Τρίτη 3 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Σε εξέλιξη η «κρίση» με αφορμή το Μεταναστευτικό

Πιθανό συμβιβασμό με τη δημιουργία κέντρων κράτησης κοντά στα σύνορα ανέφεραν γερμανικά ΜΜΕ

Η Αγκ. Μέρκελ κατά τη χτεσινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας CDU/CSU
Η Αγκ. Μέρκελ κατά τη χτεσινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας CDU/CSU
ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Σε εξέλιξη είναι η ενδοκυβερνητική αντιπαράθεση μεταξύ των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), του «αδελφού» κόμματος στη Βαυαρία, για τη διαχείριση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών, με τις συσκέψεις και συνεδριάσεις να διαδέχονται χτες η μία την άλλη. Ο υπουργός Εσωτερικών και επικεφαλής της CSU, Χορστ Ζεεχόφερ, φέρεται να απείλησε ακόμη και με παραίτηση από όλα τα αξιώματά του κατά τη συνεδρίαση του προεδρείου της CSU την Κυριακή.

Πάντως και τα δυο κόμματα συμφωνούν στον έλεγχο και τη μείωση της «παράνομης» - όπως τη χαρακτηρίζουν - μετανάστευσης και σε μια πιο αυστηρή πολιτική ασύλου, όπως αποφασίστηκε άλλωστε και κατά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, την περασμένη Πέμπτη και την Παρασκευή.

Ο Ζεεχόφερ υποστηρίζει πως όσοι πρόσφυγες έχουν δηλωθεί σε άλλες χώρες της ΕΕ θα πρέπει να απωθούνται επί τόπου στα γερμανικά σύνορα και να μην επιτρέπεται η είσοδος στους μετανάστες χωρίς χαρτιά. Η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ (CDU), απορρίπτει «μονομερείς ενέργειες» της Γερμανίας, καθώς εκφράζει ανησυχίες για τη «συνοχή της ΕΕ» και προωθεί «ευρωπαϊκή λύση» μέσω διμερών ή τριμερών συμφωνιών μεταξύ κρατών - μελών, όπως έγινε και με την Ελλάδα, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής.

Μέχρι αργά χτες το βράδυ βρισκόταν σε εξέλιξη συνάντηση Μέρκελ - Ζεεχόφερ και στελεχών των δυο κομμάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η γερμανική εφημερίδα «Bild», ανάμεσα στις δυο πλευρές υπήρξε συμφωνία για δημιουργία κλειστών «διαμετακομιστικών κέντρων» κοντά στα σύνορα, όπου θα κρατούνται οι αιτούντες άσυλο και θα εξετάζονται με συνοπτικές διαδικασίες τα αιτήματά τους.

Αδιευκρίνιστο παραμένει το ζήτημα πού θα επαναπροωθούνται οι πρόσφυγες των οποίων τα αιτήματα απορρίπτονται. Επίσης ήταν «ανοιχτό» αν ο Ζεεχόφερ θα παραμείνει υπουργός Εσωτερικών. Νωρίτερα η καγκελάριος και ο υπουργός Εσωτερικών συναντήθηκαν με τον πρόεδρο της γερμανικής Βουλής, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με στόχο να βρεθεί λύση στην αντιπαράθεση.

Πριν τη συνάντηση, ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας και στέλεχος της CSU, Μάρκους Ζέντερ, δήλωσε πως «είμαστε έτοιμοι για συμβιβασμούς, όπως πρέπει να είναι κανείς στην πολιτική». Υπογράμμισε πως «δεν βλέπουμε έξοδό μας από την κυβέρνηση ή τερματισμό της κοινής κοινοβουλευτικής μας ομάδας». «Η κυβερνητική σταθερότητα δεν αμφισβητείται από μας», πρόσθεσε. Επίσης, αρκετά στελέχη της CSU εξέφρασαν έμμεσα δυσαρέσκεια ή και διαφωνία με τη στάση του Ζεεχόφερ.

Η πρόεδρος των σοσιαλδημοκρατών (SPD), Αντρεα Νάλες, ζήτησε να γίνει «σύνοδος του μεγάλου συνασπισμού» και κάλεσε CDU και CSU να βρουν συμβιβαστική λύση, ενώ για χτες το βράδυ είχε προγραμματιστεί και κοινή σύσκεψη όλων των κομμάτων του μεγάλου συνασπισμού.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με γερμανικά δημοσιεύματα, το υπουργείο Εσωτερικών έχει επεξεργαστεί ένα παράλληλο σχέδιο για τη μετανάστευση και το άσυλο, ελαφρώς διαφοροποιημένο από το αρχικό του Ζεεχόφερ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ