Πέμπτη 4 Νοέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΤΡΙΒΗ ΤΟΥ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ ΤΗΣ «EGYPT-AIR»
Σχεδόν ανέπαφο βυθίστηκε στον Ατλαντικό

 

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΝΙΟΥΠΟΡΤ - ΚΑΪΡΟ.-

Σωστικά πλοία που μετέχουν στις έρευνες

Associated Press

Σωστικά πλοία που μετέχουν στις έρευνες
Μετά από τρεις ολόκληρες ημέρες εντατικών ερευνών και υπό το αγωνιώδες βλέμμα των συγγενών των 217 επιβαινόντων του μοιραίου «Μπόινγκ 767» που κατέπεσε στις ακτές της Μασαχουσέτης τα ξημερώματα της Κυριακής, ανασύρθηκαν τα συντρίμμια του αεροσκάφους των αιγυπτιακών αερογραμμών, αλλά και οι σοροί των θυμάτων. Η ανάσυρση αυτή έφερε στην επιφάνεια ακόμα ένα παράδοξο: Τα υπάρχοντα στοιχεία καταδεικνύουν ότι το αεροσκάφος δεν είχε διαλυθεί πριν πέσει στο νερό, ανοιχτά της Μασαχουσέτης.

Τουλάχιστον αυτό ανέφεραν στην ανακοίνωσή τους οι εμπειρογνώμες στις ΗΠΑ, που δεν είναι άλλοι από ειδικούς της πολιτικής αεροπορίας, οι οποίοι παρά τα ευρήματα τόνισαν ότι εξακολουθούν να μη γνωρίζουν τα ακριβή αίτια της τραγωδίας. Αλλά η άποψη ότι το αεροσκάφος έπεσε σχεδόν ανέπαφο στη θάλασσα μετά από μια βουτιά από ύψος 33.000 ποδών, δίνει την αφορμή για επιπρόσθετες εικασίες, όπως για παράδειγμα ότι κάτι συνέβη στο πλήρωμα. «Ενα αεροπλάνο δεν κάνει βουτιά από τέτοιο ύψος εκτός και αν έχει συμβεί κάτι» τόνισε ο Μπίλι Βίνσεντ πρώην σύμβουλος ασφαλείας της αμερικανικής υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας. Παράλληλα, η υπηρεσία ασφαλείας αερομεταφορών ανέφερε ότι το Μπόινγκ πετούσε στα 33.000 πόδια με ταχύτητα 1.104 χιλιομέτρων την ώρα, όταν ξαφνικά πραγματοποίησε μια βουτιά στα 16.700 πόδια μέσα σε 40 δευτερόλεπτα. Ο επικεφαλής της υπηρεσίας, Τζιμ Χολ, τόνισε ότι το αεροσκάφος έστριψε στη συνέχεια προς τα δεξιά για 37 δευτερόλεπτα πριν χαθεί από τα ραντάρ. «Τα στοιχεία δείχνουν ότι το αεροσκάφος ήταν σχετικά ανέπαφο και είχε κάποιον αεροδυναμικό έλεγχο πριν συντριβεί» τόνισε ο Εντ Κράουλι, επικεφαλής της υπηρεσίας Αεροναυτικής στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης, ΜΙΤ.

Μία πιο οριστική απάντηση αναμένεται να δοθεί από τα «μαύρα κουτιά» του αεροσκάφους, τα οποία αν και εντοπίστηκαν χθες από τα σήματα που έλαβαν τα σκάφη του αμερικανικού ναυτικού στη θαλάσσια περιοχή 100 χιλιόμετρα νότια του νησιού Ναντάκετ, όπου τα νερά έχουν βάθος 80 μέτρα, όμως η ανάσυρσή τους έχει καταστεί προς το παρόν αδύνατη, καθώς η κακοκαιρία και οι σφοδρότατοι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή και αναμένεται να διατηρηθούν επί διήμερο, δεν επιτρέπει στους δύτες να επιχειρήσουν να τα ανασύρουν από το βυθό.

Πάντως συνολικά οι έρευνες για την πλήρη διαλεύκανση της νέας αυτής αεροπορικής τραγωδίας αναμένεται ότι θα διαρκέσουν για μήνες, καθώς διερευνώνται όλες οι πιθανότητες, του ανθρώπινου λάθους, ακόμα και της δολιοφθοράς ή του σαμποτάζ. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ειδησεογραφικό δίκτυο «CBS» μετέδωσε προχθές ότι το FBI έστειλε άνδρες με έναν εκπαιδευμένο σκύλο για να ψάξουν δωμάτιο ξενοδοχείου του Λος Αντζελες, που φυσικά δεν κατονομάζεται, όπου διέμενε μια επιβάτης του αεροσκάφους που συνετρίβη. Η επιβάτης αυτή είχε παραπονεθεί στη διεύθυνση του ξενοδοχείου ότι κάποιος είχε πειράξει μια βαλίτσα της. Ενώ η εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς» συνέχισε χθες το σενάριο επικαλούμενη αστυνομική πηγή, ότι ο σκύλος αντέδρασε στη ζάχαρη που υπήρχε στο δωμάτιο, η οποία μαζί με κάποια ηλεκτρικά καλώδια που βρέθηκαν μεταφέρθηκαν σε εργαστήρια του FBI για να εξεταστούν. Ωστόσο οι επιθεωρητές κρίνουν μέχρι στιγμής ότι αυτά δε θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή βόμβας.

Το οδυνηρότερο πάντως επεισόδιο αυτής της τραγωδίας, παίχτηκε χθες στη Νέα Υόρκη όταν έφθασε το πρώτο αεροπλάνο από το Κάιρο με συγγενείς των Αιγύπτιων επιβατών που σκοτώθηκαν στο δυστύχημα. Στο μεταξύ, το αιγυπτιακό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε σήμερα ότι στέλνει εκτάκτως μια επιτροπή στις ΗΠΑ για να μετάσχει στις αμερικανικές έρευνες για το αεροσκάφος που συνετρίβη, στο οποίο επέβαιναν 33 αξιωματικοί του αιγυπτιακού στρατού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ