Τετάρτη 16 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Ολοι σήμερα στη μάχη για την ενίσχυση της «Πανσπουδαστικής ΚΣ»

Δεκάδες χιλιάδες νέοι φοιτητές και σπουδαστές προσέρχονται σήμερα στις κάλπες σε όλη τη χώρα, για να εκλέξουν τους εκπροσώπους τους στα νέα Διοικητικά Συμβούλια των Συλλόγων τους.

Με το βλέμμα στην επόμενη μέρα των εκλογών, τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ, οι υποψήφιοι με την «Πανσπουδαστική ΚΣ» καλούν τους φοιτητές και τους σπουδαστές να χαράξουν τον δικό τους δρόμο για τη ζωή και το μέλλον που τους αξίζει, να κάνουν τη διαφορά ενισχύοντας την «Πανσπουδαστική ΚΣ».

Γιατί, όπως χαρακτηριστικά είπε ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκος Αμπατιέλος, μιλώντας χτες για τις φοιτητικές εκλογές σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «24/7», ο κύριος στόχος είναι η αγωνιστική ανασυγκρότηση του φοιτητικού κινήματος: «Αυτό που γίνεται πιο αναγκαίο και επιτακτικό, να οργανωθεί μια αντεπίθεση που θα 'ναι και λαϊκή και θα έχει έντονη τη συμβολή νέων ανθρώπων, ενάντια και στα παλιά μέτρα που παραμένουν άθικτα και στα νέα που προετοιμάζονται, νομοθετούνται ή και έρχονται, ενάντια σε παλιές και νέες κυβερνήσεις, για να κατακτήσει η νεολαία ζωή με σύγχρονα δικαιώματα και στο πανεπιστήμιο, στις σπουδές της και αύριο στη δουλειά», τόνισε. Και από αυτήν την άποψη εντόπισε τη μεγάλη σημασία που έχει να ενισχυθούν οι δυνάμεις της «Πανσπουδαστικής», για να δώσει με τη συμβολή της άλλο αέρα σε σχέση με αυτά τα ζητήματα.


Παράλληλα, ο Ν. Αμπατιέλος σχολίασε την υποκρισία όσων φουσκώνουν το θέμα της δήθεν «ανομίας στα ΑΕΙ» μπροστά στις φοιτητικές εκλογές και στηλίτευσε την προσπάθεια αυτή της ΝΔ και της ΔΑΠ, που τσουβαλιάζουν αγωνιστικές κινητοποιήσεις των φοιτητών με πράξεις του κοινού Ποινικού Δικαίου, έχοντας στο στόχαστρό τους τη συλλογική οργάνωση και τη διεκδίκηση. Παράλληλα κάλεσε: «Αν θέλει ένας φοιτητής σε αυτό που λένε να μην είναι μαγαζιά τα πανεπιστήμια των πολιτικών παρατάξεων, γιατί δεν πρέπει να είναι, δεν έχει λόγο να μη συμμετέχει ή να το κοιτάει από μακριά, αλλά να σταματήσει, να αποδυναμώσει τη ΔΑΠ και την ΠΑΣΠ που έχουνε παίξει αυτόν το ρόλο καταλυτικά. Αν κάποιος θέλει να σταματήσει - δικαιολογημένα και φοιτητής και γονιός και κάθε άνθρωπος που σκέφτεται έτσι φυσιολογικά - η διαπλοκή, τα ρουσφέτια, τα μαθήματα και τα σκονάκια, δεν έχει νόημα να κάνει σαν να μην υπάρχουνε και να μην έρθει να ψηφίσει, να απέχει, να έχει γενικώς μια τσαντίλα, ένα βρισίδι... Αλλά να κόψει τον αέρα στη ΔΑΠ και την ΠΑΣΠ, που είναι κατά βάση αυτές οι δυο παρατάξεις μαζί με διάφορους άλλους μηχανισμούς, που τα οργανώνουν. Και μπορούμε να τους πούμε καθαρά ότι η ΚΝΕ, τα μέλη της, οι φίλοι της, που συμμετέχουμε, στηρίζουμε τα ψηφοδέλτια της "Πανσπουδαστικής", σε αυτό θα είμαστε αμείλικτοι, στο να αντιστραφεί αυτή η κατάσταση στις σχολές, η αρνητική, που αποστρέφει έναν κόσμο να συμμετέχει».


Θυμίζουμε ότι πέρσι η «Πανσπουδαστική ΚΣ» συγκέντρωσε πανελλαδικά ποσοστά λίγο πάνω από το 20% και ήταν δεύτερη δύναμη στα πανεπιστήμια. Αναλυτικά, τα περσινά αποτελέσματα και για τις άλλες δυνάμεις τόσο στα πανεπιστήμια όσο και στα ΤΕΙ φαίνονται στους διπλανούς πίνακες.

Οπως είναι γνωστό, στις εκλογές συμμετέχουν επίσης και καταγράφονται, πανελλαδικά, η ΔΑΠ, που διατηρείται πρώτη δύναμη, και η ΠΑΣΠ, που διατηρείται στην τρίτη θέση στα πανεπιστήμια, παρατάξεις και οι δύο που βαρύνονται με την κύρια ευθύνη για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το φοιτητικό κίνημα, τον εκφυλισμό και τη διαλυτική λειτουργία πολλών Συλλόγων όπου κυριαρχούσαν και κυριαρχούν. Πανελλαδικά συμμετέχει επίσης η ΕΑΑΚ, όπου καταγράφονται σχήματα που κυριαρχούν οι δυνάμεις του ΝΑΡ, αλλά και η «Αριστερή Ανατρεπτική Συνεργασία» (ΑΑΣ), που είναι σύμπραξη σχημάτων όπου καταγράφονται υπόλοιπες (πλην ΝΑΡ) δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η ΛΑΕ και η κίνηση του Αλ. Αλαβάνου. Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά κατεβαίνει επίσης η νέα κυβερνητική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ με το όνομα «ΜΠΛΟΚΟ», που συγκεντρώνει μηδαμινά ποσοστά κοντά στη μονάδα.

Να σημειωθεί ότι παρά την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, δεν αλλάζει κάτι φέτος στους σπουδαστικούς Συλλόγους που υπάρχουν στα ΤΕΙ της Αθήνας και του Πειραιά, οπότε οι εκλογές θα γίνουν και εκεί στους ίδιους Συλλόγους όπως και πέρσι.

Θυμίζουμε ότι δικαίωμα ψήφου στις φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές έχουν τα εγγεγραμμένα μέλη των Συλλόγων, που ψηφίζουν με την επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας. Την ευθύνη για την ομαλή διεξαγωγή της διαδικασίας και την έκδοση των αποτελεσμάτων έχει η Εφορευτική Επιτροπή που ορίζεται σε κάθε Σύλλογο. Για τα αποτελέσματα ισχύει το σύστημα της απλής αναλογικής και τα λευκά ψηφοδέλτια καταμετρούνται στα έγκυρα.


  • Σήμερα το βράδυ, αφού κλείσουν οι κάλπες, στην ιστοσελίδα ekloges-spoudastes.gr θα αναρτώνται τα αποτελέσματα από κάθε Σύλλογο, μόλις τελειώνει η καταμέτρηση. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να μπαίνουν στην ιστοσελίδα με τα αποτελέσματα και μέσω συνδέσμου (link) από την ιστοσελίδα του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (www.spoudastes.gr).

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ