Σάββατο 7 Απρίλη 2018 - Κυριακή 8 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ
ΔΙΑΣΤΡΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΟΜΟΥΑΜΟΥΑ
Συμπεράσματα από έναν περαστικό ταξιδιώτη

Μια νέα οπτική για το σχηματισμό πλανητικών συστημάτων έδωσε στους επιστήμονες το διαστρικό αντικείμενο Ομουαμούα (το όνομά του στα χαβανέζικα σημαίνει «ο πρώτος αγγελιοφόρος από μακριά»). Το ασυνήθιστου σχήματος αντικείμενο (σχήμα πούρου) εντοπίστηκε από τηλεσκόπιο της NASA στη Χαβάη, στις 19 Οκτώβρη 2017, καθώς διέσχιζε με πολύ μεγάλη ταχύτητα το ηλιακό μας σύστημα. Οπως επιβεβαιώθηκε, πρόκειται για το πρώτο διαστρικής προέλευσης ουράνιο σώμα που παρατηρήθηκε από αστρονόμους.

Το Ομουαμούα πιθανότατα εξοβελίστηκε από κάποιο μακρινό αστρικό σύστημα και, σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι αρκετό για να περιορίσει το εύρος τιμών των μεταβλητών στα μοντέλα σχηματισμού πλανητών. Πέρασε κινούμενο με ταχύτητα 315.400 χιλιομέτρων την ώρα, αρκετά γρήγορα για να ξεφύγει από το βαρυτικό πεδίο του Ηλιου και να φύγει μακριά, χωρίς ποτέ να ξαναγυρίσει. Αντικείμενα που κινούνται με τέτοιες ταχύτητες είναι συνήθως κομήτες με πολύ ελλειπτική τροχιά, που εκπέμπουν αέρια και σκόνη καθώς πλησιάζουν στο περιήλιο. Το Ομουαμούα δεν είχε τέτοιες εκπομπές, άρα μάλλον ήταν ένας ξηρός αστεροειδής.

Πλανήτες και μικροπλανήτες, μικρότερα αντικείμενα που περιλαμβάνουν τους κομήτες και τους αστεροειδείς, συμπυκνώνονται μέσα σε δίσκους σκόνης, αερίων και πάγου γύρω από νεαρά άστρα. Οι κομήτες σχηματίζονται σε αρκετή απόσταση από τα άστρα τους. Τα μικρότερα από όσα αντικείμενα σχηματίζονται κοντά στα άστρα τους είναι πολύ θερμά για να έχουν επιφανειακό πάγο και γι' αυτό γίνονται αστεροειδείς. Η περιοχή όπου σχηματίζονται οι αστεροειδείς είναι σχετικά μικρή και η πλησιέστερη στο άστρο. Γι' αυτό είναι παράξενο που ένα τέτοιο σώμα, όπως ο Ομουαμούα, εξοβελίστηκε από το σύστημά του, ενώ αντίθετα δεν θα ήταν καθόλου παράξενο αν ήταν κομήτης.

Οι επιστήμονες υποψιάζονται ότι τα περισσότερα αντικείμενα που αποβάλλονται προέρχονται από συστήματα με γιγαντιαίους αεριώδεις πλανήτες (όπως ο Δίας). Η βαρυτική έλξη αυτών των πλανητών μπορεί να εκσφενδονίσει αντικείμενα του συστήματός τους στο διαστρικό χώρο. Τα συστήματα με γιγαντιαίους πλανήτες σε ασταθείς τροχιές είναι οι συνήθεις αιτίες για την αποβολή μικρότερων σωμάτων, καθώς στη φάση που ακόμη αλλάζουν τροχιά, συναντούν διάφορα υλικά στο δρόμο τους. Κάνοντας προσομοιώσεις σε υπολογιστή, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι μικρό ποσοστό των αντικειμένων που κάποια στιγμή βρίσκονται αρκετά κοντά σε αεριώδεις γίγαντες ώστε να εκσφενδονιστούν μακριά, κομματιάζονται από το ισχυρό βαρυτικό πεδίο των γιγάντων και ίσως αυτή είναι η αιτία για το ασυνήθιστο σχήμα του Ομουαμούα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ