Για διαδικασία «fast track» κάνει λόγο η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ που αναφέρεται στις ενδοσχολικές εξετάσεις για τα Γενικά Λύκεια και τα ΕΠΑΛ. Οπως σημειώνει, «με το χρονοδιάγραμμα για το τέλος των μαθημάτων και της διεξαγωγής των πανελλαδικών εξετάσεων, εντατικοποιεί και στριμώχνει σε ασφυκτικά χρονικά πλαίσια το χρόνο διεξαγωγής των ενδοσχολικών, υποβαθμίζοντας έτσι την εκπαιδευτική διαδικασία και βάζοντας νέες δυσκολίες για τους μαθητές των φτωχών λαϊκών στρωμάτων.
Είναι χαρακτηριστικά τα ασφυκτικά χρονικά πλαίσια:
- Για τους μαθητές της Γ' τάξης των ΕΠΑΛ που πρέπει να δώσουν από 5 έως 8 μαθήματα ανάλογα με την ειδικότητά τους μέσα σε 6 μέρες. Το πρόγραμμα αυτό παραβιάζει κάθε κοινή λογική. Κάποιοι μαθητές θα δώσουν έως και 2 μαθήματα τη μέρα. Οι εξετάσεις τελειώνουν στις 6/6 και στις 7/6, χωρίς ανάσα κυριολεκτικά, ξεκινάνε οι πανελλαδικές εξετάσεις. Ιδιαίτερα για τα εσπερινά ΕΠΑΛ, όπου το βράδυ της τελευταίας μέρας πριν τις πανελλαδικές πρέπει να έχουν προλάβει να βγάλουν τα αποτελέσματα, να τα έχουν καταχωρήσει στο "myschool" και να έχουν εκδώσει απολυτήρια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για τον τρόπο και τις συνθήκες διόρθωσης των γραπτών!
- Για τους μαθητές των ΓΕΛ, όπου και αυτοί θα αντιμετωπίσουν αντίστοιχες συνθήκες, αφού θα γράφουν κάθε μέρα προαγωγικές ή απολυτήριες εξετάσεις. Ιδιαίτερα οι μαθητές της Β' Λυκείου, όπου μέσα σε 10 μέρες θα δώσουν 16 εξεταζόμενα μαθήματα».
Οπως σημειώνει το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, «μόνο ως κοροϊδία προς τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς μπορεί να εκληφθεί το κάλεσμα του υπουργείου προς τους διευθυντές των σχολείων "να μεριμνήσουν για την ορθολογική κατάρτιση του προγράμματος των εξετάσεων (...) προκειμένου οι μαθητές να έχουν τη δυνατότητα να προετοιμαστούν κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο"!
Το υπουργείο Παιδείας με το πλαίσιο αυτό φορτώνει πρόσθετο άγχος και βάρη στους μαθητές, αδιαφορώντας για τις παιδαγωγικές συνέπειες, δυσκολεύοντας ακόμη περισσότερο τα παιδιά των ΕΠΑΛ που θα έχουν και το επιπλέον άγχος των πανελλαδικών. Τελικά, η πολυδιαφημιζόμενη αύξηση του σχολικού έτους ουσιαστικά μεταφράζεται σε αύξηση της εξεταστικής πίεσης για όλους τους μαθητές...», επισημαίνεται μεταξύ άλλων από την Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ, που καλεί τις ΕΛΜΕ, τους μαθητές και τους γονείς να απαιτήσουν από την κυβέρνηση να δώσει άμεσα λύση, να αλλάξει το πλαίσιο των εξετάσεων ώστε να μην αποτελεί επιπλέον βάρος για τους μαθητές.