Τετάρτη 2 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΤΗΝΟΥ
Εργατικό δυστύχημα με δύο νεκρούς και έναν τραυματία

Εργατικό δυστύχημα με δύο νεκρούς και έναν τραυματία σημειώθηκε στην περιοχή Ποταμιά της Τήνου την περασμένη Δευτέρα. Οι τρεις εργαζόμενοι, στον τομέα της καθαριότητας στο δήμο Τήνου, επέβαιναν σε απορριμματοφόρο που έπεσε σε γκρεμό βάθους 100 μέτρων, με αποτέλεσμα οι δύο να βρουν τραγικό θάνατο και ο τρίτος να τραυματιστεί σοβαρά.

Σε ανακοίνωσή της η Κομματική Οργάνωση Τήνου του ΚΚΕ σημειώνει, μεταξύ άλλων: «Τραγικό θάνατο βρήκαν την ώρα δουλειάς δύο υπάλληλοι στην καθαριότητα του δήμου Τήνου, εκ των οποίων ο ένας συμβασιούχος και απλήρωτος από τον Ιούνη του 2017 και ένας ακόμα τραυματίστηκε βαριά (...) Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στις οικογένειες των δύο αδικοχαμένων νέων και σύντομη ανάρρωση στον τραυματία εργάτη. Απαιτούμε τη διαλεύκανση των αιτιών που οδήγησαν σ' αυτό το τραγικό εργατικό "ατύχημα" και καλούμε την κυβέρνηση να πάρει μέτρα υποστήριξης για τις οικογένειες των θυμάτων».

ΔΑΣ ΟΤΑ: Τα εργατικά «ατυχήματα» είναι εργοδοτικά εγκλήματα

Η ΔΑΣ ΟΤΑ σε ανακοίνωσή της εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στις οικογένειες των αδικοχαμένων εργαζομένων και με αφορμή το νέο θανατηφόρο δυστύχημα σημειώνει μεταξύ άλλων:

«Τα τελευταία χρόνια, η κατάσταση με τους νεκρούς και τσακισμένους εργάτες στην καθαριότητα των δήμων είναι τραγική. Εχουμε χάσει το μέτρημα. Οταν το φαινόμενο των εργατικών "ατυχημάτων" παίρνει τέτοιες διαστάσεις σε έναν κλάδο, αιτία δεν είναι "η κακιά η ώρα", ή η "απροσεξία". Αιτία είναι η εντατικοποίηση της εργασίας λόγω της έλλειψης προσωπικού, οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, τα κακοσυντηρημένα και παλιά μηχανήματα, τα λειψά έως ανύπαρκτα μέσα προστασίας, η εγκληματική αδιαφορία των υπευθύνων. Υπεύθυνες είναι οι πολιτικές όλων των κυβερνήσεων, της πλειοψηφίας των δημάρχων και της ΕΕ, και ενός συστήματος που βλέπει ως κόστος την υγιεινή και ασφάλειά μας, ως κόστος την ανανέωση μηχανημάτων και υποδομών, και θυσιάζει τις ζωές μας. Τα εργατικά "ατυχήματα" είναι εργοδοτικά εγκλήματα.

Τεράστιες είναι οι ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που μόλις πρόσφατα απέλυσε χιλιάδες συμβασιούχους εργαζόμενους στην καθαριότητα των δήμων. Οταν την ίδια δουλειά τη βγάζουν οι μισοί εργαζόμενοι, όταν οι ελλείψεις σε προσωπικό στην καθαριότητα των δήμων ξεπερνούν κάθε όριο, όταν ελάχιστοι εργαζόμενοι, συχνά χωρίς καμία εμπειρία και πάντα χωρίς καμία εκπαίδευση, παλεύουν με πίεση, με κάθε τρόπο να καλύψουν τα κενά, για να είναι καθαρή η πόλη, οδηγούμαστε με ευθύνη της κυβέρνησης σε τέτοιες τραγικές καταστάσεις.

Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αποδεχθούμε ως κανονικότητα να τσακίζεται κάθε λίγο ένας από εμάς. Τώρα να οργανώσουμε την πάλη μας και να διεκδικήσουμε άμεσα μέτρα για την προστασία της ζωής μας.

Απαιτούμε από την κυβέρνηση μαζικές προσλήψεις προσωπικού με μόνιμη και σταθερή εργασία, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις, νέα μηχανήματα, νέες υποδομές, πλήρη συστήματα ασφαλείας, ανθρώπινα κανονικά ωράρια.

Απαιτούμε από την κυβέρνηση και τους αρμόδιους φορείς την πλήρη διερεύνηση των συνθηκών του εργατικού "ατυχήματος"».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ