Σάββατο 2 Ιούνη 2018 - Κυριακή 3 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

ΜΑΥΡΙΔΟΥ ΛΕΛΑ
ΜΑΥΡΙΔΟΥ ΛΕΛΑ
ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του αγαπημένου μου συντρόφου στη ζωή ΚΩΣΤΑ ΣΓΟΥΡΑΚΗ προσφέρω στο Κόμμα μας το ποσό των 100 ευρώ, μέσω της ΚΟΒ Κουκακίου.

Νικολέτα Βαμβακάρη

***

ΦΩΤΟ

Στις 22 Απρίλη «έφυγε» από τη ζωή, πλήρης ημερών, ο ΣΟΦΟΚΛΗΣ ΔΗΜΑΡΑΤΟΣ, συνταξιούχος ΟΤΕ, φίλος του ΚΚΕ μέχρι το τέλος της ζωής του.

Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στον σύντροφο και φίλο μας Ηλία Δημάρατο και την οικογένειά του.

Στη μνήμη του Σοφοκλή Δημάρατου προσφέρουμε συμβολικά - μέσω των Οργανώσεών μας - το ποσό των 80 ευρώ στο ΚΚΕ, το Κόμμα ελπίδα και προοπτική του λαού για ένα φωτεινό αύριο, χωρίς εκμετάλλευση, ανεργία, φτώχεια, πολέμους, ξεριζωμούς των ανθρώπων από τις εστίες τους.

Παντελής Καβαλέρος, Ρούλα Κούρτη, Ανδριανός Μπούκουρης, Ευανθία Ρουτζούνη, Νίκος Σιτζάνης

***

ΦΩΤΟ

Την 1η Ιούνη συμπληρώθηκε κιόλας ένας χρόνος από τη στιγμή που «έφυγες» από κοντά μας.

Σαν να μην έχει περάσει ούτε ένα λεπτό από την τελευταία φορά που αγωνιούσαμε μαζί για το πώς θα ενισχυθεί το Κόμμα μας, πώς θα μιλήσουμε σε περισσότερο κόσμο στη γειτονιά, σε πόσο περισσότερα σπίτια θα βρεθεί ο «Ριζοσπάστης», το κουπόνι.

Σίγουρα θα ήταν αλλιώς αν ήσουν κι εσύ μαζί μας αυτόν τον χρόνο που γιορτάζουμε τα 100 χρόνια του Κόμματός μας. Να είσαι σίγουρος ότι σε κάθε μας βήμα σε κουβαλάμε μέσα μας. Μας λείπεις πολύ.

Προς τιμήν σου προσφέρουμε 200 ευρώ στο Κόμμα μας.

Η γυναίκα σου Κική Ιωαννίδου

Τα παιδιά σου Κυριάκος, Ηλιάνα, Ελισώ

Τα εγγόνια σου Σπύρος, Ελένη

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του λατρευτού μας συντρόφου και πατέρα ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΓΕΡΟΖΗΣΗ, του Ανταρτόπουλου του ΔΣΕ που «έφυγε» από τη ζωή στις 15 του Απρίλη, η Κυριακή και ο Θανάσης Γεροζήσης προσφέρουν στο «Σπίτι του Αγωνιστή» 500 ευρώ.

ΜΕΤΖΗΣΑΜΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΜΕΤΖΗΣΑΜΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
***

ΦΩΤΟ

Την Κυριακή 7 Ιούνη 2015 «έφυγε» από κοντά μας η ΚΟΥΛΑ ΒΑΦΕΙΑΔΟΥ. Γεννήθηκε στη Νάουσα το 1954 από αγροτική οικογένεια κομμουνιστών. Το 1970 η οικογένειά της αναγκάστηκε να μεταναστεύσει στη Γερμανία, εξαιτίας του κυνηγητού και της τρομοκρατίας της χούντας. Οργανώθηκε στην ΚΝΕ και το 1977 στο ΚΚΕ. Εκλέχτηκε αντιπρόσωπος στο 13ο Συνέδριο και συνέβαλε να διατηρήσει το Κόμμα τα επαναστατικά του χαρακτηριστικά. Μέχρι την τελευταία στιγμή πάλεψε μέσα από διάφορες στελεχικές θέσεις στην Οργάνωση του ΚΚΕ στη Γερμανία και αγωνίστηκε για τα δίκαια της εργατικής τάξης. Ο απρόσμενος χαμός της μας γέμισε θλίψη και πόνο.

Στη μνήμη της οι αδελφές της, Νούλα Καραμανίδου και Ιωάννα Καμάννη, προσφέρουν στο Κόμμα 100 ευρώ και πάντα θα κρατούν στην καρδιά τους και στη σκέψη τους μια θέση για την αγαπημένη τους αδελφή.

***

ΦΩΤΟ

Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΙΩΜΟΣ γεννήθηκε στον Πυργετό Λάρισας το 1945 από αγροτική οικογένεια. Οι δυσκολίες της εποχής και της τάξης από την οποία προερχόταν, με τη φτώχεια και τη σκληρή εκμετάλλευση, τον οδήγησαν στην αναζήτηση του δρόμου για τη σύγκρουση με αυτήν την κατάσταση και στον αγώνα για μιαν άλλη κοινωνία, απαλλαγμένη από την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Τον οδηγούν στο οργανωμένο κίνημα και στην πρωτοπορία του, το ΚΚΕ.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ - ΑΛΕΚΟΣ ΜΑΚΡΗΣ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ - ΑΛΕΚΟΣ ΜΑΚΡΗΣ
Για πολλά χρόνια, σχεδόν σε όλη του τη ζωή, έθεσε τον εαυτό του στην υπηρεσία του λαού μέσα από διάφορες θέσεις του κινήματος και πάντα ως κομματικό μέλος του ΚΚΕ. Ιδιαίτερη πτυχή της προσφοράς και της δράσης του αποτελεί η συμμετοχή του στα καθημερινά μέσα από το συνδικαλιστικό κίνημα τόσο στη Φθιώτιδα όσο και στη Λάρισα. Ηταν από τα δραστήρια μέλη και συμμετείχε σε όλες τις δράσεις του συνδικαλιστικού κινήματος. Εκλέχτηκε στο Συνδικάτο Οδηγών Φθιώτιδας και το 1982 στη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Φθιώτιδας. Οταν επέστρεψε στη Λάρισα εκλέχτηκε στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωσης Προσωπικού ΟΤΑ Ν. Λάρισας, στην οποία ήταν πρόεδρος. Για δεκαετίες στάθηκε μπροστά σε μικρές και μεγάλες μάχες του Κόμματος και του κινήματος. Ορθωσε το ανάστημά του και υπεράσπισε τη θεωρία, τις αρχές, τα ιδανικά και τα σύμβολα του Κόμματος.

Με αφορμή τη συμπλήρωση 3 χρόνων από τότε που «έφυγε», η σύζυγος και τα παιδιά του προσφέρουν, στη μνήμη του, 150 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ 3ου Διαμερίσματος Λάρισας.

***

ΦΩΤΟ

Στις 2 Ιούνη 1943 τα ξημερώματα, έγινε με επιτυχία η ανατίναξη της σήραγγας της σιδηροδρομικής γραμμής Αθήνας - Θεσσαλονίκης στο Κούρνοβο (Τρίλοφο) Φθιώτιδας, από δυνάμεις του ΕΛΑΣ. Η ανατίναξη κατέστρεψε ολοκληρωτικά και την αμαξοστοιχία που βρισκόταν εκείνη τη στιγμή στη σήραγγα, γεμάτη από Ιταλούς στρατιώτες και πολεμικό υλικό. Ομως, στην «κλούβα» που υπήρχε πάντοτε από τους κατακτητές στις αμαξοστοιχίες, βρισκόταν μαζί με άλλους αγωνιστές ο ΜΕΤΖΗΣΑΜΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ του Δημητρίου, 32 χρόνων, από το Κερατσίνι.

Με τη συμπλήρωση 75 χρόνων από τον ηρωικό θάνατό του, ο ανιψιός του Γιάννης προσφέρει στο ΚΚΕ το ποσό των 50 ευρώ, μέσω ΚΟ Κάτω Αιγάλεω.

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του συντρόφου ΔΙΟΝΥΣΗ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗ, που πρόσφατα «έφυγε» από κοντά μας, οι σύντροφοι και φίλοι του από την Καλαμάτα Κ. Μιχαλόπουλος και Γ. Κολοκοτρώνης προσφέρουν στο Κόμμα μας το ποσό των 50 ευρώ.

ΣΩΤΗΡΗΣ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
ΣΩΤΗΡΗΣ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
***

ΦΩΤΟ 2

Στη μνήμη των ΚΩΣΤΑ Χρ. ΛΑΔΑ ή Λιμποβίση, πολιτικού επιτρόπου της 55ης Ταξιαρχίας της 3ης Μεραρχίας του ΔΣΕ, και του αδελφού του ΘΕΟΔΩΡΟΥ Χρ. ΛΑΔΑ, διοικητή πολιτοφυλακής στη Στρέζοβα (Δάφνη) Καλαβρύτων, ο οποίος εκτελέστηκε με απόφαση του Εκτακτου Στρατοδικείου Τρίπολης, συγγενής τους προσφέρει στο ΚΚΕ 100 ευρώ για ενίσχυση του αγώνα.

***

ΦΩΤΟ

Συμπληρώθηκαν 9 χρόνια από τις 29 Μάη 2009, τότε που «έφυγε» από κοντά μας ο αγαπημένος μας σύζυγος και πατέρας, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ (ΑΛΕΚΟΣ) ΜΑΚΡΗΣ. Γεννήθηκε το 1926 στην Αθήνα. Υπήρξε αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, οπαδός του ΚΚΕ, καθημερινός αναγνώστης του «Ριζοσπάστη», ακροατής του «902» και καλός οικογενειάρχης.

Στη μνήμη του προσφέρουμε 20 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω της ΚΟΒ Ιλισίων.

Η σύζυγος Ζαχαρούλα και η κόρη του Αναστασία

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του πολυαγαπημένου μας ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΠΕΝΤΖΟΥ, με αφορμή τις 40 μέρες από το θάνατό του, η σύζυγος Κική και τα παιδιά του Βασίλης και Μαρία, Εφη και Βαγγέλης και Σταυρούλα προσφέρουμε στο ΚΚΕ 400 ευρώ μέσω της ΤΟ Σερρών.

***

ΦΩΤΟ

Στις 27 Μάη, Κυριακή, «έφυγε» από κοντά μας η αγαπημένη μας μάνα και γιαγιά ΕΛΕΝΗ ΑΝΑΓΝΟΥ (ΣΑΚΑΛΗ) σε ηλικία 94 ετών. Γεννημένη στην Κοζάνη από μικρή, σε ηλικία 12 ετών, στη βιοπάλη, δούλευε εργάτρια στα υφαντουργεία του Λαναρά στη Νάουσα.

ΣΓΟΥΡΑΚΗΣ ΚΩΣΤΑΣ
ΣΓΟΥΡΑΚΗΣ ΚΩΣΤΑΣ
Στην περίοδο της Κατοχής πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση και πολέμησε από τις γραμμές του ΕΛΑΣ ενάντια στους Γερμανούς φασίστες κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους. Στη μεταβαρκιζιανή τρομοκρατική περίοδο ήταν στην παρανομία ως σύνδεσμος των περιφερειακών επιτροπών του ΚΚΕ Νάουσας - Βέροιας. Ηταν μια από τις τρεις πρώτες αντάρτισσες του ΔΣΕ στη Δυτική Μακεδονία.

Η μάνα και γιαγιά μας πολέμησε στις γραμμές του ΔΣΕ, με ηρωισμό και αυταπάρνηση σε διάφορα τμήματα και συγκροτήματα. Το 1947, την άνοιξη, όντας διμοιρίτισσα συνόδευσε με τη διμοιρία γυναικών την αντιπροσωπεία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στη Χρυσομηλιά Ρούμελης για να συναντηθεί με τον Μάρκο Βαφειάδη. Με τα τμήματα της 16ης Ταξιαρχίας πολέμησε στα Πιέρια και στα Χάσια, συνοδεύοντας τη φάλαγγα των άοπλων της Ρούμελης, όπου και τραυματίστηκε.

Αργότερα φοίτησε στην Υγειονομική Σχολή του Γενικού Αρχηγείου, πήρε τον βαθμό του ανθυπολοχαγού Υγειονομικού και υπηρέτησε στο νοσοκομείο, περιθάλποντας τους τραυματίες μαχήτριες και μαχητές του ΔΣΕ.

Μετά το τέλος του εμφύλιου πολέμου βρέθηκε στη φιλόξενη Σοβιετική Ενωση, στην Τασκένδη. Δούλεψε στο μεγαλύτερο κλωστοϋφαντουργείο της περιοχής, έχοντας την εμπειρία πολλών ετών.

Δημιούργησε οικογένεια με τον Θανάση Ανάγνου και απέκτησε μια κόρη, την Μαργαρίτα, η οποία σπούδασε Ιατρική και της χάρισε δύο εγγόνια, τον Γιώργο και τον Θανάση, για τους οποίους συνέχεια έλεγε πόσο περήφανη ένιωθε.

Με τον επαναπατρισμό της, το 1977, συνδέεται με την Κομματική Οργάνωση του ΚΚΕ στα Κάτω Πατήσια, προσφέροντας την πολυετή και πολύπλευρη πείρα της στους αγώνες για το σοσιαλισμό.

Αγαπημένη μας μάνα και γιαγιά, οι ζευγάδες φεύγουν, μα η σπορά μένει! Σου δίνουμε την υπόσχεση ότι μόνο με το κόμμα του λαού, το ΚΚΕ, θα συνεχίζουμε τον αγώνα για τις πανανθρώπινες αξίες, για τις οποίες εσύ και χιλιάδες συναγωνιστές σου παλέψατε και ματώσατε, για έναν κόσμο σοσιαλιστικό, με πίστη και αφοσίωση στο μαρξισμό - λενινισμό και τον προλεταριακό διεθνισμό.

ΝΙΚΟΣ ΤΕΝΤΖΟΓΛΙΔΗΣ
ΝΙΚΟΣ ΤΕΝΤΖΟΓΛΙΔΗΣ
Στη μνήμη της μάνας και γιαγιάς μας καθώς και στη μνήμη των γονέων και παππούδων μας ΑΝΑΓΝΟΥ ΘΑΝΑΣΗ, ΟΜΗΡΟΥ και ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΙΔΗ, αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, προσφέρουμε στο τιμημένο ΚΚΕ για τα 100 ένδοξα χρόνια του 300 ευρώ, όπως επίσης για τον «Ριζοσπάστη» 200 ευρώ, μέσω ΚΟΒ ΚΚΕ Κηφισιάς.

Τα παιδιά Μαργαρίτα - Χρήστος και τα εγγόνια Γιώργος - Θανάσης Χριστοφορίδης

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του ΦΙΛΙΠΠΑ ΠΑΝΟΥ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΥ.

Χαιρέτισες τη ζωή απλά / σαν να 'ταν αύριο κιόλας / τυχαία να βρεθούμε, κι ας ήταν κρίσιμη ώρα της / τόσο γενναία που να μη φανεί / το πάλεμά της.

Ο Φίλιππας μεγάλωσε στο χωριό μας, Μυγδαλιά Γορτυνίας Αρκαδίας, από οικογένεια αγωνιστών. Η θεία του ΑΝΤΩΝΙΑ Δ. ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΥ έπεσε στις τάξεις του Δημοκρατικού Στρατού Πελοποννήσου.

Αφησε στην οικογένειά του απόθεμα αγάπης, απλότητας, σεβασμού και αγώνα.

Ο Χρήστος Παναζιούλη Μποσμής προσφέρει στη μνήμη του για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ, μέσα από την ΚΟ Τζιτζιφιών Καλλιθέας, 50 ευρώ.

***

ΦΩΤΟ 4

Στη μνήμη των συντρόφων μου ΝΙΚΟΥ ΤΕΝΤΖΟΓΛΙΔΗ, ΣΩΤΗΡΗ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ, ΛΕΛΑΣ και ΚΩΣΤΑ ΜΑΥΡΙΔΗ προσφέρω στο ΚΚΕ 50 ευρώ μέσω ΚΟΒ Πλατέος της ΤΟ Ημαθίας.

Σκεντερίδου Δέσποινα

***

Στις 5 Μάη «έφυγε» από κοντά μας η ΜΑΡΙΚΑ ΣΑΜΑΡΤΖΗ, πιστή οπαδός του Κόμματός μας μέχρι το τέλος της ζωής της. Στη μνήμη της προσφέρω 50 ευρώ στο ΚΚΕ μέσω ΚΟ Ηρακλείου Αττικής.

Ε. Βλαντή

***

ΦΩΤΟ

Στις 13 Ιούνη 2017 «έφυγε» από κοντά μας η ΕΛΕΝΗ ΜΠΙΜΠΙΚΟΥ - ΑΝΤΩΝΙΑΔΗ, μια ξεχωριστή προσωπικότητα του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, αφήνοντας σε μας την πολύχρονη πολιτική της δράση μαζί με το σπουδαίο ακαδημαϊκό, ιστορικό και συγγραφικό έργο της. Εναν χρόνο μετά, η σκέψη μας επανέρχεται στην αγωνίστρια Ελένη αλλά συγχρόνως στον ΑΝΤΩΝΗ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗ - τον σύντροφό της στη ζωή και τον αγώνα - στέλεχος του ΚΚΕ και ανταποκριτή του «Ριζοσπάστη» από το 1974 έως το θάνατό του.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΙΩΜΟΣ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΙΩΜΟΣ
Η Ελένη και ο Αντώνης, πιστοί στα ΕΑΜικά ιδανικά, ένωσαν την ιστορία τους με εκείνη των χιλιάδων αγωνιστριών και αγωνιστών που σήκωσαν στην πλάτη τους - για χρόνια - το βάρος των δημοκρατικών, κοινωνικών αγώνων στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Και οι δυο τους, φιλόξενοι, αλληλέγγυοι, προσέφεραν ό,τι μπορούσαν σε φίλους και συντρόφους που έφτασαν ή πέρασαν στο Παρίσι πριν και μετά τη δικτατορία. Ηταν «πρωταγωνιστές» συγγραφής βιωμάτων, γραφής σελίδων ανθρώπινης αξιοπρέπειας, ανιδιοτέλειας, αυτοθυσίας, ηρωισμού, ταξικής συνείδησης. Απότιση τιμής και μνήμης σε όλους τους «παράνομους», που κράτησαν ορθή την ψυχή στις διώξεις, στα βασανιστήρια, στις κακουχίες, στο θάνατο και αταλάντευτο το ιδεολογικό τους ανάστημα στους τοίχους των φυλακών και στις εξορίες τα σκοτεινά «πέτρινα χρόνια».

Η Ελένη και ο Αντώνης ζουν ανάμεσά μας φωτίζοντας αγωνιστικά μονοπάτια πολιτικής, πολιτισμικής πάλης για αλλαγή, ανατροπή, επανάσταση, για έναν καλύτερο κόσμο!

Η Ιωάννα Κωτσιάβρα, φίλη και αναγνώστριά τους, προσφέρει με αυτά τα νοσταλγικά λόγια 100 ευρώ ενίσχυση στον «Ριζοσπάστη».


ΚΟΥΛΑ ΒΑΦΕΙΑΔΟΥ
ΚΟΥΛΑ ΒΑΦΕΙΑΔΟΥ

ΜΑΥΡΙΔΗΣ ΚΩΣΤΑΣ
ΜΑΥΡΙΔΗΣ ΚΩΣΤΑΣ

ΣΠΥΡΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ
ΣΠΥΡΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΕΛΕΝΗ ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ
ΕΛΕΝΗ ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ ΓΕΡΟΖΗΣΗΣ
ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ ΓΕΡΟΖΗΣΗΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΠΕΝΤΖΟΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΠΕΝΤΖΟΣ

ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ
ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ

ΣΟΦΟΚΛΗΣ ΔΗΜΑΡΑΤΟΣ
ΣΟΦΟΚΛΗΣ ΔΗΜΑΡΑΤΟΣ

ΚΩΣΤΑΣ ΛΑΔΑΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΛΑΔΑΣ

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΛΑΔΑΣ
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΛΑΔΑΣ

ΕΛΕΝΗ ΑΝΑΓΝΟΥ ΣΑΚΑΛΗ
ΕΛΕΝΗ ΑΝΑΓΝΟΥ ΣΑΚΑΛΗ

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ