Τρίτη 26 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Καθημερινές κινητοποιήσεις στο πλαίσιο του δεκαήμερου αγωνιστικής δράσης

Σε Αιτωλοακαρνανία και Μεσσηνία συνεχίστηκαν χτες οι αγωνιστικές πρωτοβουλίες

Από την χτεσινή κινητοποίηση της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας
Από την χτεσινή κινητοποίηση της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας
Δυναμικές κινητοποιήσεις πραγματοποίησαν και χτες μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι σε Αιτωλοακαρνανία και Μεσσηνία, στο πλαίσιο του 10ήμερου αγωνιστικής δράσης που υλοποιείται σε όλη τη χώρα μετά από απόφαση της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων.

Στη Δυτική Ελλάδα

Μετά από κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας, πραγματοποιήθηκε χτες κινητοποίηση μπροστά από το κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας στο Μεσολόγγι, με ζητήματα αιχμής τις πολύ χαμηλές τιμές παραγωγού για το σύνολο των αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων και ιδιαίτερα στην παρούσα συγκυρία τη μεγάλη μείωση της τιμής παραγωγού στο γάλα και στο κρέας. Μέσα σε όσα αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι της περιοχής, ήρθαν να προστεθούν και η απένταξη περίπου 300 κτηνοτρόφων από τα προγράμματα βιολογικής κτηνοτροφίας, καθώς και η καθυστέρηση στην καταβολή οφειλών βιολογικής κτηνοτροφίας που ξεπερνούν την πενταετία. Την ίδια στιγμή, η υποστελέχωση με επιστημονικό προσωπικό της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας, σε ένα καθεστώς αθρόων εισαγωγών αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων, επιδεινώνει την κατάσταση για τους μικρομεσαίους παραγωγούς, εξαιτίας της απουσίας ουσιαστικών ελέγχων της προέλευσης προϊόντων σε τυροκομεία, βιομηχανίες τροφίμων κ.ά. Επόμενο αγωνιστικό βήμα των μικρομεσαίων παραγωγών της περιοχής είναι η συγκέντρωση στα γραφεία του ΕΛΓΑ στο Αγρίνιο, την Παρασκευή 29/6, στις 10 π.μ.

Στο μεταξύ, μαζική σύσκεψη κτηνοτρόφων και αγροτών πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή στο δήμο Ερυμάνθου στη Δυτική Αχαΐα, όπου εκφράστηκαν η αγωνία και η αγανάκτηση αγροτοκτηνοτρόφων που πλήττονται βάναυσα από την πολιτική κυβερνήσεων - ΕΕ και την ασύδοτη δράση μεγαλεμπόρων και βιομηχάνων που ανακοίνωσαν νέα μείωση τιμών στο γάλα. Στο πλαίσιο της σύσκεψης, αναδείχτηκε Επιτροπή Πρωτοβουλίας Αγροτών - Κτηνοτρόφων Δήμου Ερυμάνθου για την καλύτερη οργάνωση του αγώνα των μικρομεσαίων παραγωγών της περιοχής.

Η τρομοκρατία των «αγροτοδικείων» δεν θα περάσει

Στη Μεσσηνία, αγρότες της περιοχής πραγματοποίησαν χτες παράσταση διαμαρτυρίας στα δικαστήρια Καλαμάτας, όπου συναντήθηκαν με τον αντιεισαγγελέα και του επέδωσαν υπόμνημα διαμαρτυρίας για τις κλήσεις που έχουν δεχτεί πάνω από 30 αγροτοκτηνοτρόφοι να δώσουν καταθέσεις για τη συμμετοχή τους στις αγροτικές κινητοποιήσεις του 2016. Στο υπόμνημά τους, οι Αγροτικοί Σύλλογοι Χανδρινού και Μεσσήνης καταδικάζουν τη στοχοποίηση αγωνιστών αγροτών και τονίζουν ότι η ποινικοποίηση των αγώνων της μικρομεσαίας αγροτιάς δεν θα περάσει.

Στο μεταξύ, σήμερα Τρίτη δικάζονται έξι αγρότες από την Καλλίστη στην Κομοτηνή, για τη συμμετοχή τους στις αγροτικές κινητοποιήσεις το Φλεβάρη του 2017, με τις κατηγορίες της παρακώλυσης συγκοινωνιών και της κατάληψης οδοστρώματος.

Τη συμπαράστασή τους στους διωκόμενους αγρότες εκφράζουν ο Αγροτικός Σύλλογος Νέας Καλλίστης και Περιφέρειας και η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Εβρου «Η Ενότητα». Με ανακοινώσεις τους, καταγγέλλουν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που ακολουθεί την ίδια αυταρχική πολιτική με τους προκατόχους της και προειδοποιούν ότι η τρομοκρατία των «αγροτοδικείων» δεν θα περάσει. Καλούν τους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους να σταθούν στο πλευρό των διωκόμενων συναδέλφων τους και να απαντήσουν στη νέα επιχείρηση τρομοκρατίας.

Αλλες κινητοποιήσεις

Στο πλαίσιο του αγωνιστικού 10ήμερου δράσης, τις επόμενες μέρες προγραμματίζονται οι παρακάτω αγροτικές κινητοποιήσεις:

  • Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας οργανώνει διαμαρτυρία στα γραφεία της ΔΕΗ στη Λαμία αύριο, Τετάρτη, ενάντια στις υψηλές χρεώσεις ρεύματος και στις απειλές διακοπών σε αγροτικές παροχές λόγω χρεών. Στις 4/7 θα γίνει κινητοποίηση στην Περιφέρεια, όπου μαζί με το συνολικό πλαίσιο αιτημάτων θα τεθούν ζητήματα όπως η αγροτική οδοποιία, τα δίκτυα ύδρευσης, η δακοκτονία κ.ά.
  • Ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Νομού Αργολίδας διοργανώνει κινητοποίηση στην εφορία Αργους, αύριο, Τετάρτη, στις 10 π.μ.
  • Επίσης, αύριο Τετάρτη, σε κινητοποίηση προχωρά η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας, με προσυγκέντρωση στις 11 π.μ., στον κόμβο Αγ. Γεωργίου στον Πύργο με αγροτικά μηχανήματα.
  • Ο Αγροτικός Σύλλογος Αιγίου «Μπακόπουλος - Ντρίνιας» διοργανώνει κινητοποίηση στα γραφεία της Παναιγιάλειου Ενωσης Συνεταιρισμών ΑΕ Αιγίου, την ίδια μέρα, στις 10 π.μ.
  • Στη Θεσσαλία, οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων των νομών της περιοχής οργανώνουν πανθεσσαλική κινητοποίηση στη Λάρισα, την Πέμπτη 28/6. Στις 11 π.μ., θα συγκεντρωθούν στα γραφεία του ΕΛΓΑ και στη συνέχεια θα κινηθούν προς τα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ και του ΕΦΚΑ (πρώην ΟΓΑ).
  • Το Διοικητικό Συμβούλιο του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Λακωνίας θα πραγματοποιήσει παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας την Πέμπτη 28/6, στις 9 π.μ., για να υποβάλει υπόμνημα με τα δίκαια αιτήματα των αγροτοκτηνοτρόφων του νομού.
  • Στο Ηράκλειο, θα πραγματοποιηθεί κινητοποίηση στον κόμβο των Πεζών το Σάββατο 30/6, ως κορύφωση του 10ήμερου δράσης.
  • Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Περιφέρειας Πελοποννήσου (ΟΑΣΠΠ) πραγματοποιεί παμπελοποννησιακή κινητοποίηση στις 4 Ιούλη, στις 9.30 π.μ., στην Τρίπολη (σταθμός ΟΣΕ).

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ