Παρασκευή 29 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΓΑΛΛΙΑΣ - ΡΩΣΙΑΣ
H σύσφιξη των σχέσεων αλληλεπιδρά με ευρύτερες γεωπολιτικές ανακατατάξεις

Ο Εμανουέλ Μακρόν ήταν επίσημος προσκεκλημένος στο φετινό Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, όπου αντάλλαξε πολλές ευχές για ενίσχυση της διμερούς «ιστορικής συνεργασίας»

Μακρόν και Πούτιν στο Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης
Μακρόν και Πούτιν στο Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης
Στο φετινό Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης στις 24 - 26 Μάη (που πλέον έχει καθιερωθεί ως κορυφαία συνάντηση στελεχών επιχειρηματικών κολοσσών), ένας από τους επίσημους προσκεκλημένους ήταν ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Σε μια περίοδο που η κόντρα Δύσης - Ρωσίας δυναμώνει, η ίδια η επίσκεψη Μακρόν στη Ρωσία, τα όσα είπε αλλά και άκουσε, όπως και οι γαλλορωσικές οικονομικές συμφωνίες που υπεγράφησαν, επιβεβαίωσαν πόσο περιπλέκονται οι αντιθέσεις ανάμεσα σε ισχυρά ιμπεριαλιστικά κέντρα. Είναι καθαρό ότι, αν και «στυλοβάτης» του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, η Γαλλία παζαρεύει όλο και πια ενεργά μια πιο «προνομιακή» φιλία με τη Ρωσία, ενώ διευρύνονται οι «τριβές» εντός του ευρωατλαντικού άξονα αλλά και οι κόντρες για τις προτεραιότητες και τις συμμαχίες με τις οποίες πρέπει να πορευτεί.

Στις 23 Μάη, η «Λε Μοντ» συνέδεε την άφιξη Μακρόν στη Ρωσία με ερωτήματα όπως: «Ποιος θα αναλάβει τη θέση του εγγυητή της παγκόσμιας τάξης, που άφησε κενή ο Ντόναλντ Τραμπ;». Και η συντάκτρια της συγκεκριμένης ανάλυσης εκτιμούσε: «Σε σύγκριση με τις ασυνέπειες του Τραμπ, η Ευρώπη μοιάζει πιο αξιόπιστη. Στον ρωσικό λόγο που απευθύνεται αυτές τις μέρες στους Ευρωπαίους βλέπουμε αναφορές σε λέξεις όπως "ελπίδα", "ευκαιρίες να δράσουμε από κοινού", "πολιτικά συμφέροντα και συμφέροντα στον τομέα της ασφάλειας που είναι κοινά και πρέπει να διατηρηθούν", τόσες λέξεις που είχαμε ξεχάσει. Ενας ηγέτης αρχίζει να ονειρεύεται μια Ευρώπη "ισχυρή και ανεξάρτητη", που την ίδια στιγμή όμως "θα μπορούσε να χειραφετηθεί από την "πειθαρχία του μπλοκ" της ΕΕ...».

Ανεξάρτητα από το «φρένο» που βάζει στις φιλοδοξίες του γαλλικού κεφαλαίου η αντικειμενική πραγματικότητα και πρώτα απ' όλα οι μεγάλες απώλειες που δέχτηκε μετά την κρίση του 2008, η αποφασιστικότητα με την οποία προσπαθεί να υπερασπιστεί τη θέση του αλληλεπιδρά με μια σειρά ισορροπίες: Αφενός τις διεθνείς ισορροπίες, όπως δείχνουν οι ισχυρές διαθέσεις συνεργασίας με τη Ρωσία, με τον Μακρόν να τονίζει πως «δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι την τελευταία δεκαετία δεν αποχώρησε ούτε μία γαλλική εταιρεία από τη Ρωσία». Αφετέρου, τις ισορροπίες μέσα στην ίδια την Ευρώπη, όπου η «αντιμετώπιση» της γερμανικής πρωτοκαθεδρίας είναι μόνιμο βάσανο για όλους τους άλλους «εταίρους».

«Ανάγκες» και «επιλογές»

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε με τον Ρώσο ομόλογό του, ο Μακρόν περιέγραψε τη γαλλορωσική συνεργασία ως μια «εταιρική σχέση με μεγάλη ιστορία» και τόνισε ότι η θέση που έχουν σήμερα οι δύο χώρες διεθνώς «γεννά υποχρεώσεις», αφού «σήμερα δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να πιστέψουμε και να υπερασπιστούμε αυτό που κατάφερα να περιγράψω πριν από μερικές βδομάδες ως ισχυρό "πολυπολισμό", δηλαδή μια "γραμματική των διεθνών μας σχέσεων" που πιστεύει στη συνεργασία, που πιστεύει στους κανόνες με τους οποίους έχουμε εξοπλιστεί, που θέλει να τους σεβαστεί, αλλά και που αντιλαμβάνεται ότι αυτοί οι κανόνες δεν αποτελούν απλά λέξεις που ισχύουν για τους πιο αδύναμους ή για εκείνους που δεν ξέρουν πώς να τους κάνουν να γίνονται σεβαστοί». Και περιγράφοντας την «ευθύνη μας», μίλησε για «συνεχή, εποικοδομητικό διάλογο» (δηλαδή διαρκές παζάρι με ανταλλάγματα και εύθραυστους συμβιβασμούς). Ακόμα, διεμήνυσε ότι το γαλλικό κεφάλαιο δεν δεσμεύεται παρά από την προστασία των δικών του συμφερόντων και ως εκ τούτου ζήτησε «ανεξαρτησία», δηλώνοντας: «Ο Πρόεδρος Πούτιν το ξέρει, η εξωτερική πολιτική της Γαλλίας, υπό τη δική μου διακυβέρνηση, είναι εντελώς ανεξάρτητη». Στη συνέχεια, εξήγησε την ετοιμότητα των γαλλικών μονοπωλίων να συνδιαλλαγούν με οποιονδήποτε κριθεί ωφέλιμο για τα μακροπρόθεσμα σχέδιά τους: «Ο διάλογός μας με τη Ρωσία είναι ένα στοιχείο της ανεξαρτησίας μας, όπως είναι και η συμμετοχή μας σε μια Ευρώπη δημοκρατική και κυρίαρχη, όπως είναι και η σχέση που έχουμε επίσης με τη σύμμαχό μας χώρα των ΗΠΑ, και η ανεξαρτησία μας είναι συστατικό στοιχείο του ισχυρού πολυπολισμού που ανέφερα».

Φυσικά, ο Μακρόν δεν προσπέρασε τις διαφωνίες με τη Ρωσία, προτίμησε ωστόσο να μιλήσει για «παρανοήσεις» που - όπως είπε - «παραμένουν και πρέπει να επανέλθουμε σε αυτές». Την ίδια στιγμή, ωστόσο, υπογράμμισε: «Σέβομαι τον ενισχυμένο ρόλο που αποκτά η Ρωσία στην περιφέρειά της και συνολικά στον κόσμο, ειδικά στη Μέση Ανατολή. Και έχοντας ανακτήσει αυτόν το ρόλο, αποκτά και μεγαλύτερη ευθύνη... Την ίδια στιγμή - και ο Πρόεδρος Πούτιν το ξέρει - προσδοκώ η Ρωσία να σεβαστεί τα δικά μας συμφέροντα, τη δική μας κυριαρχία, εκείνη των Ευρωπαίων εταίρων μας, με τους οποίους η συνεργασία μας θα είναι πάντα άψογη... Πιστεύω ότι μπορούμε να βαδίσουμε από κοινού...».

Ο Μακρόν κατέληξε επιβεβαιώνοντας την ετοιμότητα στενότερης «συνεννόησης» με τη Ρωσία. Επανέλαβε ότι το Παρίσι θέλει διατήρηση της διεθνούς συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, σημειώνοντας μάλιστα ότι «επιθυμία μας είναι η οικοδόμηση αυτής της συμφωνίας ευρύτερα στην περιοχή, και η κοινή δράση (σ.σ. με τη Ρωσία) για να το κάνουμε». Ενδιαφέρον είχαν και οι αναφορές του στη Συρία, για την οποία ναι μεν δήλωσε ότι «πάντα είχαμε καθαρές θέσεις» για το καθεστώς Ασαντ, ωστόσο αυτήν τη φορά, τόνισε πως «η πολιτική της Γαλλίας δεν είναι η οποιαδήποτε αλλαγή του καθεστώτος από τα έξω ή η οποιαδήποτε μετάβαση. Δεν είναι αυτή η πολιτική μας από το Μάη του 2017 (σ.σ. τότε εξελέγη ο Μακρόν), η πολιτική μας συνίσταται σε μια πολιτική λύση χωρίς αποκλεισμούς, που θα επιτρέψει την επεξεργασία ενός συνταγματικού πλαισίου, θα επιτρέψει σε όλο το συριακό λαό, και στους Σύρους που αναγκάστηκαν να φύγουν, να ψηφίσουν και να διαλέξουν την κυβέρνησή τους».

Και ρωσικές προσδοκίες για «αξιόπιστους εταίρους»

Από τη δική του μεριά, ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν έκρυψε τις προσδοκίες που γεννούν στη Μόσχα οι αντιθέσεις που μεγαλώνουν εντός της Δύσης, ξεκαθαρίζοντας ότι το ρωσικό κεφάλαιο διατηρεί αυξημένες φιλοδοξίες και ασφαλώς θα αξιολογήσει τις «προσφορές» που θα δεχτεί.

Μιλώντας σε Γαλλορωσικό Επιχειρηματικό Φόρουμ, ο Πούτιν χαρακτήρισε τη Γαλλία «έναν παραδοσιακό, παλιό και αξιόπιστο εταίρο» και συμπλήρωσε: «Λέω "αξιόπιστος εταίρος" γιατί η Γαλλία πάντα έπαιρνε μια ανεξάρτητη στάση σε ζητήματα διεθνών σχέσεων και πάντα προσπαθούσε να διατηρεί τουλάχιστον την κυριαρχία της. Αυτό το εκτιμάμε...».

Αναφερόμενος στις γαλλορωσικές οικονομικές σχέσεις, είπε ότι «αναπτύσσονται διαρκώς» και τόνισε ότι το διμερές εμπόριο αυξήθηκε από πέρυσι κατά 16,5%, ενώ από το Γενάρη μέχρι το Μάρτη του 2018 η αύξηση έφτασε το 25%. Την ίδια στιγμή, εξέφρασε «απογοήτευση» για το ύψος των γαλλικών επενδύσεων στη Ρωσία, που σήμερα είναι 15 δισ. δολάρια, σχολιάζοντας μεταξύ άλλων: «Μόνο μία εταιρεία (σ.σ. η φινλανδική "Fortum", που ασχολείται με μορφές "καθαρής Ενέργειας") έχει επενδύσεις 6 δισ. δολαρίων στη Ρωσία και ολόκληρη η Γαλλία έχει επενδύσεις 15 δισ. δολαρίων. Ετσι θα έπρεπε να είναι;». Αντίστοιχη «απογοήτευση» εξέφρασε ο Πούτιν και για το σύνολο των ευρωπαϊκών επενδύσεων στη Ρωσία. «Το διμερές εμπόριο με την ΕΕ συνήθιζε να είναι ύψους 450 δισ. δολαρίων, αλλά υποχώρησε στο μισό τα τελευταία χρόνια».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ