Τετάρτη 25 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΥΛΟ
Ενισχύει την καταστολή και την αφαίρεση δικαιωμάτων των προσφύγων

Icon

Στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή βρίσκεται από χτες το νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής που προβλέπει την προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας με τις διατάξεις της Οδηγίας της ΕΕ 2013/33 «σχετικά με τις απαιτήσεις για την υποδοχή των αιτούντων διεθνή προστασία» και «Τροποποίηση του ν. 4251/2014 (Α' 80) για την προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στην Οδηγία 2014/66/ΕΕ», «σχετικά με τις προϋποθέσεις εισόδου και διαμονής υπηκόων τρίτων χωρών στο πλαίσιο ενδοεταιρικής μετάθεσης - Τροποποίηση διαδικασιών ασύλου και άλλες διατάξεις».

Η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, καταψηφίζοντας, ανέδειξε ότι πρόκειται «για ένα απάνθρωπο νομοσχέδιο», με το οποίο η κυβέρνηση στο πρώτο του μέρος, δηλαδή στην ενσωμάτωση της πρώτης Οδηγίας για τον «γεωγραφικό περιορισμό των αιτούντων άσυλο», ενισχύει την καταστολή και την αφαίρεση δικαιωμάτων των ξεριζωμένων και κατατρεγμένων, και με το δεύτερο μέρος εφαρμόζει τη λεγόμενη «επιλεκτική, κυκλική μετανάστευση», τα «"έξυπνα" σύνορα της ΕΕ, που ανοιγοκλείνουν ανάλογα με τις ανάγκες των επιχειρηματιών για εργατικό δυναμικό».

Οπως επισήμανε, «έρχεται στον απόηχο της οργανωμένης δολοφονικής επίθεσης ακροδεξιών και φασιστικών ομάδων κατά προσφύγων και μεταναστών, ανάμεσά τους μικρών παιδιών και γυναικών, στην πλατεία Σαπφούς, επειδή εκφράζανε τη διαμαρτυρία τους για τον διπλό εγκλωβισμό στο νησί και τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στα "hot spots", για την καταπάτηση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους. Τι έκαναν οι φασίστες; Ξυλοδαρμούς και δεκάδες τραυματισμένους που δείχνουν την αγριότητα, το ρατσιστικό μίσος κατά απροστάτευτων ανθρώπων, αλλά δημιουργούν και πολλά ερωτήματα».

Πρόσθεσε ακόμα ότι η κυβέρνηση είναι υπεύθυνη για τον εγκλωβισμό δεκάδων χιλιάδων προσφύγων στη χώρα, κάτω από άθλιες συνθήκες, στην ηπειρωτική Ελλάδα και στα νησιά, και μάλιστα μ' αυτό το πρόσχημα έφερε στο Αιγαίο το ΝΑΤΟ, στο οποίο προσφέρει κάθε χρόνο το 2,4% του ΑΕΠ, 4 δισ. ευρώ δηλαδή, φοροληστεύοντας εργαζόμενους, ανέργους και συνταξιούχους. Την ίδια ώρα έχει αναλάβει συνολικά αναβαθμισμένο ρόλο για την προώθηση των εγκληματικών σχεδιασμών του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και των άλλων ιμπεριαλιστών, που σε συνδυασμό και με τη Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, που έχει αποδεχτεί η κυβέρνηση, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την αύξηση των προσφυγικών ροών.

Από την πλευρά τους, τα αστικά κόμματα της αντιπολίτευσης με τις τοποθετήσεις τους αβαντάρισαν ανοιχτά την πολιτική της κυβέρνησης και τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, καθώς δεν ανέφεραν λέξη για τις αιτίες που δημιουργούν τους πρόσφυγες. Ενδεικτικά, ο εισηγητής της ΝΔ, Μ. Βαρβιτσιώτης, πρότεινε να εφαρμοστούν οι συγκεκριμένες Οδηγίες ολόκληρες και όχι αποσπασματικά, απαίτησε «εντατικοποίηση στην πολιτική των επιστροφών» και έδωσε πλήρη κάλυψη τις δολοφονικές επιθέσεις των φασιστοειδών σε βάρος προσφύγων στη Λέσβο, κάνοντας λόγο για «ακραία στοιχεία και από τις δύο άκρες»... Ενώ από το ΠΑΣΟΚ (Κίνημα Αλλαγής) ο Θ. Παπαθεοδώρου αφιέρωσε όλη του την ομιλία για να πείσει ότι η κυβέρνηση «δεν έχει μεταναστευτική πολιτική». Η δε ναζιστική Χρυσή Αυγή κατήγγειλε το νομοσχέδιο γιατί βρήκε σε αυτό, σύμφωνα με τα λεγόμενα του ειδικού της αγορητή Π. Ηλιόπουλου, «πρόνοιες για κάθε είδους διευκολύνσεις» στους «λαθρομετανάστες» κ.ο.κ.

Ο υπουργός Δ. Βίτσας ανακοίνωσε ότι ειδικά μετά τη Σύνοδο της Βάρνας η τάση των προσφυγικών ροών είναι αυξητική και συγκεκριμένα ότι το τετράμηνο Γενάρης - Απρίλης 2018 εισήλθαν στη χώρα 7.594 πρόσφυγες και μετανάστες. Μόνο τον Απρίλη, στα νησιά του Αιγαίου καταγράφηκαν 2.168 νέες είσοδοι προσφύγων και μεταναστών, ενώ από τον Εβρο εισήλθαν 2.700 άτομα, από τους οποίους οι 340 χτες το πρωί.

Να απεγκλωβιστούν άμεσα πρόσφυγες και μετανάστες

Η Δ. Μανωλάκου σημείωσε ότι με το νομοσχέδιο «ουσιαστικά ενισχύεται ο Κανονισμός του Δουβλίνου, και πρόσφυγες και μετανάστες γίνονται για δεύτερη φορά θύματα στα γεωπολιτικά σχέδια των ιμπεριαλιστών».

Για το πρώτο μέρος, σημείωσε, τόσο στην Οδηγία 33/2013 όσο και σε άλλα άρθρα του νομοσχεδίου «μπαίνει γεωγραφικός περιορισμός στην ελεύθερη κυκλοφορία των αιτούντων άσυλο». Ειδικά στο άρθρο 7, ανέφερε, «υπάρχει ακόμα μία, πιο απάνθρωπη πρόβλεψη, που αφορά τη διακοπή παροχής των λεγόμενων υλικών συνθηκών υποδοχής, δηλαδή μιας στοιχειώδους παροχής για την επιβίωση σε ξεριζωμένους, σε περίπτωση που κάποιος αιτών άσυλο παραβιάσει τον γεωγραφικό προορισμό», επιπρόσθετα «υπονομεύεται άμεσα το δικαίωμα να προσφύγει ο αιτών στα διαιτητικά δικαστήρια, αφού η προσφυγή του δεν τον προστατεύει από την απέλαση», ενώ οι fast track διαδικασίες που προβλέπονται είναι τέτοιες ώστε ο αιτών «μπορεί πολύ εύκολα να χάσει το δικαίωμα για άσυλο και να μπει στα κέντρα κράτησης για απέλαση, κατά παράβαση κάθε έννοιας δικαίου». Συνολικά οι ρυθμίσεις, επισήμανε, «τροποποιούν προς το χειρότερο» τον απαράδεκτο νόμο 4375/2016, «που ψηφίστηκε για να μπορέσει να εφαρμοστεί η Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας» και τον οποίο «είχαμε καταγγείλει και καταψηφίσει».

Τόνισε ότι θέση του ΚΚΕ «είναι να απεγκλωβιστούν πρόσφυγες και μετανάστες άμεσα, με τη μεταφορά στους σε κέντρα φιλοξενίας της ηπειρωτικής Ελλάδας, όπου θα γίνεται και η κατάθεση των αιτημάτων τους για άσυλο κ.λπ., με προοπτική τον απεγκλωβισμό τους από την Ελλάδα, όπως θέλει η συντριπτική τους πλειοψηφία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ