Παρασκευή 11 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΔΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
«Κόμβος» ενεργειακών σχεδίων και ανταγωνισμών η Ελλάδα

Οι πρέσβεις ΗΠΑ - Ιταλίας - Βελγίου - Ισπανίας στο πάνελ του συνεδρίου
Οι πρέσβεις ΗΠΑ - Ιταλίας - Βελγίου - Ισπανίας στο πάνελ του συνεδρίου
Οι άκρως επικίνδυνες εξελίξεις που διαμορφώνονται για τον ελληνικό λαό, εξαιτίας της συσσώρευσης αντιτιθέμενων μονοπωλιακών συμφερόντων στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου, με επίδικο, ανάμεσα σε άλλα, την εκμετάλλευση πηγών υδρογονανθράκων και τη χάραξη νέων οδών μεταφοράς ενεργειακών προϊόντων, όσο και εξαιτίας της προσπάθειας της κυβέρνησης να «αναβαθμίσει» τη θέση της αστικής τάξης, παίζοντας ρόλο «κόμβου» στους σχετικούς ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς, καταγράφηκαν για μια ακόμη φορά κατά τη διάρκεια πρόσφατου ενεργειακού συνεδρίου, που διοργάνωσε στις αρχές Μάη η «Ελληνική Ενωση για τη Διεθνή Οικονομία» (ΗΑΕΕ, ελληνικό παράρτημα της αμερικανικής «δεξαμενής σκέψης» ΙΑΕΕ).

«Ρόλος - κλειδί» για τα αμερικανικά σχέδια...

Από το βήμα του Συνεδρίου, ο... λαλίστατος Αμερικανός πρέσβης, Τζ. Πάιατ, εξέθεσε τις σταθερές αμερικανικές θέσεις ως προς το «ρόλο - κλειδί» που έχει η Ελλάδα για την ευόδωση των αμερικανικών στόχων στην περιοχή, ειδικότερα σε ό,τι αφορά την «ενεργειακή ασφάλεια» της Ευρώπης, τη σημασία που αποδίδουν οι ΗΠΑ για τον περιορισμό τροφοδοσίας της ευρωπαϊκής αγοράς με ρωσικό φυσικό αέριο, αλλά και την αύξηση των εισαγωγών αμερικανικού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (ΥΦΑ) από τις ευρωπαϊκές αγορές, χαρακτηρίζοντας την Ελλάδα «πυλώνα σταθερότητας» και «ενεργειακό κόμβο» για την Ευρώπη.

Δεν παρέλειψε, βέβαια, να αναφερθεί στο ζήτημα της «ενεργειακής διαφοροποίησης» της ΕΕ, στρεφόμενος για μια ακόμη φορά ανοικτά ενάντια σε δύο βασικά ενεργειακά σχέδια που προωθούνται το τελευταίο χρονικό διάστημα, τον «Turkish Stream» (αγωγό ρωσικού φυσικού αερίου προς τη Νότια Ευρώπη μέσω Τουρκίας), αλλά και τον «Nordstream 2», τον αγωγό που θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο στη Γερμανία. Και τα δύο αυτά έργα, είπε, θα ενισχύσουν τη δυνατότητα της Ρωσίας «να χρησιμοποιεί την Ενέργεια ως "όπλο"» αντιπαραβάλλοντας σε αυτούς τους σχεδιασμούς την προμήθεια της ευρωπαϊκής αγοράς με αμερικανικό Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο (ΥΦΑ).

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρέσβης «διαφήμισε» από το βήμα του Συνεδρίου την κατασκευή πλωτής μονάδας αποθήκευσης και υγροποίησης ΥΦΑ στην Αλεξανδρούπολη, έργο που, όπως είπε, «θα δημιουργήσει άλλο ένα σημείο εισόδου του ΥΦΑ στο ευρωπαϊκό δίκτυο φυσικού αερίου και ελπίζουμε ότι οι δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης θα συνειδητοποιηθούν και η Ελλάδα θα αρχίσει σύντομα να εισάγει αμερικανικό LNG»...

Τη δέσμευση, εξάλλου, της ελληνικής κυβέρνησης στον αμερικανικό ενεργειακό σχεδιασμό έσπευσε να επιβεβαιώσει και ο γγ του υπουργείου Περιβάλλοντος Μ. Βεροιόπουλος, χαρακτηρίζοντας το ΥΦΑ ως «αποτελεσματική εναλλακτική πρόταση στην τροφοδοσία με ΦΑ κυρίως λόγω της αύξησης της παραγωγής στις ΗΠΑ» και παράλληλα παραθέτοντας όλα τα σχετικά έργα υποδομής αμερικανικού ενδιαφέροντος που αφορούν την Ελλάδα, δηλαδή τον ελληνοβουλγαρικό διασυνδετήριο αγωγό IGB, τον αγωγό Ισραήλ - Κύπρου - Ελλάδας «East Med», τον πλωτό σταθμό ΥΦΑ Αλεξανδρούπολης και την υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου στην Καβάλα.

«Ενεργειακή ασφάλεια» και «ανταγωνιστικό κόστος» Ενέργειας

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, αν και με «κομψή» διπλωματική γλώσσα, οι πρέσβεις της Ιταλίας και του Βελγίου εξέφραζαν το... έντονο ενδιαφέρον των χωρών τους για διατήρηση των τιμών ενεργειακών εμπορευμάτων σε χαμηλά, «ανταγωνιστικά» επίπεδα με δεδομένο πάντα το υψηλότερο κόστος του αμερικανικού ΥΦΑ που προσδίδεται εξαιτίας του κόστους υγροποίησης, μεταφοράς και επαναεριοποίησης στις απαιτούμενες ειδικές υποδομές, σε σχέση με τη μεταφορά φυσικού αερίου μέσω αγωγών.

Παίρνοντας το λόγο, ο πρέσβης της Ιταλίας, Εφίσιο Μαράς, στάθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα των τιμών της Ενέργειας, αφού, όπως χαρακτηριστικά τόνισε, η μεγάλη βιομηχανική βάση της Ιταλίας καθιστά την οικονομία της «ευαίσθητη» στα ζητήματα της Ενέργειας και σε ό,τι αφορά την ασφαλή προμήθεια αλλά και σε σχέση με τις τιμές. «Χρειαζόμαστε ενεργειακή ασφάλεια κι αυτό σημαίνει μακροπρόθεσμα ασφάλεια εφοδιασμού σε χαμηλές τιμές», είπε χαρακτηριστικά, και συνέχισε, λέγοντας πως «εμείς δεν είμαστε πωλητές Ενέργειας, βρισκόμαστε στη θέση του αγοραστή ενεργειακών προϊόντων και αυτό κάνει τα πράγματα περισσότερο σύνθετα», απαντώντας εμμέσως σε όσα ανέφερε προηγούμενα ο Αμερικανός πρέσβης, Τζ. Πάιατ. Αξίζει, εξάλλου, να θυμίσουμε και το δημόσιο «ενδιαφέρον» που έχει εκφράσει η ιταλική πλευρά για την τροφοδοσία του ΤΑΡ και με ρωσικό φυσικό αέριο μέσω του «Τουρκικού Αγωγού» («Turkish Stream»), που κατασκευάζεται με γοργούς ρυθμούς και σύντομα, βάσει χρονοδιαγράμματος, αναμένεται να φτάσει μέχρι τα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Ο πρέσβης της Ισπανίας, Ενρίκε Ρούμπιο, παρουσίασε τις υποδομές που ήδη λειτουργούν στη χώρα του για την αποθήκευση και επαναεριοποίηση ΥΦΑ, σημειώνοντας ότι σήμερα η Ισπανία είναι πύλη εισόδου για το 40% των συνολικών εισαγωγών ΥΦΑ στην Ευρώπη. Σε συνδυασμό με τις εισαγωγές από την Αφρική μέσω αγωγών οι συνολικές ποσότητες αερίου που μπορούν να εισέλθουν στην ισπανική αγορά φτάνουν τα 92 bcm (δισ. κυβικά πόδια), ποσότητα τριπλάσια από τις ανάγκες της χώρας. Γι' αυτό και η Ισπανία προωθεί τη δημιουργία έργων διασύνδεσης με τη Γαλλία, ώστε οι ποσότητες αυτές να μπορέσουν να εισέλθουν στις αγορές της Κεντρικής Ευρώπης, μιλώντας για την ανάγκη χρηματοδότησης αυτών των επενδύσεων από τα ευρωπαϊκά ταμεία, ζητώντας επίσης τη βοήθεια της Ελλάδας σε επίπεδο ΕΕ για την προώθηση αυτής της προσπάθειας.

Τέλος, ο πρέσβης του Βελγίου, Λικ Λιεμπό, είπε ότι η συμμετοχή μιας βορειοευρωπαϊκής εταιρείας στον ΔΕΣΦΑ και τον ΤΑΡ είναι σαφές μήνυμα ότι η Ελλάδα έχει τεράστιο επενδυτικό ενδιαφέρον και επίσης «τεράστιο μέλλον ως ενεργειακός κόμβος». Στάθηκε κι αυτός στο ζήτημα των τιμών Ενέργειας, λέγοντας ότι όλοι επιθυμούν ένα διαφοροποιημένο μείγμα Ενέργειας, αλλά αυτό που πρωτίστως ενδιαφέρει είναι οι χαμηλές τιμές. Κάτι τέτοιο, συνέχισε, μπορεί να εξασφαλιστεί εάν υπάρχουν πολλά σημεία εισόδου και πολλοί προμηθευτές, αφού το σημαντικό είναι η τιμή της Ενέργειας, ενώ η προέλευσή της κάποιες φορές μπορεί να έχει σημασία κάποιες άλλες όμως όχι. «Εάν υπάρχει προμηθευτής που μπορεί να εξασφαλίσει χαμηλές τιμές εμείς δεν θα πούμε όχι», κατέληξε...

«Κομβικός ο ρόλος» στα σχέδια ενεργειακών κολοσσών...

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασαν, επίσης, οι τοποθετήσεις των εκπροσώπων της κοινοπραξίας που έχουν συστήσει οι μονοπωλιακοί όμιλοι «Enagas» (Ισπανία), «Snam» (Ιταλία) και «Fluxys» (Βέλγιο), στην οποία αναμένεται το επόμενο διάστημα να κατοχυρωθεί το 66% του ΔΕΣΦΑ, της εγχώριας εταιρείας διαχείρισης του συστήματος φυσικού αερίου.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η ίδια κοινοπραξία διαχειρίζεται το ελληνικό τμήμα του ΤΑΡ, τον αγωγό μεταφοράς αζέρικου φυσικού αερίου στην ΕΕ, έργο που εκτελείται με την ολόθερμη υποστήριξη των ΗΠΑ και χαρακτηρίζεται «στρατηγικής σημασίας» για την «ενεργειακή διαφοροποίηση» της Ευρώπης. Το εν λόγω έργο προβλέπεται να συνδεθεί με τον σχεδιαζόμενο «κάθετο άξονα» φυσικού αερίου, που αρχικό του τμήμα αποτελεί ο διασυνδετήριος ελληνοβουλγαρικός αγωγός IGB, για την τροφοδοσία των αγορών Ρουμανίας, Σερβίας και βορειότερα, ενώ οι ΗΠΑ επιδιώκουν την τροφοδοσία του με ΥΦΑ από τον πλωτό σταθμό επαναεριοποίησης της Αλεξανδρούπολης.

Ο διευθύνων σύμβουλος της «Enagas», Μαρσελίνο Αρμπουρούα, χαρακτήρισε πολύ σημαντική την επένδυση της ισπανικής εταιρείας στον ΔΕΣΦΑ ενόψει και των σχεδιαζόμενων επενδύσεων σε μικρής κλίμακας εγκαταστάσεις Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στην Ελλάδα, αλλά και την επέκταση χρήσης φυσικού αερίου στις μεταφορές, οδικές και θαλάσσιες. Υπό αυτό το πρίσμα, χαρακτήρισε εξαιρετικής σημασίας την ενίσχυση των υποδομών φυσικού αερίου στη Νότια Ευρώπη, οι οποίες θα αναπτύξουν τη συγκεκριμένα αγορά και πρόσθεσε επίσης ότι υπάρχουν θετικές προοπτικές για τη χρηματοδότηση τέτοιων επενδύσεων και από τον τραπεζικό τομέα, εφόσον επιτευχθούν κατάλληλες εμπορικές συμφωνίες.

Αντίστοιχα, η αντιπρόεδρος της ιταλικής «Snam», Μαρί Γκάλι, σημείωσε ότι τα επόμενα χρόνια το Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο θα διαδραματίσει σημαντικότατο ρόλο στην Ευρώπη αλλά και στις παγκόσμιες αγορές εξαιτίας της γρήγορης επέκτασής του σε Κίνα και Ινδία, σε μια περίοδο μεγάλης προσφοράς προϊόντος η οποία αυξάνεται χρόνο με τον χρόνο. Είπε ακόμη ότι η Ελλάδα θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο για τα ενεργειακά πράγματα της ΕΕ, καθώς βρίσκεται στο «σταυροδρόμι» ενεργειακών οδεύσεων από διάφορους προμηθευτές και από αυτήν την άποψη ο ρόλος της Ελλάδας είναι «κομβικός» για την ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια και διαφοροποίηση. Στάθηκε κι αυτή στο επενδυτικό πρόγραμμα του ΔΕΣΦΑ, εφόσον ολοκληρωθεί και η μεταβίβαση της εταιρείας στην κοινοπραξία, το οποίο στοχεύει στην περαιτέρω βελτίωση των υποδομών του, ώστε να υπάρχει δυνατότητα για επιπλέον ροές φυσικού αερίου και από άλλες πηγές.

Ο εκπρόσωπος της βελγικής «Fluxys», διευθυντής του εμπορικού τομέα, Αρνο Μπουξ, εξέθεσε τη δραστηριότητα της εταιρείας του στον τομέα επαναεριοποίησης του ΥΦΑ, λέγοντας ότι τα επόμενα χρόνια πανευρωπαϊκά και στην Ελλάδα θα υπάρξει μεγάλη ανάπτυξη της συγκεκριμένης δραστηριότητας εξαιτίας των αλλαγών που συντελούνται στα ναυτιλιακά καύσιμα, αλλά και της ανάπτυξης επενδύσεων στον τομέα της μικρής κλίμακας ΥΦΑ. Μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες στην παραπάνω κατεύθυνση διαπίστωσε στην εγχώρια αγορά, εξαιτίας του ειδικού βάρους που έχουν οι θαλάσσιες μεταφορές και η ύπαρξη πολλών νησιών που επιτρέπουν την ανάπτυξη τέτοιου τύπου εγκαταστάσεων.


Φ. Κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ