Σάββατο 30 Ιούνη 2018 - Κυριακή 1 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 46
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΟΣ
Ετοιμάζεται νέος γύρος διεργασιών

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Κρίσιμη θέση στους ανταγωνισμούς που κλιμακώνονται στην Ανατολική Μεσόγειο θα συνεχίσει να διατηρεί η τύχη της Κύπρου. Καθόλου τυχαία, οι ενδοϊμπεριαλιστικές διεργασίες ετοιμάζονται να μπουν σε νέα φάση, ειδικά μετά την ολοκλήρωση των εκλογών στην Τουρκία, που - σημειωτέον - έχει ξεκαθαρίσει ότι ετοιμάζει γεωτρήσεις το επόμενο διάστημα στα ανοιχτά του νησιού.

Την επομένη των τουρκικών εκλογών, η πρέσβειρα των ΗΠΑ στη Λευκωσία Κάθλιν Ντόχερτι είχε συνάντηση με τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη. Για το περιεχόμενό της δεν έγιναν γνωστά πολλά, αλλά συνδέθηκε γενικά με την πιθανή άφιξη της Τζέιν Χολ Λουτ στην Κύπρο, της Αμερικανίδας διπλωμάτη που διάλεξε ο γγ του ΟΗΕ για να διερευνήσει τις πιθανότητες επανέναρξης νέου γύρου συνομιλιών για το Κυπριακό.

Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ διαμηνύουν με κάθε ευκαιρία ότι το ενδιαφέρον τους για το νησί και την περιφέρεια θα μεγαλώσει. Οπως δήλωσε πρόσφατα και σε επιτροπή της Γερουσίας ο αρμόδιος για την Ευρασία Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Γουές Μίτσελ, η χώρα του εργάζεται «για τη συστηματική ενίσχυση της ασφάλειας και της ενεργειακής συνεργασίας με την Κύπρο».

Στο μεταξύ, επίσκεψη στη Λευκωσία είχε προγραμματίσει και ο ΥΠΕΞ της Γαλλίας Ζαν Ιβ Λε Ντριάν, με βασικό θέμα τη διεύρυνση της διμερούς συνεργασίας. Η επίσκεψη αναβλήθηκε για «προσωπικούς λόγους», όπως έγινε γνωστό, αλλά θα γίνει σύντομα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ