Παρασκευή 6 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Οχι στην παραχώρηση του οικοπέδου του πρώην ΙΚΑ

Μετά από συνεδρίασή της στην οποία συζητήθηκε το θέμα, η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, με ομόφωνη απόφασή της, καταγγέλλει την απόφαση της κυβέρνησης να παραχωρήσει στο δήμο Λάρισας το ιδιόκτητο οικόπεδο του πρώην ΙΚΑ (νυν ΕΦΚΑ) στη συμβολή των οδών Ασκληπιού και Ηπείρου στη Λάρισα, χωρίς καν να υπάρχει απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΦΚΑ.

Στο οικόπεδο αυτό προοριζόταν να γίνει το νέο ιδιόκτητο κτίριο του πρώην ΙΚΑ, όπως ήταν πάγιο και ομόφωνο αίτημα του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, των σωματείων του, των συνταξιουχικών σωματείων και άλλων συνδικαλιστικών φορέων της πόλης.

Οπως σημειώνει στην ανακοίνωσή της η διοίκηση του ΕΚΛ, «το οικόπεδο του ΙΚΑ αποτελεί περιουσιακό στοιχείο των ασφαλισμένων και όχι της εκάστοτε κυβέρνησης ή της διορισμένης διοίκησής του, και γι' αυτό δεν μπορεί να το παραχωρεί όπου αυτή θέλει, αλλά ήταν υποχρεωμένη να υλοποιήσει παλιότερη απόφασή της για την ανέγερση του νέου κτιρίου του ΙΚΑ (νυν ΕΦΚΑ)».

Αναγκαία η κατασκευή σύγχρονου κτιρίου για όλες τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ

Να σημειωθεί ότι στο ιδιόκτητο οικόπεδο του ΙΚΑ λειτουργούσε το κτίριο του Ιδρύματος επί δεκαετίες, στεγάζοντας τις διοικητικές και τις υγειονομικές υπηρεσίες και εξυπηρετώντας δεκάδες χιλιάδες ασφαλισμένους. Το 2008 κατεδαφίστηκε λόγω παλαιότητας και στη θέση του είχε αποφασιστεί το 2010 να ανεγερθεί σύγχρονο κτίριο, που θα στέγαζε και πάλι διοικητικές και υγειονομικές υπηρεσίες. Με ευθύνη όμως της διοίκησης του ΙΚΑ και των εκάστοτε κυβερνήσεων, αυτό δεν προχώρησε ποτέ, παρότι συντάχθηκε και μελέτη πολλών χιλιάδων ευρώ. Ετσι, το ΙΚΑ υποχρεωνόταν για πολλά χρόνια να πληρώνει περί τις 500.000 ευρώ ετησίως για ενοίκια, τα οποία τώρα είναι μικρότερα, γιατί έκλεισαν κάποια γραφεία και διαχωρίστηκαν οι υγειονομικές υπηρεσίες στο ΠΕΔΥ.

Αναφερόμενο το ΕΚΛ στους πανηγυρισμούς της δημοτικής αρχής Λαρισαίων ότι έτσι θα αποκτήσει ένα χώρο πρασίνου, σημειώνει πως οι πανηγυρισμοί αυτοί «είναι ασύμβατοι με το γεγονός ότι μια σειρά χώροι που είχαν δεσμευτεί από παλιότερες δημοτικές αρχές για πλατείες, χώρους πρασίνου και παιδικών χαρών, αποχαρακτηρίζονται από τη σημερινή δημοτική αρχή και δίνονται σε ιδιώτες για αξιοποίηση» και ότι «χώροι πρασίνου, όπως το αισθητικό άλσος, έχουν αφεθεί στην εγκατάλειψη».

Η διοίκηση του ΕΚΛ απαιτεί από το ΔΣ του ΕΦΚΑ: Να αρνηθεί να επικυρώσει την αυθαίρετη και παράνομη απόφαση της κυβέρνησης για παραχώρηση του ιδιόκτητου οικοπέδου του ΙΚΑ στο δήμο Λαρισαίων. Να σταματήσει κάθε ενέργεια για μετεγκατάσταση του ΕΦΚΑ στο εμπορικό κέντρο ΓΑΙΑ στη Φιλιππούπολη, όπου θα πληρώνει περίπου 100.000 ευρώ ενοίκια ετησίως και ο οποίος χώρος δεν εξυπηρετεί από γεωγραφικής άποψης την πλειοψηφία των ασφαλισμένων, που θα πρέπει να μετακινούνται είτε με τα αυτοκίνητά τους, είτε χρησιμοποιώντας δύο τουλάχιστον γραμμές αστικής συγκοινωνίας. Να προχωρήσει άμεσα τη δημοπράτηση και κατασκευή ενός σύγχρονου κτιρίου που θα στεγάσει όλες τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ (διοικητικές, υγειονομικές), όπως είχε αποφασιστεί και εξαγγελθεί το 2010 από τη διοίκηση του ΙΚΑ, στο ιδιόκτητο οικόπεδο του ΙΚΑ στη συμβολή των οδών Ασκληπιού και Ηπείρου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ