Παρασκευή 2 Φλεβάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Οι δημιουργοί και οι εργαζόμενοι της ΑΕΠΙ να εντείνουν τον αγώνα τους

Συζητήθηκε Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Συζητήθηκε χτες η Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή σχετικά με τη διασφάλιση των πνευματικών δικαιωμάτων των δημιουργών και των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων στην ΑΕΠΙ, που κινδυνεύουν άμεσα να βρεθούν χωρίς μισθό και να απολυθούν.

Οπως επεσήμανε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής, η ΑΕΠΙ (Ανώνυμη Εταιρεία Πνευματικής Ιδιοκτησίας), που βουλιάζει μέσα στο βάλτο των οικονομικών της σκανδάλων, βρίσκεται σε ιδιαίτερα δεινή θέση, αφού οι χρήστες και ιδιαίτερα οι μεγάλοι χρήστες, ανάμεσά τους και η ΕΡΤ, έχουν πάψει να καταβάλλουν τις οφειλόμενες αμοιβές για τα πνευματικά δικαιώματα, με συνέπεια τη μείωση των εισπράξεων της εταιρείας, που αντικειμενικά οδηγεί τόσο στη μείωση των αποδιδόμενων δικαιωμάτων στους δημιουργούς, όσο και στη μη καταβολή των μισθών για τους εργαζόμενους της ΑΕΠΙ.

Σχετικά με την τοποθέτηση της προσωρινής επιτρόπου, σχολίασε ότι αν και πολυδιαφημίστηκε από το υπουργείο, όχι μόνο δεν έδωσε λύση, αλλά ίσως πρόσθεσε και νέα προβλήματα, και με το καθεστώς της διαρχίας στην εταιρεία με τους μεγαλομετόχους και με την επίτροπο, αλλά και λόγω των περιορισμένων αρμοδιοτήτων που εξαρχής είχε.

Η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, στην απάντησή της, σημείωσε ότι η ευθύνη για την κατάσταση της ΑΕΠΙ βαραίνει αποκλειστικά τη διοίκησή της. Υπερασπίστηκε το θεσμό της προσωρινής επιτρόπου και υποστήριξε ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται νομοθετικά μέτρα, για να λυθεί η κατάσταση. Μάλιστα, ενώ στη δευτερολογία της διατεινόταν ότι κερδοσκοπικές ανώνυμες εταιρείες ιδιωτικών συμφερόντων στη συλλογική διαχείριση των πνευματικών δικαιωμάτων δεν έχουν καμία θέση στην αγορά, αυτό έχει γίνει ήδη πράξη από την κυβέρνηση, από το καλοκαίρι κιόλας, που θεσμοθετήθηκαν οι ανεξάρτητες οντότητες διαχείρισης. Κερδοσκοπικές επιχειρήσεις δηλαδή στην ουσία, που λειτουργούν ανταγωνιστικά και κάνουν μπίζνες με τα πνευματικά δικαιώματα.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι δεν δόθηκε καμιά απάντηση, για το ποια μέτρα θα πάρει το υπουργείο Πολιτισμού, για να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των δημιουργών και των εργαζομένων σήμερα, σημειώνοντας: «Ρίξατε όλες τις ευθύνες, μα όλες, στη διοίκηση της ΑΕΠΙ. Μόνο που, ξέρετε, ασφαλώς και υπάρχουν αυτές οι ευθύνες και είναι βαρύτατες για τη συγκεκριμένη διοίκηση, ωστόσο ευθύνες έχει και η δική σας κυβέρνηση, που ενώ εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα γνωρίζει το πρόβλημα, απλώς παρακολουθεί και δεν παίρνει εκείνα τα μέτρα που πρέπει να πάρει, έτσι ώστε να διασφαλιστούν η δουλειά των εργαζομένων, οι μισθοί των εργαζομένων και τα πνευματικά δικαιώματα των δημιουργών».

Υπενθύμισε ακόμα ότι και στη συζήτηση που είχε πραγματοποιηθεί το καλοκαίρι, με αφορμή το νομοσχέδιο των συλλογικών οντοτήτων διαχείρισης, το ΚΚΕ είχε τονίσει ότι αν πραγματικά η κυβέρνηση ήθελε να δοθεί μία λύση στη συγκεκριμένη εταιρεία, «θα μπορούσατε αφού εξυγιάνετε τη συγκεκριμένη ΑΕΠΙ, τότε να παραχωρήσετε τη λειτουργία της στους ίδιους τους δημιουργούς, ώστε να την αυτοδιαχειριστούν, εξασφαλίζοντας βεβαίως και τα δικαιώματά τους και τη συνέχιση της εργασίας των εργαζομένων. Κάτι τέτοιο δεν έχετε κάνει και δεν έχετε απαντήσει πάνω σε αυτό που σας είπαμε.

(...) Αυτό που κάνατε στην πραγματικότητα με το νομοσχέδιο ήταν να ανοίξετε την αγορά των πνευματικών δικαιωμάτων. Εχουμε και μια διαφορά εδώ. Εμείς μιλάμε για πνευματικά δικαιώματα, εσείς μιλάτε για πνευματική ιδιοκτησία. Δεν είναι ακριβώς το ίδιο. Ηδη έχουν εμφανιστεί και λειτουργούν εταιρείες εισαγόμενες από την υπόλοιπη Ευρώπη, οι οποίες βεβαίως σιγά - σιγά παίρνουν το πελατολόγιο που είχε η ΑΕΠΙ».

Κλείνοντας, κάλεσε τόσο τους εργαζόμενους της ΑΕΠΙ όσο και τους δημιουργούς να εντείνουν τον αγώνα τους και τις διεκδικήσεις τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ