Τετάρτη 14 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ «ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ»
Ενάντια στα δικαιώματα και τις ανάγκες τους η επιχειρησιακή σύμβαση και ο κανονισμός εργασίας

Πρωτοβουλίες ενημέρωσης και διεκδίκησης αποφασίστηκαν σε σύσκεψη εργαζομένων που οργάνωσαν κλαδικά συνδικάτα της Αττικής

Την ανάγκη να μη μείνουν με τα χέρια σταυρωμένα απέναντι στην επιχειρησιακή σύμβαση και τον κανονισμό εργασίας που επέβαλε η εργοδοσία με τη βοήθεια των εργοδοτικών σωματείων, πίσω από την πλάτη τους, χωρίς καμία ενημέρωση και συλλογική διαδικασία, συζήτησαν δεκάδες εργαζόμενοι στην αλυσίδα σούπερ μάρκετ «Σκλαβενίτης» που πήραν μέρος στη σύσκεψη που οργάνωσαν κλαδικά σωματεία της Αττικής, την περασμένη Κυριακή.

Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, του Συνδέσμου Υπαλλήλων Καταστημάτων και Ιδιωτικών Επιχειρήσεων Πειραιά, του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής και του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λαυρεωτικής, οι εργαζόμενοι από έναν μεγάλο αριθμό καταστημάτων από πολλές περιοχές του Λεκανοπεδίου συζήτησαν με επίκεντρο την ανάγκη να αντιπαραθέσουν τα δικαιώματα και τα αιτήματά τους στις προβλέψεις της επιχειρησιακής σύμβασης.

Κόντρα στις μεθοδεύσεις των δύο εργοδοτικών σωματείων (Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων Επιχείρησης «Σκλαβενίτης» και Σωματείο Εργαζομένων στις «Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης») που τους «φόρεσαν» τον «στενό κορσέ» της εν λόγω σύμβασης, και μάλιστα «εν κρυπτώ, χωρίς καμία συλλογική διαδικασία και χωρίς να προηγηθεί ενημέρωση των εργαζομένων», όπως καταγγέλλει η Επιτροπή Αγώνα στα Σούπερ Μάρκετ «Σκλαβενίτης», αποφάσισαν να πάρουν πρωτοβουλίες ενημέρωσης και συζήτησης με τους συναδέλφους τους στα καταστήματα, διεκδίκησης για καθένα από τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, όπως η εντατικοποίηση, τα οφειλόμενα ρεπό, τα ωράρια - «λάστιχο».

Τα κλαδικά σωματεία κάλεσαν ακόμα τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στα συλλαλητήρια που οργανώνονται για τις Συλλογικές Συμβάσεις στις 20 Μάρτη στην Αττική.

Δικαιώματα για την επιχείρηση - υποχρεώσεις και απαγορεύσεις για τους εργαζόμενους

Οπως τονίστηκε στη σύσκεψη, η επιχειρησιακή σύμβαση «διατηρεί και ενισχύει τον διαχωρισμό των εργαζομένων».

Μεταξύ άλλων, πολλοί εργαζόμενοι εξέφρασαν την ανησυχία τους καθώς μέρος του μισθού και κατοχυρωμένα δικαιώματα (π.χ. επιδόματα γάμου και προϋπηρεσίας) έχουν μετατραπεί, όπως διαπίστωσαν από τις μισθοδοσίες τους, σε «επίδομα προσωπικής παροχής», με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Κάτω από το ίδιο «μαγικό χαλί» της «προσωπικής παροχής» βλέπουν να εξαφανίζονται επίσης χρωστούμενες αμοιβές (π.χ. υπερωρίες).

Οσο για τον υποτιθέμενο στόχο μείωσης της μερικής απασχόλησης, υπενθύμισαν πως η πλειοψηφία των εργαζομένων, περίπου το 60%, δουλεύει σήμερα κάτω από το καθεστώς αυτό.

Στη σύσκεψη οι εργαζόμενοι περιέγραψαν τον καθημερινό αγώνα δρόμου που κάνουν για να αντεπεξέλθουν στα καθήκοντα και τα πόστα που τους ανατίθενται, με κατάργηση ή αντικατάσταση ειδικοτήτων ανάλογα με τις ανάγκες της εργοδοσίας. Οπως σημείωσαν, οι διατάξεις του κανονισμού εργασίας προδιαγράφουν την παραπέρα επιδείνωση των συνθηκών δουλειάς. Σύμφωνα με τον κανονισμό, για παράδειγμα, «τόπος εργασίας θεωρείται κάθε χώρος όπου έστω και προσωρινά ασκείται ή υπάρχει δραστηριότητα της επιχείρησης», ενώ η επιχείρηση δικαιούται «εντός των νομίμων ορίων και ανάλογα με τις λειτουργικές της ανάγκες να μεταβάλλει τον τόπο εργασίας». Επίσης, προβλέπεται διαδικασία «αξιολόγησης» της «απόδοσης» των εργαζομένων.

Από την άλλη, μέσα στο κατεβατό των υποχρεώσεων που προβλέπονται για τους εργαζόμενους συμπεριλαμβάνεται η υποχρέωσή τους «να ενημερώνουν για την πρόθεσή τους να αναλάβουν παράλληλη επαγγελματική δραστηριότητα» και «να λαμβάνουν έγκριση από την επιχείρηση», με τη διευκρίνιση ότι η επιχείρηση μπορεί και να μη χορηγήσει την έγκριση αυτή.

Απαγορεύσεις επιβάλλονται και όσον αφορά τη συνδικαλιστική δράση. Συγκεκριμένα, στους εργαζόμενους απαγορεύεται «να συζητούν πολιτικά, συνδικαλιστικά, αθλητικά κ.λπ. θέματα» στο χώρο εργασίας, «να αναρτούν ή και να διανέμουν στους χώρους εργασίας έντυπα άσχετα προς την επιχείρηση ή εν αγνοία της ή δυσφημιστικά για αυτήν».

Κάλεσμα από την Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων στη «Σκλαβενίτης»

Οπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων στα Σούπερ Μάρκετ «Σκλαβενίτης», στη σύσκεψη αποφασίστηκε τις επόμενες μέρες να πραγματοποιηθούν συσκέψεις ανά κατάστημα και ανά περιοχή για το ζήτημα της επιχειρησιακής σύμβασης και του κανονισμού εργασίας. Επιπλέον, θα οργανωθούν παρεμβάσεις για τα ζητήματα υγείας και ασφάλειας, απλήρωτων υπερωριών και ρεπό, παραβίασης του ωραρίου κ.ά.

Απευθυνόμενη στους εργαζόμενους η Επιτροπή Αγώνα τονίζει μεταξύ άλλων: «Συνάδελφοι, ο νέος κανονισμός εργασίας ήρθε να νομιμοποιήσει την εργασιακή ζούγκλα που επικρατούσε στους χώρους εργασίας (σπαστά ωράρια, απλήρωτα ρεπό και υπερωρίες, υπέρβαση 8ωρου κ.τ.λ.) κάνοντάς μας πιο "ευέλικτους". Η σύμβαση εργασίας χρησιμοποιώντας όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο που έχουν νομοθετήσει τόσο η σημερινή κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όσο και οι προηγούμενες, αποτελεί χτύπημα στα μισθολογικά μας δικαιώματα κάνοντάς μας πιο φθηνούς. Η εντατικοποίηση της εργασίας (ένας σε πολλά πόστα) και οι ανύπαρκτοι όροι υγιεινής και ασφάλειας με τις επιπτώσεις που έχουν στην υγεία μας, μας μετατρέπουν σε αναλώσιμους (...) Αποδεικνύεται περίτρανα ότι η ανάπτυξη των μονοπωλίων στηρίζεται στο τσάκισμα των δικαιωμάτων μας και δεν μπορεί να συμβαδίζει με την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών μας. Προβάλλει λοιπόν ως αναγκαία η ανατροπή του σχεδιασμού της εργοδοσίας και των ανθρώπων της στο συνδικαλιστικό κίνημα και η προβολή των δικών μας αιτημάτων».

Και υπογραμμίζει: «Ο μόνος τρόπος να υπερασπιστούμε και να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας είναι να περάσουμε στην επίθεση, διεκδικώντας οργανωμένα και συλλογικά μέσα από τα κλαδικά μας σωματεία την υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ που θα αποτελεί ασπίδα προστασίας απέναντι στην επίθεση εργοδοσίας και κυβέρνησης. Να συζητήσουμε σε κάθε κατάστημα για σύμβαση που θα κατοχυρώνει τα δικαιώματα τα δικά μας και όχι της εργοδοσίας. Να δυναμώσουμε την Επιτροπή Εργαζομένων στη "Σκλαβενίτης" και να συγκροτήσουμε επιτροπές εργαζομένων των κλαδικών σωματείων σε κάθε κατάστημα».

Επίθεση στις δυνάμεις του ΠΑΜΕ για λογαριασμό της εργοδοσίας

Την ίδια ώρα, ο εργοδοτικός συνδικαλισμός όχι μόνο υπέγραψε την παραπάνω απαράδεκτη σύμβαση και τον κανονισμό εργασίας, αλλά προχωρά και σε επίθεση ενάντια στις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, επιχειρώντας να διευκολύνει ακόμα περισσότερο τα αντεργατικά σχέδια της εργοδοσίας.

Συγκεκριμένα, η ΔΑΣ καταγγέλλει τις μεθοδεύσεις της πλειοψηφίας στη διοίκηση του Σωματείου Εργαζομένων στις επιχειρήσεις «Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτη» (ΕΥΣ), για τη διαγραφή των εκλεγμένων μελών της κεντρικής διοίκησης και του παραρτήματος Αττικής Αχμέτ Μουσταφά και Στέλιου Στύλα.

Η ΔΑΣ ΕΥΣ επισημαίνει ότι η πλειοψηφία της διοίκησης, σε «"κλειστή σύσκεψη" που πραγματοποίησε την Κυριακή 4/3, την οποία ονόμασαν μάλιστα και Γενική Συνέλευση, δήλωσαν ότι διέγραψαν και δεν έδωσαν το λόγο στα εκλεγμένα μέλη της κεντρικής διοίκησης και του παραρτήματος Αττικής Αχμέτ Μουσταφά και Στέλιο Στύλα».

Και ξεκαθαρίζει: «Δεν μπορούν και δεν θα το επιτρέψουμε να μετατρέπουν το σωματείο των εργαζομένων σε τσιφλίκι τους, να καταστρατηγούν το καταστατικό του σωματείου, να παραβιάζουν κατάφωρα τις αρχές λειτουργίας που διέπουν όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις. Δεν μπορούν να διαγράφουν στα λόγια όποιον θέλουν, ακόμα περισσότερο εκλεγμένα μέλη τη διοίκησης. Να έχουν την απαίτηση να φύγουμε από το χώρο, λέγοντας πως δεν "ξεκινάει η διαδικασία" αν δεν αποχωρήσουμε, γράφοντας στα "παλαιότερα των υποδημάτων τους" τους δεκάδες συναδέλφους που στήριξαν τη ΔΑΣ ΕΥΣ στις προηγούμενες αρχαιρεσίες.

Οταν επιμείναμε να δούμε τα πρακτικά της Γενικής Συνέλευσης όπου πάρθηκε η "απόφαση διαγραφής" μας, άλλαξαν τροπάριο, αφού, ως γνωστόν, αυτή η πλειοψηφία αποφεύγει τις μαζικές διαδικασίες σαν "ο διάβολος το λιβάνι", λέγοντας ότι έχουμε διαγραφεί από μόνοι μας και ότι δεν είμαστε εργαζόμενοι της εταιρείας.

(...) Η επίθεση στις δυνάμεις του ΠΑΜΕ είναι ενορχηστρωμένη από την εργοδοσία βάζοντας μπροστά τα τσιράκια της. Είναι αποδεδειγμένο πως σημαίνει περαιτέρω επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων.

Η απάντηση θα δοθεί από την οργάνωση των εργαζομένων στην επιχείρηση και στον κλάδο, από το δυνάμωμα του αγώνα με βάση τις ανάγκες μας, κόντρα στην εργοδοσία και την κυβέρνηση, κόντρα στον εργοδοτικό συνδικαλισμό, αλλάζοντας τους συσχετισμούς μέσα στο κίνημα, ενισχύοντας τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ