Πέμπτη 5 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στο πλευρό των εργαζομένων, για ναυπηγεία στην υπηρεσία του λαού, ανατρέποντας το εμπόδιο της καπιταλιστικής ανάπτυξης

Από τη συνάντηση με το Σωματείο Εργαζομένων στα Ναυπηγεία
Από τη συνάντηση με το Σωματείο Εργαζομένων στα Ναυπηγεία
Τα Ναυπηγεία μπορούν να λειτουργήσουν προς όφελος της κοινωνίας και των εργαζομένων που δουλεύουν σε αυτά, αλλά εμπόδιο είναι ο καπιταλιστικός δρόμος παραγωγής, υπογράμμισε μιλώντας στους εργαζόμενους στα Ναυπηγεία Ελευσίνας ο Δ. Κουτσούμπας. Ακολουθεί απόσπασμα από την ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη συγκέντρωση εργαζομένων.

«Φίλες και φίλοι,

Εμάς μας ξέρετε καλά. Το ΚΚΕ είναι με όλους τους τρόπους συμπαράστασης στην πάλη και στις διεκδικήσεις των εργαζομένων των Ναυπηγείων για τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Με αλλεπάλληλες ενέργειες, Ερωτήσεις στη Βουλή, εκδηλώσεις, ομιλίες στελεχών του - εντός και εκτός του Ναυπηγείου - έχει αναδείξει το καθεστώς μόνιμης ανασφάλειας που βρίσκονται οι εργαζόμενοι. Εχει καταγγείλει την καθυστέρηση των δεδουλευμένων. Οτι θησαυρίζουν οι διάφοροι "επενδυτές" και "σωτήρες" και οι εργάτες μένουν ξεκρέμαστοι. Εχει, επίσης, αναδείξει τα ζητήματα υγιεινής και ασφάλειας, συντήρησης του ναυπηγείου, απασχόλησης των εργατών με βάση την ειδικότητα και όχι να γίνονται "λάστιχο". Αυτά είναι ζητήματα που οι κομμουνιστές τα παλεύουν καθημερινά. Αποτελούν αντικείμενο διαρκούς αγώνα και εγρήγορσης των ίδιων των εργατών.

Το ΚΚΕ καλεί τους εργάτες να βγάλουν συμπεράσματα από την ίδια τους την πείρα. Σας λέμε καθαρά: Μη χάνετε άλλο χρόνο. Μπορείτε να κρίνετε με ασφάλεια τι έλεγε και γιατί σας προειδοποιούσε όλα τα προηγούμενα χρόνια το ΚΚΕ. Επίσης, τι έλεγαν, πώς προσπαθούσαν να σας αποκοιμίσουν και να σας αφοπλίσουν τα υπόλοιπα κόμματα. Οπως και οι πολιτικές, αλλά και συνδικαλιστικές δυνάμεις, που δουλεύουν μέσα στους χώρους δουλειάς για τα συμφέροντα των βιομηχάνων και όχι για τα δικά σας. Σκεφτείτε με βάση την πείρα και τη γνώση σας: Τι κερδίσατε από τη στάση που κρατούσαν και κρατάνε οι εκάστοτε κυβερνήσεις και η σημερινή... Από τη στάση που κρατάνε οι διάφοροι κατά καιρούς "σωτήρες" και "επενδυτές", οι συμβιβασμένοι συνδικαλιστές... Ολοι αυτοί μας καλούνε εδώ και χρόνια να στρατευτούμε κάτω από ξένες για τα δικά μας συμφέροντα σημαίες.


Να προσκυνάμε πότε τον ένα καπιταλιστή, πότε τον άλλο εκμεταλλευτή του μόχθου. Και βέβαια, πάντα τον καπιταλιστικό δρόμο παραγωγής και ανάπτυξης, που φέρνει μόνο δυστυχία και εκμετάλλευση για τους εργαζόμενους.

Φτάσαμε στο σημείο να πανηγυρίζουν διοικήσεις σωματείων, γιατί εξασφάλισαν την "εργασιακή ειρήνη" και καλούν μάλιστα τώρα τους κυβερνώντες να τους αποδώσουν και τα εύσημα. Και δεν ακούμε καμιά κουβέντα για τη διαχρονική ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, μαζί και της σημερινής.

Δεν ακούμε κουβέντα για το ότι οι καπιταλιστές επενδύουν όχι "για την καλή τους την ψυχή", αλλά για να βγάλουν κέρδος. Οτι διάφορες πολιτικές - συνδικαλιστικές δυνάμεις που στηρίζουν πότε τον έναν, πότε τον άλλον επενδυτή και καλούν σε "κοινωνική ειρήνη", έχουν τεράστια ευθύνη για την κατάσταση που βιώνει ο ελληνικός λαός, οι εργαζόμενοι.

Η κατάσταση στα Ναυπηγεία θα χειροτερεύει όσο ο κλάδος της Ναυπηγικής Βιομηχανίας θα συνεχίσει να είναι στο κέντρο της οξυμένης αντιπαράθεσης και των ανταγωνισμών ανάμεσα στις κυβερνήσεις και σε μεγάλα μονοπωλιακά συμφέροντα. Μην ξεχνάμε πως το τελευταίο διάστημα έχουν οξυνθεί οι γενικότεροι ανταγωνισμοί, που αφορούν και τα επικίνδυνα "γεωστρατηγικά παιχνίδια", τη σύγκρουση των αστικών τάξεων όλης της ευρύτερης περιοχής, όπως της Τουρκίας, που αυξάνει την επιθετικότητά της, αλλά και της Ελλάδας που έχει αναλάβει το ρόλο του σημαιοφόρου του ΝΑΤΟ.

Ολοι αυτοί θέλουν και τη Ναυπηγική Βιομηχανία πλήρως προσαρμοσμένη στα δικά τους συμφέροντα.

Το ΚΚΕ σάς καλεί να αντισταθούμε και να αντεπιτεθούμε.

-- Τα Ναυπηγεία μπορούν να λειτουργήσουν προς όφελος της κοινωνίας και των εργαζομένων που δουλεύουν σε αυτά.

-- Στη χώρα μας, λόγω γεωγραφικής θέσης και έμπειρου εργατικού δυναμικού, υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να αναπτυχθεί και να δουλέψει ο κλάδος.

-- Το εμπόδιο είναι ο καπιταλιστικός δρόμος παραγωγής που έχει ως μοναδικό κριτήριο το κέρδος του καπιταλιστή ιδιώτη, την ανταγωνιστικότητά του, σε σχέση με άλλους ομίλους και γι' αυτό υπάρχει αναρχία στην παραγωγή, ένταση της εκμετάλλευσης, αδυναμία ύπαρξης γενικού κεντρικού σχεδιασμού. Αυτόν το δρόμο πρέπει να αμφισβητήσουμε και να ανατρέψουμε.

-- Σε μια τέτοια πορεία και προοπτική, με μια νέα κοινωνική οργάνωση της παραγωγής και των υπηρεσιών, τον σοσιαλισμό, που καταργεί την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, με την κοινωνικοποίηση των βασικών και συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, μαζί και των Ναυπηγείων, οι εργάτες στη Ναυπηγική Βιομηχανία θα μπορούν να απολαμβάνουν τους κόπους του ιδρώτα τους, θα δουλεύουν γι' αυτούς και τα παιδιά τους και όχι για τους καπιταλιστές, όπως τώρα.

-- Σε μια τέτοια κατεύθυνση, με την εργατική τάξη στο τιμόνι της εξουσίας, με εργατικό έλεγχο και κεντρικό σχεδιασμό, θα μπορεί να λειτουργήσει για τα εργατικά - λαϊκά συμφέροντα ο ενιαίος φορέας Ναυπηγικής Βιομηχανίας, σε έναν πλούσιο τόπο, όπως είναι η Ελλάδα, όχι μόνο γεωγραφικά, στρατηγικά, αλλά κυρίως από την άποψη των πλούσιων οικονομικών πόρων και πηγών, που σήμερα κατασπαταλούνται και μένουν αναξιοποίητα ή εκχωρούνται σε εγχώρια και ξένα μονοπωλιακά συμφέροντα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ