Πέμπτη 5 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Παρέμβαση συνδικάτων κατά της καρκινογόνας καύσης από την ΑΓΕΤ

Να αναλάβει πλήρως τις ευθύνες της και να λάβει όλα τα μέτρα που απαιτούνται προκειμένου να σταματήσει η καρκινογόνα καύση απορριμμάτων και πετ κοκ από την «ΑΓΕΤ - Ηρακλής», αλλά και να μην γίνει η παραγωγή χιλιάδων τόνων SRF/RDF στις Μονάδες Επεξεργασίας Αποβλήτων στους ΧΥΤΑ Βόλου, Λάρισας και Τρικάλων - Καρδίτσας που θα καίγονται στις βιομηχανίες, απαίτησαν από την περιφερειακή Αρχή Θεσσαλίας οι σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Θεσσαλίας, στη διάρκεια της συζήτησης σχετικής επερώτησής τους στο χτεσινό Περιφερειακό Συμβούλιο.

Αναπτύσσοντας την επερώτηση, ο Τάσος Τσιαπλές επισήμανε ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας δεν προχώρησε σε κανένα μέτρο προστασίας της δημόσιας υγείας των κατοίκων του Βόλου, δεν πήρε καμιά πρωτοβουλία για να σταματήσει το περιβαλλοντικό έγκλημα που συντελείται στην τσιμεντοβιομηχανία της ΑΓΕΤ. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας, συνέχισε, παρά τους «λεονταρισμούς», εφαρμόζει και σ' αυτό το θέμα τούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, συνεχίζοντας την πολιτική των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για την ανάκαμψη των επιχειρηματικών κερδών σε βάρος των λαϊκών δικαιωμάτων, μεταξύ των οποίων και του δικαιώματος στην υγεία και στο καθαρό περιβάλλον.

Ζήτησε από την περιφερειακή αρχή να απαντήσει τι θα κάνει συγκεκριμένα για να σταματήσει η καρκινογόνα καύση απορριμμάτων και πετ κοκ από την ΑΓΕΤ, αν θα τροποποιήσει τον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων, απαλείφοντας κάθε σχεδιασμό για παραγωγή υλικών για καύση και διάθεσή τους στη βιομηχανία για καύση, τι πρωτοβουλίες θα πάρει για να ανακληθούν και να ακυρωθούν οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων που αδειοδοτούν την καύση και τη μεταφορά RDF/SRF και τοξικού πετ κοκ και για να εφαρμοστούν τα αναγκαία μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στην «ΑΓΕΤ - Ηρακλής».

Παρέμβαση στη συνεδρίαση έκαναν εκπρόσωποι συνδικάτων και συνδικαλιστές από τη Μαγνησία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, απαιτώντας από την περιφερειακή αρχή να πάρει σαφή θέση κατά της καρκινογόνας καύσης. Στην ομιλία του ο Κώστας Στεργίου, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας», τόνισε μεταξύ άλλων: «Οι όποιοι έλεγχοι και μετρήσεις γίνονται με βάση το νομικό πλαίσιο, τον εθνικό και περιφερειακό σχεδιασμό διαχείρισης απορριμμάτων, καθώς και με βάση τις περιβαλλοντικές μελέτες που έχουν εγκρίνει από το 2013 η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, προστατεύουν τα κέρδη της βιομηχανίας. Η αστική "νομιμότητα" και η "ευρωπαϊκή πρακτική" χρησιμοποιούνται ως επιχειρήματα για να συγκαλύψουν την εγκληματική πολιτική σε βάρος της υγείας των κατοίκων του Βόλου».

Στην παρέμβασή της η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη επανέλαβε τις γενικότητες περί «ανάγκης ελέγχων» κ.λπ., χωρίς να απαντήσει επί της ουσίας των ερωτημάτων που έθεσε η «Λαϊκή Συσπείρωση» και των αιτημάτων που κατέθεσαν οι εκπρόσωποι των ταξικών συνδικάτων. Από τη μεριά του, ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός, σε μια προσπάθεια εντυπωσιασμού, δήλωσε ότι η περιφέρεια αίρει την παλιότερη απόφασή της υπέρ της καύσης RDF - σ' αυτό συμφώνησαν όλες οι παρατάξεις του Περιφερειακού Συμβουλίου - χωρίς όμως να εξηγήσει τι θα γίνει πρακτικά από την πλευρά της Περιφέρειας για την αντιμετώπιση του γενικότερου προβλήματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ