Παρασκευή 8 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΞΕΝΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΦΥΣΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ ΣΤΗΝ ΕΕ
Ελλείψεις εξοπλισμού, υποδομών και προσωπικού

Ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας της ΕΕ, RescEU, που συζητήθηκε και ψηφίστηκε στο Ευρωκοινοβούλιο, κινείται στο πλαίσιο των δραστικών περικοπών των προϋπολογισμών και θα συγκροτείται με αεροσκάφη πυρόσβεσης και άλλα μέσα που θα δεσμεύονται από τα ήδη ελάχιστα που διαθέτουν τα κράτη - μέλη για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, ενώ θα είναι στη διάθεση πλέον της ΕΕ.

Ο μηχανισμός, με επικίνδυνες διατάξεις, προορίζεται και για τις αποκαλούμενες από την ΕΕ «ανθρωπογενείς καταστροφές» (βλέπε το Προσφυγικό) και θα χρησιμοποιείται ως εργαλείο παρεμβάσεων σε άλλες χώρες και με πρόσχημα τη λεγόμενη «τρομοκρατία», σε συνεργασία με στρατιωτικούς και αστυνομικούς μηχανισμούς. Ρητά, δε, προβλέπεται κάθε δράση ή χρηματοδότηση στο πλαίσιο του RescEU να τυγχάνουν «κατάλληλης προβολής», δηλαδή να συνοδεύονται από αντίστοιχη «πλύση εγκεφάλου», προκειμένου να καταλογίζονται στην ΕΕ οι όποιες δράσεις θα γίνονται με χρήματα από τη βαριά φορολογία των εργαζομένων.

Στην ομιλία του, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης, στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο, κατήγγειλε τους παραπάνω σχεδιασμούς, τονίζοντας τα παρακάτω:

«ΕΕ και κυβερνήσεις στήνουν τον RescEU πάνω στη γύμνια εξοπλισμού, υποδομών για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών στα κράτη και με επικίνδυνες αναφορές για ενεργοποίησή του σε Προσφυγικό, καταπολέμηση της "τρομοκρατίας". Ο στόλος συγκροτείται δεσμεύοντας τις ελάχιστες υπάρχουσες υποδομές και αεροσκάφη στα κράτη - μέλη που θα είναι πλέον στη διάθεση της ΕΕ και όχι του κάθε κράτους, διευρύνοντας τις τεράστιες ελλείψεις όπως αυτές στην Ελλάδα που οδηγούν σε τραγωδίες με νεκρούς. Είναι γνωστό όμως π.χ. ότι οι δασικές πυρκαγιές σβήνουν από καλά οργανωμένες, εκπαιδευμένες και επαρκείς επίγειες δυνάμεις, ενώ η αεροπυρόσβεση απαιτείται για να περιορίσει την πυρκαγιά μέχρι να φτάσουν οι επίγειες δυνάμεις.

Πραγματική προστασία από τις φυσικές καταστροφές, από το να δοθούν δάση κι άλλες κρίσιμες υποδομές βορά στα μεγάλα συμφέροντα, μπορεί να υπάρξει μόνο με μέτρα και έργα αντιπυρικής, αντιπλημμυρικής, αντισεισμικής θωράκισης, που δεν είναι προτεραιότητα χρηματοδότησης της ΕΕ. Διεκδικούμε με ευθύνη του κράτους να δοθεί επαρκής χρηματοδότηση, με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη δικαιώματα και άρτιο εξοπλισμό για την κάλυψη όλων των πραγματικών αναγκών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ