Τετάρτη 7 Φλεβάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Ρωμαίος και Ιουλιέτα» σε όπερα

Για πρώτη φορά στην ιστορία της, η Εθνική Λυρική Σκηνή παρουσιάζει την όπερα «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» του Σαρλ Γκουνό, στην Αίθουσα «Σταύρος Νιάρχος» στο Κέντρο Πολιτισμού - Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», στις 25, 28 Φλεβάρη και 2, 4, 7, 11 Μάρτη.

Η όπερα «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» του Γκουνό παραμένει μέχρι σήμερα μακράν η δημοφιλέστερη μελοποίηση του σαιξπηρικού δράματος. Οι λιμπρετίστες του έργου, Ζιλ Μπαρμπιέ και Μισέλ Καρέ, έμειναν πιστοί στο ομώνυμο έργο του Σαίξπηρ, από το οποίο συχνά δανείστηκαν αυτούσια κομμάτια, καθώς πολλά σημεία του σαιξπηρικού κειμένου αποτελούν ιδανική πρώτη ύλη για λιμπρέτο όπερας. Για το τέλος του έργου ο Γκουνό διαφοροποιήθηκε από τον Σαίξπηρ και ακολούθησε την παραλλαγή που είχε εισαγάγει ο διάσημος Βρετανός ηθοποιός του 18ου αιώνα, Ντέιβιντ Γκάρικ, και την οποία είχε επιλέξει επίσης ο Εκτόρ Μπερλιόζ. Σύμφωνα με αυτήν, όταν ξυπνά η Ιουλιέτα ο Ρωμαίος δεν έχει χάσει ακόμα πλήρως τις αισθήσεις του, έτσι ώστε να είναι ακόμα εφικτός ένας τελευταίος διάλογος, ένα τελευταίο ντουέτο, ανάμεσα στους δύο ερωτευμένους.

Τη νέα αυτή παραγωγή της ΕΛΣ σκηνοθετεί ο σπουδαίος θεατρικός σκηνοθέτης Νίκος Μαστοράκης, ο οποίος με το έργο αυτό παρουσιάζει για πρώτη φορά δουλειά του στο λυρικό θέατρο. Τα σκηνικά της παραγωγής υπογράφει ο διακεκριμένος Γερμανός σκηνογράφος Γιοχάνες Σιτς. Την Ορχήστρα της ΕΛΣ διευθύνει ο αρχιμουσικός Λουκάς Καρυτινός.

Στον ρόλο της Ιουλιέτας κάνει το ντεμπούτο της η Ελληνίδα υψίφωνος Μυρτώ Παπαθανασίου. Το ρόλο του Ρωμαίου θα ερμηνεύσει ο Ισπανός τενόρος Ισμαέλ Τζόρντι, ο οποίος έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Τη διανομή συμπληρώνουν νεότεροι και καταξιωμένοι Ελληνες μονωδοί: Δημήτρης Κασιούμης, Αρτεμις Μπόγρη, Χάρης Ανδριανός, Αντώνης Κορωναίος, Πέτρος Μαγουλάς, Χρυσάνθη Σπιτάδη, Διονύσης Μελογιαννίδης, Νίκος Κοτενίδης, Γιώργος Ρούπας, Κωστής Ρασιδάκις.

Συμμετέχει η Χορωδία της ΕΛΣ, υπό τη διεύθυνση του Αγαθάγγελου Γεωργακάτου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ