Παρασκευή 5 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Το μεγαλύτερο Φωτογραφικό Αρχείο μας

Αποψη του αναγνωστηρίου του Φωτογραφικού Αρχείου
Αποψη του αναγνωστηρίου του Φωτογραφικού Αρχείου
Ανοιξε χθες και επίσημα για τους μελετητές και το κοινό η μόνιμη στέγη (πλατεία Κολωνακίου 15) του Φωτογραφικού Αρχείου του Μουσείου Μπενάκη (του σπουδαιότερου, μεγαλύτερου και θεματικά ευρύτερου φωτογραφικού αρχείου της χώρας). Το διαρκώς εμπλουτιζόμενο Φωτογραφικό Αρχείο, που από το 1973 λειτουργούσε στριμωγμένο μαζί με υπαλλήλους του Μουσείου, τώρα διαθέτει δικό του χώρο (χάρη στη δωρεά των Μαίρης Καρόλου και Πηνελόπης Βλάγκαλη), ο οποίος διαμορφώθηκε κατάλληλα, ώστε να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες. Ανάγκες, που αφορούν κυρίως σε 300.000 αρνητικά και 25.000 πρωτότυπες φωτογραφίες, εκτός των άλλων υλικών του διαρκώς αυξανόμενου αρχείου.

Το Αρχείο πλέον διαθέτει: Νέα, ελεγχόμενη, θεματική και τοπογραφική αρχειοθέτηση. Σωστή φύλαξη του πρωτότυπου υλικού, με μηχανολογικό και κλιματολογικό εξοπλισμό. Σκοτεινό θάλαμο και εργαστήριο (εμφάνισης, εκτύπωσης, αντιγραφής φωτογραφιών). Ηλεκτρονική αρχειοθέτηση. Ψηφιακά συστήματα αναπαραγωγής. Εργαστήριο συντήρησης (το πρώτο στη χώρα μας για τη διατήρηση όλων των μορφών πρωτότυπου υλικού), το οποίο ήδη αποτελούσε συμβουλευτικό κέντρο για ιδιωτικές συλλογές και αρχεία φορέων. Φωτογραφική Βιβλιοθήκη. Αναγνωστήριο επισκεπτών. Προθήκες εκθεμάτων.

Το Φωτογραφικό Κέντρο, όπως υπογραμμίζει η υπεύθυνή του, Φανή Κωνσταντίνου, στις δραστηριότητές του περιλαμβάνει διοργάνωση εκθέσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό, συμμετοχές σε εκδηλώσεις γύρω από τη φωτογραφία (συνέδρια, σεμινάρια, κλπ.), έκδοση και επιμέλεια φωτογραφικών λευκωμάτων. Φιλοδοξία του είναι να καθιερωθεί ως κέντρο για την προστασία, μελέτη και διάδοση της φωτογραφικής μας κληρονομιάς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ