Τετάρτη 14 Φλεβάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
Στο «κόκκινο» οι πιέσεις για αποχώρηση του Προέδρου Ζούμα

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.--

Εξελίξεις στα ανώτατα κλιμάκια εκτελεστικής εξουσίας στη Νότια Αφρική αναμένεται να προκαλέσει σύντομα, ενδεχομένως ακόμη και εντός τρέχοντος 24ώρου, η απόφαση της εθνικής Εκτελεστικής Επιτροπής του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου (ANC) να ζητήσει από τον Πρόεδρο της Νότιας Αφρικής, Τζέικομπ Ζούμα, να παραδώσει τον προεδρικό θώκο, δύο μήνες μετά την εκλογή τού έως (πρότινος αντιπροέδρου) Σίριλ Ραμαφόσα στην ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος και περίπου ενάμιση χρόνο πριν την ολοκλήρωση της δεύτερης θητείας του στο ύπατο αξίωμα της χώρας.

Ο γενικός γραμματέας του ANC Ασε Μαγκασούλε δήλωσε χτες το απόγευμα ότι ο Νοτιοαφρικανός Πρόεδρος αναμένεται να απαντήσει σήμερα στην απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος, που ελήφθη μετά από συνεδρίαση διάρκειας τουλάχιστον 13 ωρών, με αφορμή τη συσσώρευση κατηγοριών για διαφθορά σε βάρος του. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι εάν ο Πρόεδρος Ζούμα αρνηθεί να παραδώσει την εξουσία, τότε θα επιληφθεί του ζητήματος το κοινοβούλιο, κινώντας εναντίον του πρόταση μομφής.

Ο 75χρονος Ζούμα θεωρείται ο πιο αμφιλεγόμενος Πρόεδρος μετά το τέλος του απαρτχάιντ το 1994. Τα εννιά χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία σημαδεύτηκαν από οικονομικές δυσχέρειες, ενδοαστικές κόντρες και αναρίθμητες καταγγελίες για διαφθορά, με πιο κραυγαλέες αυτές που αφορούν τις ύποπτες σχέσεις του με την οικογένεια Ινδών πλουτοκρατών Γκούπτα. Είναι δε χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η ινδική τράπεζα Bank of Baroda (σημαντικοί πελάτες της οποίας είναι οι δισεκατομμυριούχοι της οικογένειας Γκούπτα) ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι σχεδιάζει να αποχωρήσει από τη Νότια Αφρική.

Από την άλλη, η νοτιοαφρικανική δημόσια τηλεόραση SABC, επικαλούμενη δικές της πηγές, ανέφερε πως ο 65χρονος Σ. Ραμαφόσα συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Ζούμα το βράδυ της Δευτέρας, για να του επιδώσει το μήνυμα ότι η εθνική εκτελεστική επιτροπή του δίνει διορία 48 ωρών για να παραιτηθεί από το ανώτατο αξίωμα του κράτους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ