Τετάρτη 6 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ
Συνεχίζει την παράδοση του περιβάλλοντος στεριάς και θάλασσας στους επιχειρηματικούς ομίλους

Η παραπέρα υποταγή του θαλάσσιου περιβάλλοντος και της αιγιαλίτιδας ζώνης στην καπιταλιστική κερδοφορία είναι το στίγμα του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της Οδηγίας 2014/89/ΕΕ "περί θεσπίσεως πλαισίου για τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό" και άλλες διατάξεις», το οποίο ψήφισαν χτες στην Ολομέλεια της Βουλής ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι, «τιμώντας» δεόντως και την Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος.

Το νομοσχέδιο μετατρέπει τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό σε εργαλείο για την ανάπτυξη των σχεδίων των επιχειρηματικών ομίλων στους τομείς της Ενέργειας, των Λιμανιών, των Μεταφορών και του Τουρισμού, στους οποίους δίνει προτεραιότητα η εγχώρια αστική τάξη.

Για παράδειγμα, στο άρθρο 8 αναφέρεται στους στόχους των ρυθμίσεων που καθορίζουν τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό ότι είναι η «βιώσιμη ανάπτυξη» και αυτό που παίρνεται υπόψη είναι για παράδειγμα «οι δραστηριότητες που περιλαμβάνουν τις περιοχές υδατοκαλλιέργειας, αλιείας, τις εγκαταστάσεις, τις υποδομές και τα υποθαλάσσια έργα για την έρευνα, την εκμετάλλευση και την εξόρυξη πετρελαίου, φυσικού αερίου, καθώς και άλλων ενεργειακών πόρων, πρώτων υλών, ορυκτών και αδρανών υλικών και για την παραγωγή Ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και συμβατικές πηγές, τις οδούς θαλάσσιας μεταφοράς και τις κυκλοφοριακές ροές, τις λιμενικές εγκαταστάσεις κάθε είδους, τις περιοχές διεξαγωγής στρατιωτικών ασκήσεων» κ.ο.κ.

Η ναζιστική Χρυσή Αυγή καταψήφισε το νομοσχέδιο, γιατί κατά τον κοινοβουλευτικό της εκπρόσωπο Γ. Σαχινίδη, «οι επενδύσεις και οι επενδυτές, πρωτίστως, ενδιαφέρονται για το αν θεσπιστεί ένα σταθερό φορολογικό πλαίσιο και μια χαμηλή φορολογική επιβάρυνση». Η Ενωση Κεντρώων ψήφισε «παρών».

Σχεδιασμός κομμένος και ραμμένος στα μέτρα του κεφαλαίου

«Κριτήρια του θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού είναι αυτά της ΕΕ και των αστικών κυβερνήσεων των κρατών - μελών», τα οποία «υπηρετούν την ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική της ΕΕ, που σε καμία περίπτωση δεν εξυπηρετεί τις ανάγκες των ανθρώπων και τον σεβασμό στο περιβάλλον, αλλά αποκλειστικά υπηρετεί το κέρδος των επιχειρηματικών ομίλων», τόνισε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Δ. Μανωλάκου.

Οπως επισήμανε, με τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου «προσπαθείτε να μοιράσετε θαλάσσια οικόπεδα και παράκτιες ζώνες στους επιχειρηματικούς ομίλους με τρόπο που να μην τσακώνονται μεταξύ τους», πρόσθεσε πως με το νομοσχέδιο «δημιουργούνται ουσιαστικά θαλάσσια οικόπεδα, παραδείγματος χάρη έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων ή για τα έργα επέκτασης των λιμανιών που προορίζονται για ιδιωτικοποίηση ή για εκμετάλλευση των ενάλιων μνημείων και αρχαιοτήτων, προκειμένου να ενισχυθεί το τουριστικό προϊόν κ.ο.κ.».

Εφερε ως παράδειγμα την αδειοδότηση από το αρμόδιο υπουργείο της επαναλειτουργίας των 149 δεξαμενών των εταιρειών πετρελαιοειδών («Coral» θυγατρική της «Motor Oil», Μαμιδάκης κ.ά.) στο Πέραμα, επειδή εντάσσονται πλέον στο master plan του μονοπωλιακού ομίλου «Cosco», ιδιοκτήτη από το καλοκαίρι του 2016 του λιμανιού του Πειραιά. «Αυτά είναι τα σχέδια και τα κριτήρια του θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού σας. Οι συνθήκες ζωής και εργασίας της λαϊκής οικογένειας είναι για τα σκουπίδια μπρος στα κέρδη των μονοπωλίων», επισήμανε.

Η Δ. Μανωλάκου κατήγγειλε και την προσπάθεια της κυβέρνησης να εξασφαλίσει και άλλα προνόμια στους επιχειρηματικούς ομίλους στα μουλωχτά, με τροπολογίες τόσο υπουργικές αλλά και σωρεία από βουλευτικές του ΣΥΡΙΖΑ. Ενδεικτικά κατατέθηκαν τροπολογίες για την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου, αλλά και της αλλαγής χρήσεων γης αποχαρακτηρίζοντας δασικές εκτάσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ