Σάββατο 5 Μάη 2018 - Κυριακή 6 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΞΑΝΘΗΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Παρέμβαση για το βιομηχανικό ατύχημα στη «Sunlight»

Την ανάγκη διασφάλισης των θέσεων εργασίας και της προστασίας της υγείας των εργαζομένων αναδεικνύει η Γραμματεία Ξάνθης του ΠΑΜΕ, με αφορμή τα όσα συμβαίνουν μετά τη μεγάλη φωτιά στο εργοστάσιο μπαταριών της «Sunlight» στο Ολβιο της Ξάνθης και την πληροφόρηση για εμπλοκή των εργαζομένων στη διαδικασία καθαρισμού του εργοστασίου και αποκατάστασης της λειτουργίας της μονάδας που καταστράφηκε.

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ανάμεσα σε άλλα:

«Την επόμενη μέρα από το τραγικό συμβάν, με ευθύνη της εργοδότριας εταιρείας, έγινε συγκέντρωση των εργαζομένων στον χώρο του εργοστασίου, για ενημέρωση, παρόλο που δεν υπήρχαν ακόμη ασφαλή στοιχεία για τη μόλυνση της ατμόσφαιρας στο συγκεκριμένο σημείο, αν και οι εργαζόμενοι δεν δούλεψαν. Υπάρχει τμήμα του εργοστασίου, που δεν έχει πληγεί από τη φωτιά, για το οποίο δεν έχει δηλωθεί εάν θα λειτουργήσει και τι κινδύνους εγκυμονεί για τους εργαζόμενους αφού βρίσκεται στον χώρο της βιομηχανικής μονάδας, που ήταν στο επίκεντρο του βιομηχανικού ατυχήματος. Επίσης, σε δημοσιεύματα των τοπικών ΜΜΕ γίνεται λόγος ότι οι εργαζόμενοι της "Sunlight" θα χρησιμοποιηθούν για τον καθαρισμό του εργοστασίου και την αποκατάσταση της μονάδας που κάηκε. Είναι απαράδεκτο και επικίνδυνο να εμπλακούν οι εργαζόμενοι σε μια τέτοια διαδικασία, χωρίς τεχνικές γνώσεις, εξοπλισμό κι επαγγελματική εμπειρία. Αμεσα θα πρέπει η εταιρεία να προσλάβει εξειδικευμένο συνεργείο για τον καθαρισμό και την αποκατάσταση των ζημιών των εγκαταστάσεων.

Σημαντικό ζήτημα, για το οποίο δεν πρέπει να υπάρχει κανείς εφησυχασμός, είναι το ζήτημα της διασφάλισης των θέσεων εργασίας όλων των εργαζομένων της "Sunlight" χωρίς βλαπτική μεταβολή και η μισθοδοσία τους όλο αυτό το διάστημα να καταβάλλεται ανελλιπώς.

(...) Κρίνουμε επιτακτική την ανάγκη να εμπλακεί άμεσα το Τμήμα Υγιεινής και Ασφάλειας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, που πρέπει να διερευνήσει σε βάθος τις συνθήκες του βιομηχανικού ατυχήματος. Να εξετάσει δηλαδή εάν και σε ποιο βαθμό τηρούνταν οι συνθήκες υγιεινής κι ασφάλειας, εάν είχαν παρθεί όλα τα ασφαλή και απαραίτητα μέτρα για την αντιπυρική προστασία, πώς και γιατί λειτουργούσε το εργοστάσιο την Πρωτομαγιά και με τι προσωπικό και τεχνικό ασφαλείας. Πώς, αφού θεωρείται από τα πιο σύγχρονα και ασφαλή στη λειτουργία του εργοστάσιο, επεκτάθηκε τόσο γρήγορα η φωτιά βάζοντας σε μεγάλο κίνδυνο περιβαλλοντικής μόλυνσης ολόκληρη την περιοχή; Πώς η εταιρεία διαβεβαιώνει με τόση ευκολία ότι το νέφος που προκλήθηκε δεν ήταν τοξικό, σε ένα εργοστάσιο κατασκευής μπαταριών;».

Να μη λειτουργήσει το κτίριο της «Cosmote E-value» στην Ξάνθη, που βρίσκεται στην περιοχή όπου έπιασαν φωτιά οι εγκαταστάσεις της «Systems Sunlight», αν προηγουμένως δεν γίνει έλεγχος για τις συνθήκες υγείας και ασφάλειας, ζητά με ανακοίνωσή της η «Ενιαία Συνδικαλιστική Κίνηση Εργαζομένων» ΟΤΕ (ΕΣΚ - ΟΤΕ) ενώ καταγγέλλει ότι, σύμφωνα με την ενημέρωση που είχε, η επιχείρηση λειτούργησε κανονικά σε συνθήκες εξαιρετικά επικίνδυνες για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ