Κυριακή 14 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ
Εικοσιτετράωροι βομβαρδισμοί στο Αφγανιστάν

Associated Press

Συνεχίστηκαν καθ' όλη τη διάρκεια της εβδομάδας οι βομβαρδισμοί του Αφγανιστάν από τα αμερικανικά αεροπλάνα. Μέχρι στιγμής οι «παράπλευρες απώλειες» υπολογίζονται σε περισσότερους από 240 νεκρούς αμάχους. Στην αρχή της βδομάδας, η κυβέρνηση των ΗΠΑ με επιστολή της στον ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι διατηρεί το δικαίωμα να χτυπήσει και σε όποια άλλη χώρα πιστεύει ότι υποθάλπεται η τρομοκρατία. Την περασμένη Τετάρτη δόθηκε στη δημοσιότητα ένας κατάλογος 22 ατόμων που θεωρούνται υπεύθυνοι για σειρά τρομοκρατικών ενεργειών εις βάρος των ΗΠΑ.

Οσον αφορά στο μέτωπο των επιχειρήσεων, οι αρχές του αμερικανικού Πενταγώνου υποστήριξαν ότι εξουδετερώθηκε το μεγαλύτερο μέρος της αντιαεροπορικής άμυνας του Αφγανιστάν και κατόπιν αυτού οι βομβαρδισμοί θα γίνονται και με το φως της μέρας, σε 24ωρη βάση. Εντάθηκαν εν τω μεταξύ οι φήμες για επικείμενη χερσαία επίθεση, στην οποία θα πάρουν μέρος αμερικανικές και βρετανικές ειδικές δυνάμεις και οι δυνάμεις του «Βόρειου Συνασπισμού».

Οι προετοιμασίες για μια χερσαία επίθεση συνεχίστηκαν με τη μεταφορά αμερικανικών στρατευμάτων τόσο στο Πακιστάν, όσο και στο Ουζμπεκιστάν. Τις δύο χώρες που συνορεύουν με το Αφγανιστάν και οι κυβερνήσεις τους προσφέρουν διευκολύνσεις και πρόσβαση στις δυνάμεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας.

Η εμπλοκή της Ελλάδας, με ευθύνη της κυβέρνησης, στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο πήρε νέες διαστάσεις. Μετά την παροχή των διευκολύνσεων, ένα ελληνικό αντιτορπιλικό στάλθηκε στην Ανατολική Μεσόγειο στο πλαίσιο της ενεργοποίησης του άρθρου 5 του ΝΑΤΟ και για τους σκοπούς της αμερικανικής επίθεσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ