Τετάρτη 21 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΕ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ
«Κόλαση» για χιλιάδες πρόσφυγες και κατοίκους νησιών

Για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στον καταυλισμό στη Μόρια (φωτ.) έγινε λόγος στη συνέντευξη
Για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στον καταυλισμό στη Μόρια (φωτ.) έγινε λόγος στη συνέντευξη
«Οι ελληνικές αρχές είναι ακατάδεκτες. Οι συνθήκες διαμονής άθλιες. Οι διαδικασίες ασύλου πολύ μπλεγμένες, παίρνουν πάρα πολύ χρόνο. Οι αρχές δεν σέβονται πως οι άνθρωποι έρχονται από πόλεμο. Πεθαίνουν ψυχολογικά οι άνθρωποι εδώ. Πεθαίνουν αργά».

Είναι τα λόγια του Χασάν, πρόσφυγα πολέμου από τη Συρία, 36 χρόνων, που κρατήθηκε στο Προαναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης της Μόριας στη Λέσβο, αφού πρώτα ήταν εγκλωβισμένος στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης, όταν πέρσι αποφάσισε να γυρίσει στη χώρα του. Τα χαρακτηριστικά αυτά λόγια ακούστηκαν χτες στη συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσαν η Διεθνής Αμνηστία, το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, το Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων και άλλες οργανώσεις με αφορμή τα δυο χρόνια από την υλοποίηση της κοινής δήλωσης ΕΕ - Τουρκίας που έχει εγκλωβίσει χιλιάδες ξεριζωμένους στην Ελλάδα.

Στη συνέντευξη τονίστηκε ότι ανάμεσα στα αποτελέσματά της ήταν ότι αναγνωρίστηκε η Τουρκία ως ασφαλής για τους πρόσφυγες χώρα και πως μετατράπηκαν τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου σε ανοιχτές φυλακές, όπου ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες χιλιάδες εγκλωβισμένοι χωρίς ελπίδα και αξιοπρέπεια. Ζητήθηκε δε η μεταφορά αυτών των ανθρώπων στην ηπειρωτική Ελλάδα, ώστε να διασφαλιστούν, τουλάχιστον, πιο αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης. Παράλληλα, να διασφαλιστούν νόμιμοι και ασφαλείς δίοδοι για τους ανθρώπους αυτούς προς τα κράτη - μέλη της ΕΕ.

Στη συνέντευξη Τύπου έγιναν αναφορές και για την κατάσταση στο ΚΥΤ της Μόριας, όπου καταγγέλθηκε ο υπερπληθυσμός του καταυλισμού, αφού υπάρχει κι ένας άλλος έξω από αυτόν, ότι οι υγειονομικές υπηρεσίες είναι απούσες διότι υπάρχουν άνθρωποι που περιμένουν γιατρό για μήνες, ότι υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι περιμένουν δυο χρόνια για εξέταση αιτήματος ασύλου, ότι υπάρχει έλλειψη έγκυρης και έγκαιρης ενημέρωσης για τις διαδικασίες ασύλου, ελλείψεις στη νομική στήριξη, σημειώνονται κρούσματα διακίνησης ναρκωτικών και πορνεία, οι απορρίψεις αιτημάτων ασύλου αυξάνονται, ενώ οι διακινητές «επιχειρούν» μέσα και έξω από το ΚΥΤ. Επιπλέον, δεν υπάρχει μέριμνα για όσους εγκρίνεται το αίτημα ασύλου, αφού οι άνθρωποι αυτοί δεν ξέρουν πού να πάνε και δεν έχουν χρήματα.

Στη συνέχεια, προστέθηκε πως φέτος το χειμώνα διαπιστώθηκε για μια ακόμα φορά η απουσία κεντρικού μηχανισμού διαχείρισης των προσφυγικών πληθυσμών που είναι στα νησιά. Ενώ στους καταυλισμούς των νησιών επικρατούσαν άθλιες συνθήκες από το καλοκαίρι, η αποσυμφόρηση των νησιών άρχισε να γίνεται μόνο με την επιδείνωση των καιρικών συνθηκών. Εκπρόσωπος του ΚΕΕΛΠΝΟ υπογράμμισε πως αν ένας άνθρωπος μείνει πάνω από μια βδομάδα σε συνθήκες καταυλισμού, γίνεται ευάλωτος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ