Σάββατο 7 Ιούλη 2018 - Κυριακή 8 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΙΩΓΑΣ
Οι επιπτώσεις της εξόρυξης σε συνθήκες «δίκαιης ανάπτυξης»

Για τις επιπτώσεις της εξόρυξης στους εργαζόμενους, στους κατοίκους και το περιβάλλον, σε συνθήκες «δίκαιης ανάπτυξης», μίλησε ο Γιάννης Ζιώγας.

Οπως είπε, «η σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όπως διαχρονικά και οι προηγούμενες αστικές κυβερνήσεις, εφαρμόζει αποφασιστικά τις ευρωενωσιακές κατευθύνσεις και συστάσεις, που βλέπουν το περιβάλλον ως πεδίο ασύδοτης δράσης των μονοπωλιακών ομίλων για την προσέλκυση επενδύσεων, την άντληση πρώτων υλών για τα εμπορεύματά τους, την κατασκευή των δικτύων μεταφοράς και την απόρριψη των αποβλήτων, που προκύπτουν από την όλη δραστηριότητά τους.

Τα όποια μέτρα παίρνουν αυτοί οι όμιλοι μπαίνουν πάντα στη ζυγαριά της καπιταλιστικής κερδοφορίας και σχεδιάζονται έτσι ώστε να κρίνεται ικανοποιητικό το καπιταλιστικό ποσοστό κέρδους. Οι περιβαλλοντικές μελέτες εκπονούνται από τα μελετητικά τους τμήματα και από μελετητικές εταιρείες - "πελάτες" των ομίλων με βάση νομοθεσία και κανονισμούς, που προσπαθούν να "ισορροπήσουν" μεταξύ ενός ελάχιστου δείκτη ασφάλειας και της καπιταλιστικής κερδοφορίας.

Ταυτόχρονα, υποστελεχώνονται και απαξιώνονται οι αντίστοιχες κρατικές ελεγκτικές υπηρεσίες και η ευθύνη του ελέγχου μεταφέρεται σε ιδιώτες επιθεωρητές περιβάλλοντος.

(...) Βασικό χαρακτηριστικό της καπιταλιστικής παραγωγής κατά την εξόρυξη των μεταλλικών ορυκτών και την επεξεργασία τους αποτελεί το γεγονός ότι αυτή συνοδεύεται από υποβάθμιση του τοπικού περιβάλλοντος (καταστροφή δασών, σοβαρή αλλοίωση του φυσικού αναγλύφου, καταστροφή και διατάραξη οικοσυστημάτων) αλλά και του ευρύτερου (π.χ. διάθεση αποβλήτων, υπεράντληση υπόγειων υδάτων, διασπορά επικίνδυνων ρύπων), ενώ ταυτόχρονα δημιουργεί κινδύνους για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων. Ακόμη πιο σοβαροί είναι οι κίνδυνοι που δημιουργούνται για την προστασία της υγείας, ακόμη και της ασφάλειας των κατοίκων παρακείμενων οικισμών.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα μιας τέτοιας συμπεριφοράς αποτελεί η όλη επιχείρηση εξόρυξης χρυσού».

Οσον αφορά τη βασική τεχνική επεξεργασίας του μεταλλεύματος σημείωσε: «Αμφισβητείται η δυνατότητα εφαρμογής της χωρίς χρήση κυανίου, τόσο κατά την τελική φάση όσο και κατά τη διαδικασία εμπλουτισμού.

Η μέθοδος flash smelting - "ακαριαίας τήξης" - που προτείνεται, χωρίς χρήση κυανίου, δεν έχει εφαρμοστεί ακόμα σε βιομηχανική κλίμακα σε συμπυκνώματα μεταλλείων χρυσού με τη συγκεκριμένη σύνθεση. Επίσης η μέθοδος της εταιρείας της Φινλανδίας, "αιφνίδια τήξη", αφορά απόληψη από ορυκτά άλλων μετάλλων, του χαλκού και νικελίου. Παρ' όλα αυτά, η απόφαση της επιτροπής διαιτησίας ουσιαστικά δικαιώνει την εταιρεία».

Μιλώντας για τις ενδεχόμενες αρνητικές επιπτώσεις του έργου, αναφέρθηκε στον κίνδυνο, σε περίπτωση πλημμύρας στην περιοχή, τελμάτων της επένδυσης, των χώρων εναπόθεσης αποβλήτων ή αλλού και στη διαφυγή επικίνδυνων ουσιών στα νερά της περιοχής. Στον αυξημένο κίνδυνο μεγάλης οικολογικής καταστροφής σε περίπτωση σεισμού, καθώς η περιοχή στην οποία πρόκειται να λάβει χώρα η όλη εξορυκτική δραστηριότητα είναι υψηλής σεισμικότητας. Στις επιπτώσεις στους υδάτινους πόρους της περιοχής, καθώς η εξόρυξη και επεξεργασία 25.000 tn πετρώματος ημερησίως απαιτεί αντίστοιχα 2.500 m3 νερού ημερησίως, με άμεσες και έμμεσες συνέπειες στον υδροφορέα του Κάκαβου και στην ευρύτερη περιοχή.

Αναφερόμενος στο επιφανειακό όρυγμα των Σκουριών, που ως συνέπεια έχει την καταστροφή 3.300 στρ. αρχέγονου δάσους, τόνισε: «Σε κάθε περίπτωση, κατά τη διάρκεια της επιφανειακής εξόρυξης χιλιάδες τόνοι σκόνης που περιέχει τοξικές ενώσεις και βαρέα μέταλλα, θα διαχέονται στην ατμόσφαιρα, επιβαρύνοντας την υγεία εργαζομένων και κατοίκων.

Εκτός από τους τόνους σκόνης, πλούσιας σε βαρέα μέταλλα, έχουμε και την έκλυση στην ατμόσφαιρα διοξειδίου του θείου (SO2) που είναι 150 tn/έτος, από τις μονάδες παραγωγής θειικού οξέος (H2SO4). Δηλαδή περίπου μισό τόνο τη μέρα, σε αέρια μορφή, που είναι ιδιαίτερα δραστική δημιουργώντας σημαντικές ποσότητες θειικού οξέος στην ατμόσφαιρα.

Είναι εύλογη η ανησυχία, ότι η δημιουργία όξινης βροχής θα έχει αρνητικές συνέπειες στη βλάστηση, στην κτηνοτροφία, στο θαλάσσιο περιβάλλον, στους υδάτινους πόρους και φυσικά στην υγεία των εργαζομένων και των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ