Παρασκευή 2 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Ενταση της εκμετάλλευσης, το κλειδί (και) των εξαγωγών

Βασικό στοιχείο του λεγόμενου «εθνικού» σχεδίου που καταρτίζουν κυβέρνηση - κεφάλαιο και «εταίροι», αποτελεί η λεγόμενη ενίσχυση του «εξαγωγικού προσανατολισμού» των εγχώριων καπιταλιστικών επιχειρήσεων.

Ενδεικτική, πάντως, για το τι σηματοδοτεί ένας τέτοιος προσανατολισμός είναι η ειδική έρευνα που διενεργήθηκε από την Παγκόσμια Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), η οποία δημοσιεύτηκε τις προάλλες στην ετήσια έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ), όπου καταγράφονται οι προτεραιότητες που θέτουν οι εξαγωγικές επιχειρήσεις (σε σύγκριση και με τις «μη εξαγωγικές»), με στόχο όπως αναφέρεται τον «εντοπισμό των εμποδίων στην άσκηση της επιχειρηματικότητας». Η εν λόγω έρευνα διενεργήθηκε σε δείγμα 323 εγχώριων επιχειρήσεων, με βάση τις απαντήσεις που έδωσαν οι μεγαλομέτοχοι ή τα διευθυντικά στελέχη τους.

Οι απαντήσεις και τα συμπεράσματα της έκθεσης είναι ενδεικτικά για το ότι η ένταση της εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης, μαζί βέβαια με τις υπόλοιπες «διευκολύνσεις», αποτελεί το «κλειδί» για τη θωράκιση της κερδοφορίας και «ανταγωνιστικότητας» (και) των «εξαγωγικών» επιχειρήσεων.

Κατά τους μετόχους:

  • Το υπάρχον «ρυθμιστικό πλαίσιο στην αγορά εργασίας» κρίνεται «σημαντικό ή πολύ μεγάλο εμπόδιο» από το 47% των εξαγωγικών επιχειρήσεων, έναντι ποσοστού 34%, που καταγράφεται για τις μη εξαγωγικές επιχειρήσεις. Είναι φανερό το γεγονός ότι η μεγαλύτερη προτεραιότητα που δίνουν στο συγκεκριμένο ζήτημα οι μεγαλοεξαγωγείς, συνδέεται με τον ανταγωνισμό τους με «επιχειρήσεις από χώρες των οποίων η αγορά εργασίας χαρακτηρίζεται από μεγαλύτερο εύρος μεταρρυθμίσεων σε σύγκριση με την Ελλάδα», όπως επισημαίνεται στην έκθεση της ΤτΕ.

Να σημειωθεί ότι τα παραπάνω ποσοστά έχουν διαμορφωθεί μετά και τις αντεργατικές ανατροπές των μνημονίων, μαζί βέβαια με αυτές στις οποίες προχώρησε η σημερινή κυβέρνηση.

  • Οι υπάρχοντες φορολογικοί συντελεστές (επί των επιχειρηματικών κερδών) κρίνονται «σημαντικό ή πολύ μεγάλο εμπόδιο», από το 84% των εξαγωγικών επιχειρήσεων, ενώ λίγο ψηλότερα, στο 87%, εμφανίζονται στις προτεραιότητες των άλλων επιχειρήσεων. Σε κάθε περίπτωση, κοινή αξίωση είναι η μείωση των φόρων στα επιχειρηματικά κέρδη.

Θυμίζουμε, άλλωστε, πως σε πρόσφατο σημείωμα του ΣΕΒ, όπου καταγράφεται ότι το 80% των εξαγωγών πραγματοποιείται από περίπου 250 επιχειρήσεις, οι βιομήχανοι σημειώνουν ότι ο φόρος κατανάλωσης είναι «εσωτερικός φόρος» και «δεν πρέπει να επιβαρύνει τα εξαγώγιμα προϊόντα, δεδομένου ότι δημιουργείται πρόβλημα ανταγωνισμού».

Αυτό, άλλωστε, υπόσχεται και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με βάση και τα λεγόμενα «αναπτυξιακά αντίβαρα», όπως με τη μείωση του φορολογικού συντελεστή επί των επιχειρηματικών κερδών στο 26% από 29%, την ενίσχυση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων με τη διοχέτευση περισσότερου δωρεάν κρατικού χρήματος σε επιχειρηματικούς ομίλους, τις «ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης» στην αγορά εργασίας, που μεταφράζονται στην επιδότηση του «μισθολογικού κόστους» των επιχειρηματιών για θέσεις εργασίας με ημερομηνία λήξης.

  • Η «πολιτική αβεβαιότητα» θεωρείται «σημαντικό ή πολύ μεγάλο εμπόδιο» για το 89% των εξαγωγικών επιχειρήσεων και για το 86% των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται αποκλειστικά στην εγχώρια αγορά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πρόσφατο «συμπληρωματικό μνημόνιο», μεταξύ άλλων, προβλέπονται μέτρα για την προώθηση των εξαγωγών, όπως η κατάρτιση σχεδίου με «τη συμμετοχή δημόσιων και ιδιωτικών φορέων» και εφαρμογή του «σχεδίου δράσης» που θα παρακολουθείται σε τριμηνιαία βάση.

Ενώ, ειδική αναφορά γίνεται για τον κλάδο της εφοδιαστικής αλυσίδας (Logistics) στην περιοχή του Θριασίου, όπου προωθείται η εκχώρηση της εκμετάλλευσης και της διαχείρισης σε ιδιώτες, αλλά και συμπράξεις του κράτους με ιδιωτικά κεφάλαια (ΣΔΙΤ). Οπως αναφέρεται, «οι αρχές θα εξασφαλίσουν τη λειτουργία και τη συντήρηση του κέντρου εμπορευματικών μεταφορών στα 588 στρέμματα που προβλέπονται» με σύμβαση παραχώρησης μετά από διεθνή διαγωνισμό.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δεσμεύσεις στο κεφάλαιο, άθλιο εμπόριο ελπίδας στο λαό (2018-09-04 00:00:00.0)
«Περιθώρια» και σχέδια για μπίζνες μέσα από αντιφάσεις και ανταγωνισμούς (2017-08-19 00:00:00.0)
«Στενή και σταθερή συνεργασία» με τους εγχώριους βιομήχανους (2017-05-27 00:00:00.0)
«Στενή συνεργασία» με το υπουργείο Εξωτερικών (2016-09-30 00:00:00.0)
Στην υπηρεσία των βιομηχάνων για την αναζήτηση νέων πεδίων κερδοφορίας (2014-10-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ