Παρασκευή 8 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠ ΚΡΗΤΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αρνητικές οι επιπτώσεις σε εργαζόμενους και ασθενείς από τη δράση των ΚΟΙΝΣΕΠ στην Υγεία

Αλλο ένα βήμα στην επέκταση της δράσης των ΚΟΙΝΣΕΠ αποτελεί η προγραμματική σύμβαση που υπεγράφη στις 31/5/2018 μεταξύ του ΚΟΙΣΠΕ (Κοινωνικός Συνεταιρισμός Περιορισμένης Ευθύνης) «ΜΙΤΟΣ» με τη διοίκηση του ΠΑΓΝΗ. Συγκεκριμένα, προβλέπεται η λειτουργία καταστήματος με είδη δώρων, στο οποίο θα εργάζονται άτομα με ψυχοκοινωνικά προβλήματα σε χώρο εντός του ΠΑΓΝΗ. Μάλιστα, πριν από λίγες μέρες υπεγράφη σύμβαση με τον ίδια ΚΟΙΣΠΕ για την ανάληψη του έργου καθαριότητας στις ΤΟΜΥ Ηρακλείου και Χανίων.

Σχολιάζοντας την εξέλιξη αυτή, η ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ σημειώνει ότι «πρόκειται για εφαρμογή των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων (ΚΟΙΝΣΕΠ) που θεσμοθετήθηκαν από το ΠΑΣΟΚ (...) σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της ΕΕ και του ΟΟΣΑ και επεκτάθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ το 2016 σε δράσεις σε "όλους τους δυνατούς τομείς οικονομικής δραστηριότητας", δηλαδή σε παροχή υπηρεσιών που βρίσκονταν παλιότερα στην ευθύνη του κράτους».

Η Οργάνωση του Κόμματος υπογραμμίζει ότι οι ΚΟΙΝΣΕΠ λειτουργούν ως υποκατάστατο στον διαρκώς συρρικνούμενο δημόσιο τομέα Υγείας και αλλού, και «στην ουσία πρόκειται για συγκεκαλυμμένη ιδιωτικοποίηση τομέων κοινωνικής φροντίδας, των οποίων το κόστος μετακυλίεται στους ασθενείς και στους "καταναλωτές"».

Προσθέτει ότι «με τις ΚΟΙΝΣΕΠ καλλιεργείται η αυταπάτη της "αυτοδιαχείρισης", η πλάνη ότι ο εργαζόμενος δεν υφίσταται εκμετάλλευση αλλά ότι μπορεί να γίνει συνιδιοκτήτης και "εργοδότης" του εαυτού του. Γι' αυτό η συνδικαλιστική δράση και τα επιχειρησιακά σωματεία καθίστανται περιττά. Οι ΚΟΙΝΣΕΠ προσφέρουν φθηνό ευέλικτο εργατικό δυναμικό, που δουλεύει για ορισμένο χρόνο, με μειωμένα μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα (...)

Τόσο η ψυχιατρική μεταρρύθμιση, με την "αποκέντρωση", την "αποασυλοποίηση" και την πολυδιάσπαση των δομών ψυχικής υγείας, όσο και οι ΚΟΙΝΣΕΠ έχουν στόχο την απαλλαγή του κράτους από την ευθύνη παροχής υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας, την απαλλαγή του κράτους από το επιδόματα μέσω του σφαγείου των ΚΕΠΑ και την ενίσχυση της επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία, ενώ συμβάλλουν επίσης στην ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων, με επέκταση των ελαστικών σχέσεων εργασίας και ανακύκλωση της ανεργίας».

Η ΕΠ Κρήτης σημειώνει ότι οι εργαζόμενοι και οι ασθενείς δεν έχουν τίποτα να κερδίσουν από την ανακύκλωση της φτώχειας και το τσάκισμα των εργατικών δικαιωμάτων στο όνομα της «κοινωνικής ευαισθησίας». «Εχουν συμφέρον να παλέψουν με το ΚΚΕ ενάντια στην πολιτική που γεννάει φτώχεια, ανεργία, κοινωνικούς αποκλεισμούς και πετσοκομμένα δικαιώματα, για να ανοίξει η προοπτική για συνολικότερες αλλαγές σε επίπεδο εξουσίας και οικονομίας προς όφελος της εργατικής τάξης και συνολικά του λαού.

Εχουν συμφέρον να παλέψουν:

  • Για τη διεκδίκηση ενός αποκλειστικά κρατικού συστήματος Υγείας και Πρόνοιας, σύγχρονου, πλήρως στελεχωμένου με υγειονομικούς όλων των ειδικοτήτων με μόνιμες και σταθερές σχέσεις εργασίας και πλήρη δικαιώματα, με απολύτως δωρεάν εξετάσεις, νοσηλεία και φάρμακα, χωρίς πλαφόν και περικοπές, με κατάργηση των εισφορών στον κλάδο Υγείας και κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης.
  • Για ανάκτηση των απωλειών, για συντάξεις και επιδόματα των ψυχικά πασχόντων στο ύψος των αναγκών, με κατάργηση του σφαγείου των ΚΕΠΑ, για μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα με ευθύνη του κράτους».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ