Παρασκευή 27 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Μεγάλη αύξηση των προσφυγικών ροών μέσω του Εβρου

Αγνωστος ο αριθμός ανθρώπων που έχουν χάσει τη ζωή τους στο ποτάμι

Κατά εκατοντάδες συνεχίζουν να έρχονται στη χώρα μας πρόσφυγες από τη Συρία και το Ιράκ, θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων, προσπαθώντας να γλιτώσουν το θάνατο, αναζητώντας ασφάλεια για τους ίδιους και τα παιδιά τους. Εξαιτίας της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στο Αιγαίο, τους τελευταίους μήνες έχουν αυξηθεί οι προσφυγικές ροές από τα χερσαία σύνορα της χώρας με την Τουρκία στον Εβρο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η αστυνομία τον Μάρτη στους νομούς της Θράκης συνελήφθησαν 1.658 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο τον Απρίλη, καθώς μόνο μέχρι τις 20/4 είχαν περάσει τον Εβρο 1.500 άτομα.

Οι πρόσφυγες επιχειρούν να διασχίσουν τον Εβρο, αψηφώντας τα φουσκωμένα νερά του ποταμού και τις πλημμυρισμένες παρακείμενες εκτάσεις, όμως πολλές είναι οι περιπτώσεις που χάνονται στα νερά του. Τελευταίο τέτοιο καταγεγραμμένο περιστατικό αφορά μια γυναίκα και τρία παιδιά που φέρεται να χάθηκαν στο Σοφικό Διδυμοτείχου στις αρχές του Απρίλη, όταν μαζί με άλλους 25 πρόσφυγες πέρασαν τον ποταμό και μπήκαν στη χώρα μας.

Αγνωστος παραμένει ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν χάσει τη ζωή τους σ' αυτή τους την προσπάθεια. Τα τελευταία 18 χρόνια, 369 πρόσφυγες και μετανάστες έχασαν τη ζωή τους επιχειρώντας να εισέλθουν στη χώρα μας μέσω του ποταμού Εβρου και έχουν εντοπιστεί και οι σοροί τους, έχουν μεταφερθεί στα εργαστήρια ιατροδικαστικής της Ιατρικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, στην Αλεξανδρούπολη, σύμφωνα με δηλώσεις του ιατροδικαστή και καθηγητή του ΔΠΘ, Π. Παυλίδη στην ΕΡΤ Ν. Ορεστιάδας. Μόνο οι 105 από αυτούς έχουν ταυτοποιηθεί και ορισμένοι έχουν αποδοθεί σε συγγενικά τους πρόσωπα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, κατά τη 18ετία, ο αριθμός των μεταναστών που έχουν χάσει τη ζωή τους στην παρέβρια ζώνη και των δύο χωρών, Ελλάδας και Τουρκίας, ξεπερνάει τους 1.000 ίσως και 1.200 ανθρώπους.

Ασυνόδευτοι ανήλικοι πρόσφυγες

Την ίδια ώρα, αυξάνεται και ο αριθμός των ανήλικων ασυνόδευτων προσφύγων. Στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στο Φυλάκιο Εβρου βρίσκονται περίπου 100 ασυνόδευτοι ανήλικοι. Αλλοι 56 ανήλικοι πρόσφυγες βρίσκονται σε καθεστώς κράτησης ή αλλιώς «προστατευτικής φύλαξης», στο αστυνομικό τμήμα Διαχείρισης Μετανάστευσης Μυγδονίας στη Λητή και στα κρατητήρια της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης στη Μενεμένη.

Από το Γενάρη μέχρι και τις 16 Απρίλη 2018 στην Κεντρική Μακεδονία βρέθηκαν σε «προστατευτική φύλαξη» 212 ανήλικοι πρόσφυγες, ενώ καθ' όλη τη διάρκεια του 2017 ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 353.

Κατά την κράτησή τους, που διαρκεί από δύο βδομάδες μέχρι και έναν μήνα, τα ανήλικα παιδιά συνωστίζονται σε κελιά με ανεπαρκή φωτισμό και θέρμανση, χωρίς κρεβάτια, προβληματικές συνθήκες υγιεινής στις τουαλέτες και έλλειψη ζεστού νερού. Απαγορεύεται ο προαυλισμός τους και δεν έχουν καμία πρόσβαση σε εκπαιδευτικές ή δημιουργικές δραστηριότητες. Στη συνέχεια, στέλνονται στα κέντρα και τις δομές «φιλοξενίας», που λειτουργούν και το τελευταίο διάστημα έχουν «φρακάρει».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ