Τετάρτη 7 Φλεβάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Νέες παρεμβάσεις ενάντια στην απόλυση συνδικαλιστή εργαζόμενου από «δουλεμπορικό»

Σε συλλογική πάλη για μόνιμη και σταθερή δουλειά καλεί το Σωματείο τους χιλιάδες εργαζόμενους που δουλεύουν μέσω τέτοιων εταιρειών

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στο κατάστημα «The Mart» στου Ρέντη
Από τη χτεσινή κινητοποίηση στο κατάστημα «The Mart» στου Ρέντη
Κινητοποίηση έξω από το κατάστημα της επιχείρησης «The Mart» στου Ρέντη, η οποία ανήκει στη «Σκλαβενίτης», έκανε χτες ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, συνεχίζοντας τις παρεμβάσεις του ενάντια στην απόλυση εργαζόμενου, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, που δούλευε στο συγκεκριμένο κατάστημα. Ο εργαζόμενος δούλευε μέσα από το «δουλεμπορικό» γραφείο «In Group», με ανανεούμενες συμβάσεις ορισμένου χρόνου από το 2008.

Το σωματείο έχει χαρακτηρίσει την απόλυση παράνομη, εκδικητική και τρομοκρατική, προχωρώντας και σε καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας, η οποία θα συζητηθεί στις 16 Φλεβάρη.

«In Group και Σκλαβενίτη ακούστε το καλά, η απόλυσή σας θα μείνει στα χαρτιά», φώναξαν οι εργαζόμενοι που συγκεντρώθηκαν πίσω από το πανό του σωματείου έξω από το κατάστημα, απαιτώντας: «Πάρτε πίσω την απόλυση. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους εργαζόμενους».

Σήμερα, Τετάρτη, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων οργανώνει νέα παρέμβαση στην έδρα της «In Group». Η εν λόγω επιχείρηση αποτελεί ένα από τα «γραφεία ευρέσεως εργασίας», τα οποία οι εργαζόμενοι και τα σωματεία αποκαλούν «δουλεμπορικά», και «νοικιάζει» εργαζόμενους σε άλλες εταιρείες. Στο πελατολόγιό της περιλαμβάνονται μεγάλες εταιρείες, όχι μόνο του Εμπορίου αλλά και μιας σειράς κλάδων της βιομηχανίας.

Οπως εξηγεί το σωματείο στην ανακοίνωσή του, αυτό που «ενόχλησε» την εργοδοσία είναι το γεγονός ότι ο εργαζόμενος «καλούσε τους συναδέλφους του να παλέψουν για μόνιμη σταθερή δουλειά με δικαιώματα», αγωνιζόταν «ενάντια στις συνθήκες ομηρίας εκατοντάδων εργαζομένων, που μέσω της "In Group" και κάθε τέτοιας εταιρείας παρέχονταν ως φτηνό και ευέλικτο προσωπικό ή ως εποχιακό προσωπικό όπως τους χαρακτηρίζουν, με συνεχώς ανανεούμενες συμβάσεις εργασίας σε εργοδότες του κλάδου». Πρόκειται, επισημαίνει, για εργαζόμενους που «καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες μεγαλοεργοδοτών, οι οποίοι αξιοποιούν την ενοικιαζόμενη εργασία για να παρακάμψουν τα συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα και για να βγάζουν μεγαλύτερο κέρδος».

Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων απευθύνει κάλεσμα στους χιλιάδες εργαζόμενους, ιδιαίτερα στους νέους, που εργάζονται μέσω τέτοιων εταιρειών, να έρθουν σε επαφή με το σωματείο τους, «να παλέψουμε οργανωμένα και συλλογικά για σταθερή δουλειά με δικαιώματα μαζί με τους υπόλοιπους εμποροϋπαλλήλους. Να μην περάσει ο διαχωρισμός μεταξύ μας, από κοινού να αντιπαλέψουμε την επίθεση που δεχόμαστε στους χώρους δουλειάς και γενικότερα από την εφαρμογή της αντεργατικής πολιτικής».

Απολύθηκε μόλις επέστρεψε στη δουλειά από αναρρωτική άδεια

Παράλληλα, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων καταγγέλλει την απόλυση ενός ακόμα εργαζόμενου στον κλάδο, ο οποίος απολύθηκε μόλις επέστρεψε στη δουλειά από αναρρωτική άδεια. Συγκεκριμένα, το σωματείο καταγγέλλει την εταιρεία «Fortissimo» για την εκδικητική απόλυση εργαζόμενου, μέλους του σωματείου, από το franchise κατάστημα «ΓΕΡΜΑΝΟΣ» που διατηρεί στη Γλυφάδα.

Ο εργαζόμενος «απείχε από την εργασία του με αναρρωτική άδεια μετά από χειρουργική επέμβαση». Τη δεύτερη μέρα, αφού επέστρεψε στη δουλειά, όμως, τον περίμενε η απόλυση, την οποία η εργοδοσία συνέδεσε με την απουσία του για λόγους υγείας. Οπως καταγγέλλει το σωματείο, «του ανακοίνωσαν ότι απολύεται γιατί "υπάρχει πολύ προσωπικό και ο ίδιος έχει μείνει πίσω σε σχέση με τους υπόλοιπους εργαζόμενους επειδή έλειπε λόγω αναρρωτικής"».

Το σωματείο προχώρησε άμεσα σε τηλεφωνική παρέμβαση στον εργοδότη, ο οποίος, όπως καταγγέλλει, «είχε το θράσος να αποκαλέσει τον συνάδελφο κοπρίτη!».

Ο Σύλλογος απαιτεί να παρθεί πίσω η απόλυση και απαντά στην προκλητική στάση της εργοδοσίας: «Οι εργαζόμενοι του κλάδου ξέρουμε καλά ποιοι είναι οι "κοπρίτες". Είναι αυτοί που μας εκμεταλλεύονται δίνοντάς μας μισθούς - ψίχουλα, την ώρα που εμείς παράγουμε τα κέρδη τους. Είναι αυτοί που για λογαριασμό τους οι προηγούμενες κυβερνήσεις και η τωρινή των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ νομοθετούν εξασφαλίζοντάς τους φοροαπαλλαγές και ελαφρύνσεις που προέρχονται από το δικό μας ξεζούμισμα. Είναι αυτοί που για χάρη τους χτυπάνε το απεργιακό δικαίωμα. Είναι αυτοί που για χάρη τους οι τράπεζες μας παίρνουν τα σπίτια».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ