Τετάρτη 27 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΝΤΡΟ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ
Κανένα ουσιαστικό μέτρο από την κυβέρνηση για τις απάνθρωπες συνθήκες

Συζητήθηκε την Παρασκευή 22 Ιούνη η Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βούλη

Το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στην Ορεστιάδα
Το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στην Ορεστιάδα
Τις απαράδεκτες, αλλά και επικίνδυνες συνθήκες που επικρατούν στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης Ορεστιάδας για τους εκατοντάδες πρόσφυγες που διαμένουν εκεί, από τους οποίους περίπου οι μισοί είναι παιδιά και μάλιστα τα περισσότερα ασυνόδευτα, ανέδειξε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής, με την Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, η οποία συζητήθηκε την περασμένη Παρασκευή. Στην Ερώτηση απάντησε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας, ο οποίος, δείχνοντας τις προθέσεις της κυβέρνησης, δεν έδωσε καμία ουσιαστική απάντηση γι' αυτήν την υπόθεση, που μεταξύ άλλων αφορά και τη δημόσια υγεία.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι «επειδή επισκέφτηκα το Κέντρο έχει την εικόνα Αλκατράζ, με τα συρματοπλέγματα που υπάρχουν παντού, όχι μόνο στην εξωτερική του περίφραξη, αλλά και στο εσωτερικό του». Οι άνθρωποι που διαμένουν εκεί είναι υπερδιπλάσιοι σε σχέση με τη χωρητικότητα του Κέντρου, «δεν υπάρχει ούτε αποχετευτικό σύστημα, με αποτέλεσμα τα λύματα να τρέχουν εδώ και εκεί, μέσα και έξω από το Κέντρο». «Ο μισός πληθυσμός είναι ανήλικα παιδιά, που ζουν μέσα σε αυτές τις συνθήκες και μάλιστα τα περισσότερα είναι ασυνόδευτα». Τα παιδιά αυτά ζουν σε συνθήκες φυλακής, χωρίς ούτε ένα παιχνίδι. Ο βουλευτής χαιρέτισε την αλληλεγγύη που εκφράστηκε από σωματεία, φορείς και απλούς ανθρώπους της περιοχής μετά από τη δημοσιοποίηση της Επίκαιρης Ερώτησης, αλλά δεν λύνει το πρόβλημα. Επίσης, από το Φλεβάρη «δεν υπάρχει και καμία ιατρική ή ψυχοκοινωνική υποστήριξη», καθώς απολύθηκαν γιατροί, ψυχολόγοι κ.ά. και δεν έγινε καμία πρόσληψη.

Οσον αφορά τους εργαζόμενους, επισήμανε ότι οι ελλείψεις είναι μεγάλες, αφού οι 11 μόνιμοι και 28 συμβασιούχοι, που βρίσκονται εκεί, αναγκάζονται να κάνουν συνέχεια διπλοβάρδιες για να βγει η δουλειά και βέβαια «υφίστανται και οι ίδιοι τις συνέπειες από αυτές τις απαράδεκτες και άθλιες συνθήκες στο συγκεκριμένο Κέντρο». Ακόμα και το βανάκι για τη μεταφορά τους εκεί το συντηρούν οι ίδιοι από την τσέπη τους.

Η μόνη συγκεκριμένη απάντηση που έδωσε ο υπουργός, ήταν όσον αφορά τα υγειονομικά, ότι από τώρα και για τέσσερις μήνες «αναλαμβάνουν οι "Γιατροί Χωρίς Σύνορα"», με την εποπτεία του ΚΕΕΛΠΝΟ. «Μετά από τους "Γιατρούς Χωρίς Σύνορα" για 18 μήνες αναλαμβάνει ο Ερυθρός Σταυρός, σε συνεργασία με το ΚΕΕΛΠΝΟ». Ακόμα, ανέφερε ότι έχουν υπογραφεί συμβάσεις για το έργο της αποχέτευσης, ενώ όσον αφορά την αντιμετώπιση του υπερπληθυσμού στα νέα κέντρα που έχουν ανοίξει, όπως Οινόφυτα, ή αυτά που θα ανοίξουν, πρόσθεσε ότι ήδη υπάρχει μείωση των ροών.

Σχολιάζοντας τις απαντήσεις του υπουργού, ο Γ. Δελής επισήμανε ότι λόγω της έλλειψης προσωπικού στο συγκεκριμένο Κέντρο, όπως και αλλού, καθυστερούν και οι διαδικασίες ταυτοποίησης των προσφύγων, «ενώ να μην μιλήσουμε καλύτερα για το άσυλο, το οποίο χορηγείται με το σταγονόμετρο», διαδικασία που έγινε ακόμα δυσκολότερη με τους περιορισμούς και τα εμπόδια που έθεσε ο καινούργιος νόμος της κυβέρνησης για το άσυλο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ