Πέμπτη 12 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Καθημερινά αυξάνονται οι προσφυγικές ροές

Συνεχίζουν να φτάνουν καθημερινά στα νησιά του Αιγαίου πρόσφυγες και μετανάστες. Να υπενθυμίσουμε ότι από την 1η Απρίλη μέχρι και προχτές, 1.173 άνθρωποι έφτασαν στα νησιά και συγκεκριμένα: 630 στη Λέσβο, 281 στη Χίο και 262 στη Σάμο. Από την καταγραφή των Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης προκύπτει ότι από την Πέμπτη 5 Απρίλη έως και την Τρίτη 10 Απρίλη, έφτασαν συνολικά στα νησιά του Βορείου Αιγαίου 607 πρόσφυγες και μετανάστες και συγκεκριμένα 418 στη Λέσβο, 69 στη Χίο και 120 στη Σάμο.

Χτες το πρωί, εντοπίστηκαν και διασώθηκαν από τις λιμενικές αρχές 34 μετανάστες σε φουσκωτή βάρκα με μηχανή, στη θαλάσσια περιοχή αεροδρομίου της Χίου. Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χίου. Ομοίως, στη θαλάσσια περιοχή Αγριελιάς της Λέσβου, 36 μετανάστες εντοπίστηκαν και σώθηκαν από πλωτό σκάφος δύναμης FRONTEX, το οποίο βρισκόταν σε περιπολία στο πλαίσιο επιχείρησης. Οι άνθρωποι μεταφέρθηκαν στο Λιμάνι της Μυτιλήνης και συνελήφθη ο 20χρονος χειριστής της βάρκας. Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης.

Στο Προσφυγικό και το Μεταναστευτικό αλλά και στην αυξανόμενη ένταση στη Συρία, η οποία επηρεάζει τις ροές, αναφέρθηκε χτες σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δ. Βίτσας. Σχετικά με την αύξηση των μεταναστών στη χώρα μας τις τελευταίες μέρες, ανέφερε ότι αφενός οφείλεται στον πόλεμο στα σύνορα της Συρίας και αφετέρου στην αύξηση της δραστηριότητας των διακινητών στην Τουρκία, όπως προκύπτει και από τις συζητήσεις που διεξάγει η χώρα μας με την Τουρκία αλλά και τις Βρυξέλλες, για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Οπως είπε, «μόνο σήμερα (σ.σ. χτες) είχαμε εισροή 115 ανθρώπων». Σημείωσε πως «μετά τη συνάντηση της Βάρνας έχουμε μια αύξηση 100%, που βαίνει ωστόσο μειούμενη».

Για τα νησιά που δέχονται τους μετανάστες, είπε ότι δεν είμαστε στο σημείο που έχουν φρακάρει, σημειώνοντας ότι υπάρχουν προβλήματα. Απέκλεισε την κατασκευή νέων δομών, αλλά επισήμανε ότι χρειάζονται βελτιώσεις στις υφιστάμενες και πρόσθεσε πως προωθούνται με τροπολογία που θα έρθει άμεσα στη Βουλή οι αποζημιώσεις των κατοίκων στη Μόρια της Λέσβου και στο Χαλκιός της Χίου. Απαντώντας σχετικά, είπε ότι η χώρα μπορεί έως ένα επίπεδο να αντιμετωπίσει επαρκώς το ενδεχόμενο νέου προσφυγικού κύματος. Αν όμως επαναληφθεί το 2015, αυτό πλέον είναι ένα κοινό ευρωπαϊκό ζήτημα, που καμία χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ