Τετάρτη 7 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Πρωτοβουλίες διεκδίκησης και αγώνα για τις Συλλογικές Συμβάσεις

Από τη συνέλευση του Συνδικάτου Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αττικής
Από τη συνέλευση του Συνδικάτου Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αττικής
Πολύμορφες αγωνιστικές πρωτοβουλίες με επίκεντρο τη διεκδίκηση Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας οργανώνουν σωματεία και Ομοσπονδίες που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ.

Με τις κλαδικές απεργίες σε Κατασκευές και Τρόφιμα, με συσκέψεις και συνελεύσεις σε κλάδους και χώρους δουλειάς, με παρεμβάσεις για τα οξυμένα προβλήματα των εργαζομένων, συνεχίζουν την καθημερινή δραστηριότητά τους, διεκδικώντας Συλλογικές Συμβάσεις με αυξήσεις στους μισθούς και δικαιώματα.

Πανοικοδομική απεργία στις 14/3

Πανελλαδική απεργία έχει προκηρύξει για την Τετάρτη 14/3 η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας. Διεκδικεί: Υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης. Αυξήσεις σε μεροκάματα και μισθούς. Μέτρα προστασίας των ανέργων και αναθέρμανσης της οικοδομικής δραστηριότητας, με επίκεντρο τις λαϊκές ανάγκες. Αναγνώριση και διανομή των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων. Τη συμμετοχή του στην απεργία έχει αποφασίσει επίσης το Συνδικάτο Ηλεκτρολόγων Αττικής.

Στην Αθήνα, η απεργιακή συγκέντρωση έχει οριστεί στις 11 π.μ., στην πλατεία Κάνιγγος, ενώ συγκεντρώσεις θα γίνουν και σε άλλες πόλεις.

Στην Πάτρα, το Συνδικάτο Οικοδόμων θα πραγματοποιήσει απεργιακή συγκέντρωση στις 11 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο. Το Συνδικάτο συζήτησε τη Δευτέρα σε μαζική Γενική Συνέλευση για τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις της απεργιακής κινητοποίησης, ενώ αποφάσισε πρόγραμμα καθημερινών εξορμήσεων το πρωί στους χώρους δουλειάς και το απόγευμα στις συνοικίες.

Απεργία και στα Τρόφιμα - Ποτά

Πρόγραμμα εξορμήσεων υλοποιεί το Συνδικάτο Οικοδόμων Πάτρας
Πρόγραμμα εξορμήσεων υλοποιεί το Συνδικάτο Οικοδόμων Πάτρας
Την προκήρυξη απεργίας στον κλάδο στις 29 Μάρτη έχει αποφασίσει η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών, διεκδικώντας την υπογραφή ΣΣΕ με αυξήσεις σε μισθούς και δικαιώματα.

Το σχέδιο δράσης για την προετοιμασία της απεργίας συζήτησε στη Γενική Συνέλευσή του την Κυριακή το Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αττικής. Οπως τονίστηκε στη συνέλευση, η υπογραφή ΣΣΕ είναι υπόθεση που πρέπει να πάρουν στα χέρια τους οι ίδιοι οι εργαζόμενοι. Η τελευταία ΣΣΕ στον κλάδο υπογράφηκε το 2009, μετά από κινητοποιήσεις και απεργίες. Με ανάλογο τρόπο, το Συνδικάτο έχει ξεκινήσει και συνεχίζει περιοδείες, εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς, Γενικές Συνελεύσεις, θέτοντας στο επίκεντρο της συζήτησης τα σχέδια Συμβάσεων που έχει επεξεργαστεί η Ομοσπονδία, την οργάνωση του αγώνα για τη διεκδίκησή τους.

Στην προσπάθεια να ανέβει ο βαθμός οργάνωσης, ξεχωρίζει η προσπάθεια του Συνδικάτου σε περιοχές και χώρους όπου συγκεντρώνονται μετανάστες εργάτες γης. Οπως αναδείχθηκε στη συνέλευση, σε μια σειρά περιοχές (Κορωπί, Κάτω Σούλι, Μέγαρα, Μαραθώνας) έχουν διαμορφωθεί δεσμοί του Συνδικάτου με τους εργάτες, αλλά και Σωματειακές Επιτροπές. Το επόμενο διάστημα οι πρωτοβουλίες συνεχίζονται, καθώς έχουν ήδη προγραμματιστεί περιοδείες και συνελεύσεις, ενώ το Συνδικάτο έχει επεξεργαστεί πλαίσιο πάλης για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες εργάτες.

Στις προτεραιότητες του Συνδικάτου βρίσκεται επίσης η συζήτηση με τους νέους εργαζόμενους που δεν γνωρίζουν τι σημαίνει Σύμβαση.

Δραστηριότητες συνδικάτων

Τη διεκδίκηση κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης οργανώνει και το Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού Αττικής. Στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που προγραμματίζει μαζί με τα επιχειρησιακά σωματεία σε «First Data» και «Mellon», προχωρά σήμερα Τετάρτη σε συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας, στις 4 μ.μ., ενάντια στις εκατοντάδες απολύσεις στο χώρο των τραπεζών.

Σήμερα επίσης, πραγματοποιούν Γενικές Συνελεύσεις το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Αττικής (6.30 μ.μ., στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων) και το Παράρτημα Πειραιά της Ενωσης Λογιστών - Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής (ΕΛΕΠΑ).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ