Κυριακή 30 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
Η Λευκή Βίβλος του αίματος
Θ. Παφίλης
«O διαμελισμός συνεχίζεται»

Η ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Γιουγκοσλαβία δεν είναι άσχετη με τους ευρύτερους σχεδιασμούς των μεγάλων δυνάμεων του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, για ολόκληρη τη Βαλκανική, τη Νοτιανατολική Μεσόγειο και τους δρόμους του πετρελαίου προς τον Καύκασο. Μια συζήτηση με το Θανάση Παφίλη, γενικό γραμματέα της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη είναι ενδιαφέρουσα και κατατοπιστική:

- Εχει περάσει περίπου ένας χρόνος από τη ΝΑΤΟική επέμβαση στη Γιουγκοσλαβία. Ποιες, εκτιμάτε, ότι θα είναι οι επόμενες κινήσεις των ΝΑΤΟικών στην περιοχή;

- Οι επόμενες κινήσεις έχουν προσδιοριστεί εδώ και καιρό και από το ΝΑΤΟ με το Σύμφωνο Σταθερότητας, που είχε υπογραφεί παλαιότερα. Αλλά και όπως αυτό επαναβεβαιώθηκε στη Σύνοδο Κορυφής των 15 ηγετών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στο Ελσίνκι. Στη Φινλανδία, στο πλαίσιο του Συμφώνου, οι 15 επαναβεβαίωσαν τις αποφάσεις τους να ενισχύσουν την αντιπολίτευση στη Σερβία και να συμβάλλουν στη λεγόμενη «κατοχύρωση των δημοκρατικών διαδικασιών». Αποφάσεις που ισοδυναμούν με τη με κάθε τρόπο προσπάθεια ανατροπής μιας εκλεγμένης κυβέρνησης. Που ισοδυναμούν με την εφαρμογή του νέου δόγματος του ΝΑΤΟ για ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις παντού και πάντοτε. Οποτε και όπου συμφέρει τους ΝΑΤΟικούς.

- Αυτές οι αποφάσεις, πρακτικά, πού οδηγούν;

- Σε πρώτη φάση, οδηγούν σε απόσχιση του Μαυροβουνίου, παραπέρα διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας και δημιουργία κρατών - προτεκτοράτων, υπό την επιρροή των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Συγκεκριμένες κινήσεις που έχουν γίνει, δείχνουν και για τη Βαλκανική και για την Τσετσενία, ότι το ΝΑΤΟ ετοιμάζεται να ελέγξει τα πετρέλαια της ευρύτερης περιοχής και τους δρόμους διοχέτευσής τους στη Δύση.

Αυτοί είναι και οι άμεσοι στόχοι του ΝΑΤΟ και γίνονται ορατοί, καθημερινά, από όλο και περισσότερο κόσμο. Κανείς δεν μπορεί ακόμα να συγκεκριμενοποιήσει ακριβώς τους μακροπρόθεσμους στόχους της «Συμμαχίας». Ομως σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται σίγουρα σχεδιασμοί για τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Για την ώρα, είναι σίγουρο πως και με το Σύμφωνο Σταθερότητας και με το Ελσίνκι προωθείται η υποδούλωση των λαών στα ιμπεριαλιστικά σχέδια. Είναι σίγουρο ότι παρά την προσωρινή διανομή των αγορών, η αναδιανομή τους ανάμεσα στις μεγάλες δυνάμεις ξανάρχισε, με ό,τι αυτή συνεπάγεται.

- Θα υπάρξει τιμωρία για τους εγκληματίες της «Νέας Τάξης»;

- Είναι βέβαιο ότι όσο περνά ο καιρός συνεχώς αποκαλύπτονται τα τερατουργήματα των ΝΑΤΟικών στη Γιουγκοσλαβία. Το αφιέρωμα του «Ριζοσπάστη», αυτές τις μέρες, στη «Λευκή Βίβλο» της Γιουγκοσλαβίας, ήταν μια χαρακτηριστική περίπτωση. Αυτές οι αποκαλύψεις, καταδικάζουν τους ΝΑΤΟικούς στη συνείδηση των λαών. Καταδικάζονται ακόμα και στη συνείδηση ανθρώπων που είχαν παγιδευτεί στα πλοκάμια της ΝΑΤΟικής προπαγάνδας και αρχικά δικαιολόγησαν την ιμπεριαλιστική επέμβαση. Ακόμα και αυτοί, οι άλλοτε παρασυρμένοι, βλέποντας την αλήθεια για τις ΝΑΤΟικές θηριωδίες, αναζητούν δρόμους αντίστασης. Αναζητούν διέξοδο στον αγώνα κατά των νεοβαρβάρων.

- Στη διάρκεια του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία, αναπτύχθηκε και πάλι ένα πλατύ φιλειρηνικό και αντιιμπεριαλιστικό κίνημα. Ποιες οι προοπτικές αυτού του κινήματος; Υπάρχει συνέχεια;

- Η συνέχεια έχει ήδη δοθεί. Πολλοί πίστευαν ότι το κίνημα θα «ξεφούσκωνε» με το πέρας του πολέμου. Φάνηκε ότι το κίνημα είναι εδώ. Φάνηκε με τις μαζικές και πολύμορφες εκδηλώσεις, ενάντια στην επίσκεψη Κλίντον το Νοέμβρη. Στην Ελλάδα, είχαμε την τύχη να δούμε την ανάπτυξη μαζικότερων και δυναμικότερων αγώνων κατά των ιμπεριαλιστών. Επίσης ευτύχημα είναι και το γεγονός ότι η πάλη για την ειρήνη αναπτύσσεται πλέον και σε άλλες χώρες. Οτι επηρέασε θετικά - όπως προείπαμε - και ανθρώπους που είχαν διάφορες αυταπάτες, για τον πραγματικό χαρακτήρα του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.


Κείμενα:
Θανάσης ΜΠΑΛΟΔΗΜΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ