Σάββατο 24 Φλεβάρη 2018 - Κυριακή 25 Φλεβάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ
Προετοιμάζουν τη μάχη της πανελλαδικής απεργίας στις 14 Μάρτη

Η πείρα από την άνοδο των αγώνων και την οργάνωση σε μια σειρά χώρους δουλειάς αποτελεί σημαντικό εφόδιο στη μάχη για την κλαδική Σύμβαση
Η πείρα από την άνοδο των αγώνων και την οργάνωση σε μια σειρά χώρους δουλειάς αποτελεί σημαντικό εφόδιο στη μάχη για την κλαδική Σύμβαση
Πανελλαδική απεργία έχει προκηρύξει για τις 14 Μάρτη η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας. «Αρνούμαστε να συμβιβαστούμε με τη φτώχεια, την ανεργία, τη βαρβαρότητα που ζούμε», τονίζει στην ανακοίνωσή της και καλεί τους εργαζόμενους και τους ανέργους του κλάδου να πάρουν μαζικά μέρος στην κινητοποίηση.

Στο πλαίσιο της απεργίας, η Ομοσπονδία και τα συνδικάτα οργανώνουν συγκεντρώσεις σε μια σειρά πόλεις. Στην Αθήνα, η απεργιακή συγκέντρωση έχει οριστεί στις 11 π.μ., στην πλατεία Κάνιγγος.

Τα αιτήματα της απεργίας είναι τα εξής: Υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης. Αυξήσεις σε μεροκάματα και μισθούς. Μέτρα προστασίας των ανέργων και αναθέρμανση της οικοδομικής δραστηριότητας με επίκεντρο τις λαϊκές ανάγκες. Αναγνώριση και διανομή των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων.

Απέναντι στην ανεργία, τα χαμηλά μεροκάματα, την ανασφάλιστη δουλειά

Τα αιτήματα που προτάσσει η Ομοσπονδία συνδέονται άμεσα με την πάλη απέναντι στα οξυμένα προβλήματα των εργαζομένων από την επίθεση του κεφαλαίου.

Τα ποσοστά ανεργίας στις κατασκευές παραμένουν υψηλά. Αυξάνονται οι εργαζόμενοι του κλάδου που περιπλανιούνται από το ένα πρόγραμμα ανακύκλωσης της ανεργίας στο άλλο. Είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα τα οχτάμηνα προγράμματα της «κοινωφελούς εργασίας», στα οποία δουλεύουν οικοδόμοι και άλλοι άνεργοι του κλάδου με μεροκάματα των 19,84 ευρώ. Σε πολλές περιπτώσεις δήμοι και Περιφέρειες δεν τους ασφαλίζουν με οικοδομικό ένσημο, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν προβλήματα με τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης ή να αποκλείονται από το ειδικό εποχιακό βοήθημα του ΟΑΕΔ.

Σε μεγάλα έργα και χώρους δουλειάς κυριαρχούν οι υπεργολαβίες, τα χαμηλά μεροκάματα που κυμαίνονται γύρω στα 30 - 40 ευρώ και το «ψαλίδισμα» των ημερών ασφάλισης, που καταλήγουν να είναι οι μισές από τις μέρες πραγματικής εργασίας. Σημαντικό μέρος του κλάδου υποαπασχολείται περιστασιακά σε διάφορα μερεμέτια και έργα συντήρησης, με μεροκάματα που πέφτουν ακόμα και κάτω από 30 ευρώ, ενώ δουλεύει χωρίς ασφάλιση.

Η εντατικοποίηση και ο βαθμός εκμετάλλευσης αυξάνονται, οι εργαζόμενοι δουλεύουν κάτω από διαρκή πίεση, με ελλιπή ή χωρίς καθόλου μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. Οι παραπάνω συνθήκες διαμορφώνουν το πρόσφορο έδαφος πάνω στο οποίο σημειώνονται εργατικά «ατυχήματα», από λιγότερο ή περισσότερο σοβαρά μέχρι και θανατηφόρα.

Την ίδια ώρα, η παντελής έλλειψη μηχανισμών ελέγχου του ασφαλιστικού φορέα (ΕΦΚΑ) διευκολύνει τους εργοδότες να κλέβουν την ασφάλιση των εργαζομένων του κλάδου.

Στο επίκεντρο της μάχης οι ανάγκες των εργαζομένων

«Το περιεχόμενο των αιτημάτων που προτάσσουμε μπροστά στην απεργία δεν είναι αποσπασμένο από τη συνολικότερη πάλη των εργαζομένων του κλάδου ενάντια στα γενικότερα προβλήματα που προκύπτουν από τα νέα και τα παλιότερα αντεργατικά μέτρα. Η μάχη της απεργίας ενισχύει την εφ' όλης της ύλης αντιπαράθεση με το σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής, βάζοντας στο επίκεντρο τις ανάγκες των εργαζομένων», τονίζει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Γιάννης Τασιούλας.

Για παράδειγμα, η παρατεταμένη ανεργία, τα χρέη σε τράπεζες και εφορίες οδηγούν σήμερα εργαζόμενους στον κίνδυνο να χάσουν το σπίτι τους από τους πλειστηριασμούς. Αντίστοιχα, εκατοντάδες οικοδόμοι δεν μπορούν να θεμελιώσουν δικαίωμα συνταξιοδότησης λόγω της μακροχρόνιας ανεργίας και της ανασφάλιστης εργασίας, σε συνδυασμό με τους αντιασφαλιστικούς νόμους. Δεκάδες οικοδόμοι βλέπουν τη σύνταξη αναπηρίας τους να μειώνεται ή να μην τους χορηγείται καθόλου, λόγω της κατεύθυνσης των αρμόδιων επιτροπών για περιορισμό των αναπηρικών συντάξεων και των νόμων που μείωσαν τις συντάξεις. Με οξυμένο τρόπο βιώνουν οι εργαζόμενοι του κλάδου την υποβάθμιση και εμπορευματοποίηση της Υγείας, με δεδομένη τη φθορά της υγείας τους, τα συχνά ατυχήματα, τις επαγγελματικές ασθένειες.

«Η προετοιμασία της απεργίας και η επιτυχία της είναι μια σκληρή μάχη με την εργοδοσία, την κυβέρνηση αλλά και τη γραμμή του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού», σημειώνει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας. Οπως τονίζει, το χτύπημα στις Συλλογικές Συμβάσεις που επέφερε το 2012 η τότε κυβέρνηση, η διατήρηση και ενίσχυση όλων των αντεργατικών νόμων από τη σημερινή κυβέρνηση, αλλά και η επικύρωση από την πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ του κατώτερου μισθού των 586 ευρώ, έχουν προσφέρει σημαντικά «όπλα» στην εργοδοσία ώστε να συμπιέζει όλο και περισσότερο τα μεροκάματα.

Στο φόντο αυτό, εξηγεί πως οι εργαζόμενοι πρέπει να πάρουν στα χέρια τους την υπόθεση των Συλλογικών Συμβάσεων, την πάλη για αυξήσεις στα μεροκάματα και κατοχύρωση δικαιωμάτων (ωράρια, ασφάλιση, μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας), απορρίπτοντας τις λογικές του συμβιβασμού με τις «αντοχές» της οικονομίας, την ανταγωνιστικότητα των κατασκευαστικών ομίλων και την κερδοφορία των εργολάβων.

Οσον αφορά την αναγνώριση και διανομή των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων, ο Γ. Τασιούλας επισημαίνει ότι η ικανοποίηση αυτού του αιτήματος θα γεννήσει άμεσα συνταξιοδοτικά δικαιώματα για οικοδόμους που έχουν συμπληρώσει το όριο ηλικίας αλλά τους λείπουν ένσημα για τη συνταξιοδότηση. Υπενθυμίζει πως το αίτημα της Ομοσπονδίας έχει ήδη τεθεί στο υπουργείο Εργασίας και τον ασφαλιστικό φορέα, ενώ οι πρωτοβουλίες θα συνεχιστούν. «Επιμένουμε και πιέζουμε για λύση, έχοντας συνείδηση ότι κανείς δεν μας χαρίζει τίποτα, ότι όσα κερδίζουμε είναι αποτέλεσμα του αγώνα. Πολύ περισσότερο σε αυτήν την περίπτωση που αφορά ένσημα δικά μας, με τα οποία δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να "κάνει παιχνίδι" μπαλώνοντας "τρύπες" του ασφαλιστικού φορέα αντί να τα αποδώσει στους πραγματικούς δικαιούχους», αναφέρει.

Παρακαταθήκη η πείρα από τους αγώνες στα εργοτάξια

Η προετοιμασία για την απεργία του κλάδου δεν ξεκινά για την Ομοσπονδία και τα συνδικάτα από το μηδέν. Σε μια σειρά εργοτάξια της Αττικής (Αστέρας Βουλιαγμένης, Φάληρο, Γουλανδρή) έχουν καταγραφεί βήματα στη συσπείρωση των εργαζομένων στο Συνδικάτο, στη δημιουργία Επιτροπών Αγώνα. Το ίδιο και στα προγράμματα της «κοινωφελούς εργασίας» σε δήμους όπου δουλεύουν οικοδόμοι. Σε άλλες περιοχές η δράση των σωματείων έχει στραφεί στην αντιμετώπιση της απλήρωτης δουλειάς και στον αγώνα για μέτρα υγείας και ασφάλειας.

Ιδιαίτερα στα εργοτάξια της Αττικής, μέσα από συνελεύσεις και συσκέψεις, στάσεις εργασίας, απεργίες, οι εργαζόμενοι έχουν διεκδικήσει μέτρα προστασίας της υγείας τους, ανθρώπινα ωράρια και συνθήκες δουλειάς, υπογραφή εργοταξιακών συμβάσεων. Οι κινητοποιήσεις που αναπτύχθηκαν είχαν ως αποτέλεσμα να αποσπαστούν αυξήσεις στον όμιλο «ΑΚΤΩΡ», επιβεβαιώνοντας τις δυνατότητες και τροφοδοτώντας τους εργαζόμενους με αυτοπεποίθηση για τη δύναμη της πάλης τους.

«Η πείρα από τις κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν τους προηγούμενους μήνες και το ανέβασμα της οργάνωσης του αγώνα σε μια σειρά χώρους δουλειάς είναι παρακαταθήκη και σημαντικό όπλο που έχουμε στα χέρια μας στη μάχη που δίνουμε για την κλαδική Σύμβαση. Είναι σημαντική πείρα που πρέπει να αξιοποιηθεί στον συνολικό αγώνα ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης, του κεφαλαίου και των εκπροσώπων του, την πολιτική που τσακίζει τα δικαιώματα εργαζομένων και ανέργων του κλάδου για να θωρακιστεί η "δίκαιη ανάπτυξη"», επισημαίνει ο Γ. Τασιούλας.

«Η ανάπτυξη, που μας υπόσχονται, δεν θα αποκαταστήσει τις Συλλογικές Συμβάσεις, την Ασφάλιση, τα μεροκάματα, συνολικά τους όρους δουλειάς και την καλυτέρευση της ζωής μας. Για αυτά χρειάζεται να παλέψουν οι εργαζόμενοι, με επόμενο σταθμό την απεργία του κλάδου στις 14 Μάρτη», καταλήγει.

Περιφερειακές συσκέψεις και Γενικές Συνελεύσεις

Στους ρυθμούς της προετοιμασίας της απεργίας συνεδριάζει το Σάββατο 24/2 το Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας.

Θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα περιφερειακές συσκέψεις σε Αγρίνιο (25/2), Ηράκλειο Κρήτης (28/2) και Γιάννενα (4/3).

Στη μάχη μπαίνουν τα σωματεία, με συνεδριάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων, σχεδιάζοντας πρόγραμμα εξορμήσεων και συσκέψεων σε εργοτάξια, γιαπιά, δήμους και γειτονιές.

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας καλεί σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή 4/3, στις 10 π.μ., στα γραφεία του (πλ. Κάνιγγος, Βερανζέρου 1, 2ος όροφος), για την καλύτερη οργάνωση της μάχης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ