Παρασκευή 25 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Συνεχίστηκε η δίκη της Ηριάννας και του Περικλή

Συνεχίστηκε, χτες, η δίκη σε δεύτερο βαθμό των δύο νέων που βρίσκονται στη φυλακή μετά την καταδίκη τους, τον Ιούνη του 2017, με βάση το άρθρο 187Α, τον γνωστό «τρομονόμο». Η Ηριάννα Β.Λ., υποψήφια διδάκτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ, καταδικάστηκε σε κάθειρξη 13 χρόνων, χωρίς ελαφρυντικά και χωρίς αναστολή ποινής, με μοναδικό στοιχείο ένα αμφιλεγόμενο δείγμα DNA. Ιδια είναι και η ποινή του Περικλή Μ., πτυχιούχου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, με τα ίδια ανύπαρκτα στοιχεία, ένα μοναδικό αμφιλεγόμενο δείγμα DNA.

Χτες, ο πραγματογνώμονας, γενετιστής, μοριακός βιολόγος Γ. Φιτσιάλος κατέθεσε μεταξύ άλλων στο δικαστήριο ότι το δείγμα του DNA «είναι κακής ποιότητας και μικρής ποσότητας. Αυτές είναι οι θέσεις της επιστημονικής κοινότητας». Σχετικά με τη μεταφορά DNA είπε ότι «μπορεί να μεταφερθεί ακόμα και μέσα στο πλυντήριο». Ανέφερε επίσης για την βιολόγο της Αστυνομίας, η οποία προΐσταται στο Τμήμα Ανάλυσης Βιολογικών Υλικών και συνέταξε τη γενική έκθεση, ότι «δεν ακολούθησε τα πρότυπα του εργαστηρίου της, διαφωνεί και με την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα και με το ίδιο της το εργαστήριο...». Τόνισε ότι «η επιστημονική κοινότητα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στους δικαστές. Να μην τυχόν θεωρηθεί αυτή η πρακτική ορθή». Επίσης και η βιολόγος Αναστ. Φύτρου μίλησε για αναξιοπιστία της μεθόδου και επισφαλή συμπεράσματα. «Το μείγμα γενετικού υλικού είναι ακόμα πιο αναξιόπιστο. Σε καμιά περίπτωση δεν μπορούμε να μιλάμε για ταύτιση».

Η Ηριάννα και ο Περικλής, τέλος, κλήθηκαν ξανά από το δικαστήριο να δώσουν εξηγήσεις για τα... ανεξήγητα στις απολογίες τους. Χαρακτηριστικός ήταν ο διάλογος από την εξέταση του Περικλή από την εισαγγελέα της έδρας, όπου ούτε λίγο - ούτε πολύ του ζητήθηκε να αποκηρύξει τους φίλους του και να υποβάλει και δήλωση νομιμοφροσύνης. «Για την βία; Την καταδικάζετε;», «Κάνατε παρέα με ένα ζευγάρι που έχει ακραίες απόψεις. Ισοπεδώθηκε σχεδόν η Ερμού και δεν βγάλατε ένα κείμενο. Καταστράφηκαν περιουσίες ανθρώπων στο όνομά σας με αφορμή την απόρριψη της αιτήσεως διακοπής ποινής. Γιατί δεν καταδικάσατε;». «Οταν γίνονται ενέργειες και δεν καταδικάζετε, σημαίνει ότι συναινείτε»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ