Πέμπτη 8 Φλεβάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Κινηματογραφικό αφιέρωμα στον Σεργκέι Αϊζενστάιν

Ο ιστορικός κινηματογράφος «ΑΛΚΥΟΝΙΣ», τιμώντας την επέτειο των 70 χρόνων από το θάνατο του μεγάλου Σοβιετικού κινηματογραφιστή Σεργκέι Αϊζενστάιν, διοργανώνει ένα ειδικό αφιέρωμα στη μνήμη αυτού του πρωτοπόρου και ιδιοφυούς σκηνοθέτη, από τις 12 έως τις 14 Φλεβάρη. Ο Αϊζενστάιν, με το κορυφαίο έργο του, «αισθητοποίησε» αυτό το μεγάλο που συντελούνταν στην ΕΣΣΔ, την οικοδόμηση της σοσιαλιστικής εξουσίας. Γι' αυτό, άλλωστε, πολλά από τα έργα του, που σήμερα θεωρούνται αξεπέραστα, διδάσκονται ακόμα στις κινηματογραφικές σχολές και είναι μέσα στις καλύτερες ταινίες του 20ού αιώνα, προέκυψαν από παραγγελία της σοβιετικής εξουσίας. Ο Αϊζενστάιν επηρέασε την κινηματογραφική αισθητική μεγάλων σκηνοθετών όπως των Ορσον Γουέλς, Στάνλεϊ Κιούμπρικ, Φράνσις Φορντ Κόπολα.

Το πρόγραμμα προβολών έχει ως εξής:

Δευτέρα 12/2

14.00: «Γενική Γραμμή»

16.00: «Οχτώβρης»

20.00: «Θωρηκτό Ποτέμκιν»

Τρίτη 13/2

14.00: «Απεργία»

16.00: «Θωρηκτό Ποτέμκιν»

Τετάρτη 14/2

14.00: «Οχτώβρης»

16.00: «Γενική Γραμμή»

Είσοδος για κάθε ταινία: 2 ευρώ

Ξεχωριστά θα αναφερθούμε στην προβολή της ταινίας «Θωρηκτό Ποτέμκιν», που θα προβληθεί τη Δευτέρα, στις 20.00, με συνοδεία ζωντανής μουσικής από τον συνθέτη Τηλέμαχο Μούσα (θέρεμιν, μουσικό πριόνι, κιθάρα) και τον σαξοφωνίστα Δημήτρη Βασιλάκη.

Θεωρείται ότι είναι ίσως η πληρέστερη ταινία του βωβού κινηματογράφου και ένα από τα αριστουργήματα της έβδομης τέχνης, μεταξύ των 10 σημαντικότερων ταινιών όλων των εποχών. Δημιουργήθηκε με αφορμή τα 20 χρόνια από την επανάσταση του 1905 και στηρίζεται σε πραγματικό γεγονός, την εξέγερση στο θωρηκτό «Ποτέμκιν». Η ταινία είναι διάρκειας 65 λεπτών και αποτελείται από πέντε επεισόδια: «Ανδρες και Σκουλήκια» (οι ναύτες διαμαρτύρονται για το χαλασμένο φαγητό), «Δράμα στο Λιμάνι» (οι ναύτες επαναστατούν), «Ενας νεκρός καλεί για Δικαιοσύνη» (ο λαός της Οδησσού κλαίει το νεκρό αρχηγό), «Τα σκαλιά της Οδησσού» (Οι στρατιώτες του Τσάρου αιματοκυλούν την Οδησσό) και «Συνάντηση με τη ναυτική μοίρα» (οι τσαρικές δυνάμεις ενώνονται με τους στασιαστές του «Ποτέμκιν»).

Η είσοδος για κάθε ταινία είναι 2 ευρώ, εκτός από το «Θωρηκτό Ποτέμκιν» που η είσοδος είναι 5 ευρώ και 3 ευρώ (άνεργοι).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ