Σάββατο 16 Ιούνη 2018 - Κυριακή 17 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΔΙΕΘΝΗ
KΟΛΟΜΒΙΑ - ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Διαγκωνισμός για τη διαχείριση της καπιταλιστικής βαρβαρότητας

Ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών στην Κολομβία πραγματοποιείται την Κυριακή 17 Ιούνη. Οι δύο διεκδικητές είναι ο νεοφιλελεύθερος υποψήφιος του αντιδραστικού Δημοκρατικού Κέντρου, Ιβάν Ντούκε, με 39,1% και 7,56 εκατ. ψήφους (στον πρώτο γύρο στις 27 Μάη), μέχρι τώρα γερουσιαστής και συνεργάτης του αντιδραστικού πρώην Προέδρου της Κολομβίας Αλβάρο Ουρίμπε, που έχει αντιταχθεί στην ειρηνευτική συμφωνία της κυβέρνησης Σάντος με τις Ενοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις Κολομβίας - Στρατός του Λαού (FARC - EP), και ο Γκουστάβο Πέτρο με 25% και 4,8 εκατ. ψήφους, σοσιαλδημοκράτης, πρώην δήμαρχος της πρωτεύουσας Μπογκοτά, ο οποίος τη δεκαετία του '80 συμμετείχε στο ένοπλο κίνημα «M-19» (που στη συνέχεια ενσωματώθηκε στο αστικό σύστημα) και τώρα ηγείται του κινήματος «Ανθρώπινη Κολομβία», το οποίο στηρίζουν διάφορες σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις και το Κολομβιανό ΚΚ.

Το συνολικό εκλογικό σώμα είναι 37 εκατομμύρια μαζί και με τους κατοίκους εξωτερικού, ενώ αυτό που διαφάνηκε από τις θέσεις των δύο υποψηφίων και των συμμαχιών που συγκρότησαν, αν και υπάρχουν διαφορές, είναι ότι πρόκειται για διαχειριστικές εκδοχές του ίδιου, καπιταλιστικού, δρόμου ανάπτυξης. Ο υπόλοιπος αστικός κόσμος είναι διχασμένος ως προς τους υποψηφίους.

Διαφοροποιήσεις υπάρχουν στο κρίσιμο ζήτημα της εφαρμογής της ειρηνευτικής συμφωνίας με τις FARC (που έχουν μετατραπεί σε πολιτικό κόμμα με σοσιαλδημοκρατικό πρόγραμμα και το ίδιο ακρωνύμιο και τίτλο «Εναλλακτική Δύναμη της Πλειοψηφίας» - FARC). Ο Ντούκε προβάλλει το ζήτημα της μη «ατιμωρησίας σε ό,τι αφορά τη δράση των πρώην ανταρτών και των ηγετών τους», αποσιωπώντας το ρόλο του επίσημου στρατού και των παραστρατιωτικών και καλεί σε τροποποιήσεις, ενώ ο Πέτρο στηρίζει την υπάρχουσα συμφωνία προβάλλοντας ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων για την ενσωμάτωση των πρώην ανταρτών και προβάλλει μια λογική δημιουργίας μιας ισχυρής μεσαίας τάξης, «όπου θα πλουτίσουν οι φτωχοί χωρίς όμως να φτωχύνουν οι πλούσιοι».

Γενικότερα, ο Πέτρο διακηρύσσει ότι με τη δική του κυβέρνηση μπορεί να δημιουργηθεί ένας ανθρώπινος καπιταλισμός, «στη θέση των διεφθαρμένων καστών της μαφίας και των γαιοκτημόνων». Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι στο ζήτημα της πρόσφατης ένταξης της Κολομβίας στο καθεστώς του «παγκόσμιου εταίρου» του ΝΑΤΟ, που αναβαθμίζει το ρόλο της στα ιμπεριαλιστικά σχέδια στην περιοχή και όχι μόνο, το μόνο που είπε ο Πέτρο είναι ότι «η Κολομβία είναι λατινοαμερικανική χώρα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ