Πέμπτη 19 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ITAΛΙΑ
Διερευνητική εντολή στην Καζελάτι

Την πρόεδρο της Γερουσίας που εκλέχτηκε με τη στήριξη «Λέγκας» και «M5S»

ΡΩΜΗ.--

Ο Πρόεδρος της Ιταλίας Σέρτζιο Ματαρέλα κάλεσε χτες την νεοεκλεγείσα πρόεδρο της ιταλικής Γερουσίας Ελιζαμπέτα Καζελάτι και της ανέθεσε διερευνητική εντολή για το σχηματισμό κυβέρνησης. Ανευ απροόπτου, η Καζελάτι πρέπει μέχρι αύριο να έχει αποτελέσματα από τις επαφές που θα ξεκινήσει με τους επικεφαλής των διαφόρων πολιτικών δυνάμεων.

Ο ηγέτης της «Λέγκας», Ματέο Σαλβίνι, εξέφρασε ικανοποίηση, χαρακτηρίζοντας «θετική» την ανάθεση διερευνητικής εντολής στην Καζελάτι, λέγοντας ότι «η περίμετρος της κυβέρνησης κεντροδεξιάς - "Κινήματος 5 Αστέρων" είναι αυτό ακριβώς που επιδοκίμασε και ο ιταλικός λαός (σ.σ. στις εκλογές της 4ης Μάρτη)». Και πρόσθεσε ότι «η Λέγκα είναι έτοιμη να κυβερνήσει, κάθε μέρα. Αυτό που χρειάζεται είναι οι άλλες δυνάμεις να σταματήσουν να καβγαδίζουν».

Από τη μεριά του, ο ηγέτης του «M5S» Λουίτζι ντι Μάγιο «ευχαρίστησε» τον Πρόεδρο Ματαρέλα για τη νέα εξέλιξη και ισχυρίστηκε ότι «αυτό είναι μια πολύτιμη ευκαιρία να διασαφηνίσουμε ότι η Ιταλία δεν μπορεί να περιμένει. Θα παρουσιάσουμε τις θέσεις και τις προτάσεις μας, συμπεριλαμβανομένων ό,τι έχουμε πει πρόσφατα».

Θυμίζουμε ότι η Καζελάτι προέρχεται από τη «Φόρτσα Ιτάλια» (του Σ. Μπερλουσκόνι), αλλά αναδείχτηκε στην προεδρία της Γερουσίας με πρωτοβουλία της «Λέγκας» και τη σύμφωνη γνώμη του «M5S», κατά παρέκκλιση από την αρχική πρόταση που είχε συνολικά ο κεντροδεξιός «συνασπισμός» για τα νέα όργανα της Γερουσίας. Αρκετοί έσπευσαν να πουν ότι η εκλογή της ήταν ένα σαφές δείγμα των διαθέσεων «M5S» και «Λέγκας» να «συντονιστούν». Ωστόσο, προς το παρόν, το μεν «M5S» εξακολουθεί να θέτει ως προϋπόθεση κυβερνητικής συνεργασίας με τη «Λέγκα» την «απομάκρυνσή» του από το «συνασπισμό» (με τη «Φόρτσα Ιτάλια» και τους «Αδελφούς της Ιταλίας») που διαμορφώθηκε προεκλογικά, η δε «Λέγκα» εκφράζει ακόμα επιφυλάξεις για το «διαχωρισμό» της από το συνασπισμό, αλλά και πιθανής συνεργασίας της με σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις από το PD (με τις οποίες το «M5S» φλερτάρει).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ