Παρασκευή 6 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Το Εθνικό ταξιδεύει με «Πλούτο» και «Ηλέκτρα» αυτό το καλοκαίρι

Και οι δύο παραστάσεις θα ανέβουν στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου
Και οι δύο παραστάσεις θα ανέβουν στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου
Το Εθνικό Θέατρο ταξιδεύει το φετινό καλοκαίρι με την κωμωδία του Αριστοφάνη «Πλούτος» και την τραγωδία του Σοφοκλή «Ηλέκτρα».

Ο «Πλούτος», που είναι μια συμπαραγωγή με το Κρατικό Θέατρο Σερβίας, ανεβαίνει στις 13 και 14 Ιούλη στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου και στις 19 - 29/9 στο Βελιγράδι, σε σκηνοθεσία Νικίτα Μιλόγεβιτς. Η διαμονή αποτελείται μεικτό θίασο, από Ελληνες και Σέρβους ηθοποιούς. Εκτός της Επιδαύρου και της Σερβίας, η παράσταση θα παρουσιαστεί στην Ελευσίνα στις 2 Σεπτέμβρη, στη Θεσσαλονίκη στις 6 Σεπτέμβρη και στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού στις 10 Σεπτέμβρη. Ο Χρεμύλος μετά την επίσκεψή του στο μαντείο των Δελφών επιστρέφει φέρνοντάς μαζί του έναν τυφλό γέρο άντρα, ύστερα από παραίνεση του Απόλλωνα. Με τη βοήθεια του δούλου του, Καρίωνα, ανακαλύπτει πως ο άντρας που έχει πάρει στο κατόπι, δεν είναι άλλος από τον Πλούτο. Ο Χρεμύλος και όλοι οι τίμιοι συμπολίτες του θα ευημερήσουν, αν ο Πλούτος ξαναδεί το «φως το αληθινό». Η θεραπεία του Ασκληπιού στέφεται με επιτυχία και η δικαιοσύνη αποκαθίσταται. Η Πενία (Φτώχεια) που τόσο καιρό διαφέντευε την πόλη, προσπαθεί τώρα να υπερασπιστεί τις χάρες της φτωχής πλην τίμιας ζωής, αλλά οι Αθηναίοι δεν πείθονται και σχεδιάζουν να εγκαταστήσουν τον Πλούτο στην παλιά του θέση, στο πίσω μέρος του ναού της Αθηνάς (εκεί όπου φυλάσσονταν τα χρήματα του Δημοσίου).

Ανάμεσα στα άλλα, σημειώνει ο σπουδαίος σκηνοθέτης:

«Μία από τις μεγάλες μου απορίες εδώ και πολλά χρόνια αποτελεί η ύπαρξη διάφορων λιστών διανομής του πλούτου ανά τον κόσμο. Πώς είναι δυνατόν 100 άνθρωποι να είναι πλουσιότεροι από τη μισή ανθρωπότητα... Τι κόσμος είναι αυτός; Το αν ο Πλούτος είναι τυφλός ή βλέπει πολύ καλά τι κάνει, μοιάζει παντελώς αδιάφορο: Οι πλούσιοι γίνονται όλο και πιο πλούσιοι, οι φτωχοί όλο και πιο φτωχοί. Από τον καιρό του Αριστοφάνη μέχρι σήμερα τα πράγματα μοιάζουν να μην έχουν αλλάξει καθόλου...».

Ταυτότητα παράστασης

Σκηνοθεσία: Νικίτα Μιλόγεβιτς, Σκηνικά: Κένι Μακ Λέλαν, Κοστούμια: Μαρίνα Μεντένικα, Συνθέτης: Αγγελος Τριανταφύλλου, Φωτιστής: Αλέκος Αναστασίου, Χορογράφος: Αμαλία Μπένετ.

Διανομή

Πλούτος: Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, Χρεμύλος: Γιώργος Γάλλος, Καρίων: Μανώλης Μαυροματάκης, Πενία: Γαλήνη Χατζηπασχάλη, Ασκληπιός: Γιάννης Κότσιφας, Βλεψίδημος: Μάνος Βακούσης κ.ά.

Συμμετέχει 10μελής χορός μουσικών από την Κρατική Ορχήστρα Βελιγραδίου.

«Ηλέκτρα» του Σοφοκλή

Η δεύτερη παραγωγή του Εθνικού είναι η «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή, που θα σκηνοθετήσει ο Θάνος Παπακωνσταντίνου στην πρώτη του δουλειά στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, όπου θα παρουσιαστεί στις 20 και 21 Ιούλη. Ακόμα, θα παρουσιαστεί και σε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, συγκεκριμένα στη Μυτιλήνη στις 26 Ιούλη, στη Λήμνο στις 30 Ιούλη και στον Αη Στράτη την 1η Αυγούστου. Επίσης, θα περιοδεύσει στην Καβάλα στις 25 Αυγούστου, στη Θεσσαλονίκη στις 28 Αυγούστου, στην Πάτρα στις 4 Σεπτέμβρη, στην Ελευσίνα στις 10 Σεπτέμβρη, στο Βύρωνα στις 14 Σεπτέμβρη και στου Παπάγου στις 19 Σεπτέμβρη.

Η «Ηλέκτρα», έργο της όψιμης περιόδου του Σοφοκλή (γράφτηκε πιθανότητα το 412 ή 411 π.Χ.), δραματοποιεί ένα από τα πιο ζοφερά επεισόδια του μύθου των Ατρειδών: Την εκδίκηση της Ηλέκτρας και του Ορέστη για το φόνο του Αγαμέμνονα που διέπραξαν η Κλυταιμνήστρα και ο Αίγισθος. Κεντρική μορφή του δράματος η Ηλέκτρα, διατηρεί ζωντανή την ανάμνηση του φόνου του πατέρα της παρακαλώντας τους θεούς να βοηθήσουν στην τιμωρία των δολοφόνων του. Η επιστροφή του αδελφού της, του εξόριστου Ορέστη, δρομολογεί το έργο της τιμωρίας, που θα ολοκληρωθεί με την πράξη του διπλού φόνου.

Γραμμένη μέσα στη δίνη του καταστροφικού Πελοποννησιακού πολέμου, η «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή μετατοπίζει το κέντρο βάρους από τον θεϊκό λόγο στην ανθρώπινη πράξη.

Ταυτότητα παράστασης

Μετάφραση: Γιώργος Χειμωνάς, Σκηνοθεσία: Θάνος Παπακωνσταντίνου, Σκηνικά - Κοστούμια: Νίκη Ψυχογιού, Φωτισμοί: Χριστίνα Θανάσουλα, Μουσική: Δημήτρης Σκύλλας, Χορογραφία: Χαρά Κότσαλη.

Διανομή

Ηλέκτρα: Αλεξία Καλτσίκη, Κλυταιμνήστρα: Μαρία Ναυπλιώτου, Ορέστης: Αλέξανδρος Μαυρόπουλος, Αίγισθος: Χρήστος Λούλης, Χρυσόθεμις: Ελένη Μολέσκη, Πυλάδης: Μάριος Παναγιώτου, Παιδαγωγός: Νίκος Χατζόπουλος.

Συμμετέχει 12μελής χορός.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ