Σάββατο 14 Ιούλη 2018 - Κυριακή 15 Ιούλη 2018 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ενδιαφέρουσες παραγωγές του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας

Την Πέμπτη 19 Ιούλη η πρεμιέρα για την παράσταση «ΟΙΔΙΠΟΥΣ. Ο μύθος της Ιστορίας του Κόσμου όπως τον είπαν οι Ελληνες»

Ο Σταύρος Τσακίρης
Ο Σταύρος Τσακίρης
Το ΔΗΠΕΘΕ ΠΑΤΡΑΣ για την καλοκαιρινή περίοδο 2018 παρουσιάζει την παράσταση: «ΟΙΔΙΠΟΥΣ. Ο μύθος της Ιστορίας του Κόσμου όπως τον είπαν οι Ελληνες», σε σκηνοθεσία και σύνθεση κειμένου Σταύρου Σ. Τσακίρη. Η πρεμιέρα θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 19 Ιούλη στο Ρωμαϊκό Ωδείο της Πάτρας στις 21.30, στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας και θα ακολουθήσει περιοδεία στα μεγάλα φεστιβάλ της χώρας.

Η παράσταση εξιστορεί έναν από τους αρχαιότερους μύθους, αυτόν των Λαβδακιδών, όπως τον συνέλαβε ο λαός και τον διαχειρίστηκαν οι μεγάλοι τραγικοί ποιητές: Από την άφιξη του Κάδμου στη Θήβα, τον γάμο του Λάιου με την Ιοκάστη, τη γέννηση του Οιδίποδα, την πατροκτονία και τη λύση του αινίγματος της σφίγγας, την τύφλωση, την εξορία, τη σύγκρουση του Ετεοκλή και του Πολυνείκη, την ανυπακοή της Αντιγόνης στην εντολή του Κρέοντα και το τέλος του Οιδίποδα.

Αποτελεί μια σύνθεση των επτά τραγωδιών που αναφέρονται στον μύθο του οίκου των Λαβδακιδών. Συγκεκριμένα: Των τραγωδιών του Σοφοκλή «Οιδίπους Τύραννος», «Οιδίπους επί Κολωνώ» και «Αντιγόνη», των τραγωδιών του Ευριπίδη «Φοίνισσες», «Βάκχες» και «Ικέτιδες» και της τραγωδίας του Αισχύλου «Επτά επί Θήβας».

Εντεκα ηθοποιοί επί σκηνής, με απλά μέσα, αφηγούνται το μύθο του Οιδίποδα.


© did by graham

Αξίζει να σημειωθεί ότι η παράσταση δεν περιλαμβάνει μόνο σκηνές από τις επτά τραγωδίες αλλά και πτυχές του μύθου που ορίζονταν ως «μιαρές», κατά την παράδοση της τραγωδίας και εξιστορούνταν μόνο από τους αγγελιοφόρους ή τον χορό.

Σκηνοθεσία - σύνθεση κειμένου: Σταύρος Σ. Τσακίρης. Σκηνικά: Αλέξανδρος Ψυχούλης. Μουσική: Μίνως Μάτσας. Κίνηση: Ζωή Χατζηαντωνίου. Κοστούμια: Ορσαλία Παρθένης. Σχεδιασμός Φωτισμών: Νίκος Σωτηρόπουλος. Βοηθός σκηνοθέτη: Χάρης Πεχλιβανίδης.

Παίζουν: Μαρία Κίτσου, Δημήτρης Λάλος, Γεράσιμος Γεννατάς, Λένα Δροσάκη, Γιώργος Παπαπαύλου, Μάνος Καρατζογιάννης, Δημήτρης Παγώνης, Κώστας Νικούλι, Νάνσυ Χριστοπούλου, Ελένη Ανδρικοπούλου, Τάκης Χρυσικάκος.

***

Ο «Ριζοσπάστης» είχε τη χαρά να συζητήσει με τον Σταύρο Τσακίρη, καλλιτεχνικό διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ και σκηνοθέτη της παράστασης:

-- Για τη φετινή παραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας θα παρουσιάσετε μια σύνθεση επτά τραγωδιών που αναφέρονται στο μύθο του Οίκου των Λαβδακιδών. Γιατί το επιλέξατε;

-- Σήμερα, που ζούμε σε οριακές στιγμές, είναι περισσότερο από ποτέ επιβεβλημένο ν' αφηγηθούμε αυτόν τον αρχαίο μύθο. Να τον αφηγηθούμε χωρίς ψυχαναλυτικές ή άλλες ερμηνείες. Να τον δούμε ως ένα λαϊκό παραμύθι, μια ακόμη «παραλογή», όπως τη συνέθεσε ο λαός και τη διαχειρίστηκαν οι μεγάλοι Ελληνες τραγικοί ποιητές. Ισως ακόμα και ως μια ελληνική εκδοχή για τη δημιουργία του κόσμου και την οργάνωση των πρώτων ανθρώπινων κοινωνιών. Ως μια αφήγηση - λαϊκή αντίδραση στην καταδυνάστευση των νόμων που επιβάλλονται για να εξουσιάζουν οι λίγοι εμποδίζοντας τον άνθρωπο να εκπληρώσει τον γήινο προορισμό του: Μια ζωή ευτυχισμένη και δίκαιη.

-- Βασικά θέματα των τραγωδιών που αντλούν τη θεματική τους από τον Θηβαϊκό Κύκλο και τον μύθο των Λαβδακιδών, είναι ο τρόπος κατάληψης εξουσίας (π.χ. Φοίνισσαι, Επτά επί Θήβας) και ο τρόπος άσκησης της εξουσίας (π.χ. Οιδίπους Τύραννος, Αντιγόνη), τι μήνυμα στέλνουν στον σημερινό θεατή;

-- Οσο υπάρχει καταπίεση ανθρώπου προς άνθρωπο, όσο η ευτυχία μοιάζει κάτι άπιαστο, όσο ο άνθρωπος ζει μέσα από τον φόβο του θανάτου, ιστορίες σαν αυτή θα είναι μια παρηγοριά.

-- Πώς προσεγγίσατε σκηνοθετικά τη σύνθεση;

-- Ενδεκα ηθοποιοί με ελάχιστα μέσα, αφηγούνται έναν μύθο που περιγράφει την προσπάθεια του ανθρώπου ν' απομακρυνθεί από τη ζούγκλα, να δημιουργήσει κοινωνίες, να εκλογικεύσει το μυστήριο του Θανάτου, ν' απαλύνει τον πόνο από τις αντιξοότητες του βίου, ν' απαλλαχτεί από τη δυναστεία του νόμου της ανισότητας και να ζήσει ευτυχισμένος.

  • Για τον μήνα Ιούλη προγραμματίζονται και οι παρακάτω παραστάσεις. 20 Ιούλη στο Ρωμαϊκό Ωδείο Πάτρας, 22 Ιούλη στο Κηποθέατρο του Παπάγου, 23 Ιούλη στο Θέατρο Βράχων στον Βύρωνα, 25 Ιούλη στο Θέατρο Δάσους της Θεσσαλονίκης, 26 Ιούλη στο δημοτικό υπαίθριο θέατρο Κοζάνης, 28 Ιούλη στο Κηποθέατρο της Αλεξανδρούπολης και 30 Ιούλη στο Θέατρο Κάστρου στην Καβάλα.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ