Σάββατο 14 Ιούλη 2018 - Κυριακή 15 Ιούλη 2018 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΛΑΜΠΟΓΙΑΣ
ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΛΑΜΠΟΓΙΑΣ
ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του συντρόφου ΑΝΤΩΝΗ ΚΑΛΑΜΠΟΓΙΑ, στέλεχος του ΚΚΕ (μέλος της ΚΕ) και στέλεχος του Διεθνούς Κομμουνιστικού Κινήματος, που στις 9 Ιούλη έκλεισαν 20 χρόνια που «έφυγε» από τη ζωή, παλιοί γνωστοί του προσφέρουν στο ΚΚΕ 500 ευρώ.

***

ΦΩΤΟ

Στις 16/7/2018 συμπληρώνονται επτά χρόνια που δεν είναι κοντά μας ο ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ.

Στη μνήμη του η σύζυγός του Παρασκευή Σαπλαούρα και τα παιδιά του Ιωάννα Καραχάλιου και Βασίλης Καραχάλιος προσφέρουν 50 ευρώ μέσω ΚΟΒ «902».

***

ΦΩΤΟ

Πέρασαν 12 χρόνια που «έφυγε» από κοντά μας ο σύντροφος - σύζυγος και πατέρας ΜΑΝΩΛΗΣ ΠΛΑΪΤΗΣ, μέλος του ΚΚΕ μέχρι την τελευταία μέρα της ζωής του. Στη μνήμη του προσφέρουμε 20 ευρώ στο ΚΚΕ.

Η γυναίκα του και τα παιδιά του

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη της ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΣΩΠΑΚΗ, που συμπληρώνονται 40 μέρες από το θάνατό της, η οικογένειά της προσφέρει στο ΚΚΕ, που ήταν το Κόμμα της σε όλη τη διάρκεια της ζωής της, 300 ευρώ μέσω ΚΟΒ Ταύρου.

Τα εγγόνια της Αλεξάνδρα Μπέτη, Τάσος Παπαγιαννούλας

Τα παιδιά της Νώρα Σωπάκη, Πάνος Μπέτης

Οι συμπέθεροί της Βαγγέλης και Χρύσα Παπαγιαννούλα

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του συντρόφου μας ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΡΑΜΑΝΗ, από τα Γιάννενα, που «έφυγε» τόσο αναπάντεχα από κοντά μας στις 14/7/2012, προσφέρουμε στο ΚΚΕ 40 ευρώ.

Τατιάνα - Λόλα - Ανθή

***

Στη μνήμη του ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΡΑΜΑΝΗ, ο αδερφός του και η ανιψιά του προσφέρουμε 30 ευρώ μέσω ΚΟΒ Καλογρέζας.

Κωνσταντίνος και Ισμήνη Φαρμάκη.

***

ΦΩΤΟ 5

Ο Μπανάρας Κώστας προσφέρει στο ΚΚΕ μέσω της ΤΕ Ηλείας του ΚΚΕ 200 ευρώ στη μνήμη των παρακάτω αγωνιστών: ΜΠΑΝΑΡΑ ΓΙΑΝΝΗ, ΚΟΚΚΙΝΗ ΒΑΣΙΛΗ, ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΩΡΓΗ (Λεονταράκος), ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ ΑΣΠΑΣΙΑΣ, ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑΝΝΗ, Βαλτισινιωτών που δολοφονήθηκαν από αποσπάσματα παρακρατικών, καθώς και των γονιών του ΜΗΤΣΟΥ και ΘΕΩΝΗΣ, αντιστασιακών.

ΠΛΑΪΤΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ
ΠΛΑΪΤΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ
***

ΦΩΤΟ

Στις 30 Μάη «έφυγε» από κοντά μας ο σ. ΜΗΝΑΣ ΓΑΤΗΣ, που το τελευταίο διάστημα έδωσε παλικαρίσια μάχη για τη ζωή.

Γεννημένος στην εργατογειτονιά του Κερατσινίου, βγήκε από νωρίς στη βιοπάλη. Αρχικά εργάστηκε για 16 χρόνια ως ναυτεργάτης, στην πορεία ως αμμοβολιστής στη ΝΖ και τα τελευταία χρόνια, αφού έζησε την ανεργία, εργάστηκε στην καθαριότητα του δήμου Νίκαιας από όπου και συνταξιοδοτήθηκε.

Οργανώθηκε στο ΚΚΕ το 1977 και όλα αυτά τα χρόνια δεν έλειψε από κανέναν αγώνα. Δεν έκανε ούτε στιγμή πίσω, δεν φοβήθηκε τη σύγκρουση με την εργοδοσία, πάλευε για τα δικαιώματα της τάξης του. Το ταξικό του κριτήριο, η πίστη του στα ιδανικά του Κόμματος ήταν η πυξίδα του όλα αυτά τα χρόνια. Οπου τον χρέωσε το Κόμμα προσπάθησε να ανταποκριθεί: Στο σωματείο, στο κίνημα Ειρήνης, στους αθλητικούς φορείς.

Τιμώντας τον σ. Μηνά, σύντροφοι και φίλοι προσφέρουμε στη μνήμη του 437 ευρώ στο Κόμμα, όπως εκείνος επιθυμούσε, δίνοντας υπόσχεση ότι θα φροντίσουμε να πάρουν τη θέση του πολλοί νέοι εργάτες, που θα συνεχίσουν και θα τελειώσουν ό,τι δεν πρόλαβε εκείνος και πολλοί άλλοι σύντροφοι, μέχρι την τελική νίκη της εργατικής τάξης, τον Σοσιαλισμό - Κομμουνισμό.

Επίσης στη μνήμη του, το Παράρτημα Κοκκινιάς της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ προσφέρει 20 ευρώ.

ΣΠΥΡΙΔΑΚΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ
ΣΠΥΡΙΔΑΚΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ
***

ΦΩΤΟ

Ο σύντροφος ΛΑΜΠΡΟΣ ΖΗΣΙΜΟΣ υπήρξε πιστός στην ταξική πάλη, στις αρχές και τα ιδανικά του ΚΚΕ και τα υπηρέτησε με αγωνιστικότητα, ήθος και συνέπεια μέχρι το τέλος της ζωής του.

Στη μνήμη του αξέχαστου συντρόφου και φίλου Λάμπρου, που «έφυγε» από κοντά μας πριν 13 μήνες, οι σύντροφοι Γιώργος Πιπέρης και Ζωή Διαμαντοπούλου προσφέρουν στο ΚΚΕ μέσω ΚΟΒ Σαλαμίνας 60 ευρώ.

Επίσης στη μνήμη του συντρόφου, προσφέρουν η Μαρία Παπαελευθερίου 40 ευρώ και ο Νικήτας Πετράκης 30 ευρώ.

***

Ο ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΑΝΤΩΝΗΣ προσφέρει στη μνήμη της συζύγου του 100 ευρώ.

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη της αγαπημένης μας φίλης και συναγωνίστριας επί σειρά ετών ΒΑΓΓΕΛΙΤΣΑΣ ΓΚΑΤΖΟΛΗ, που τόσο απρόσμενα «έφυγε» από κοντά μας, προσφέρουμε το ποσό των 50 ευρώ στο Κόμμα που αταλάντευτα στήριζε, το ΚΚΕ.

Μαίρη Ιωακειμίδου - Κίμων Ιωακειμίδης

***

ΦΩΤΟ

Ο ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ του Κωνσταντίνου γεννήθηκε το 1920 στο χωριό Διακόπι Φωκίδας.

Ο πατέρας του ήταν κτίστης, καλός τεχνίτης και είχε πολεμήσει στους Βαλκανικούς Πολέμους και στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το 1943 οργανώθηκε στην αντιστασιακή οργάνωση του χωριού του. Το 1946 πέρασε στις γραμμές του ΔΣΕ, στη Β' Μεραρχία του θρυλικού καπετάν Διαμαντή και υπηρέτησε διμοιρίτης. Το Δεκέμβρη του 1947 αναχώρησε με την ταξιαρχία που συγκρότησε το Αρχηγείο Ρούμελης και έφτασαν μετά από 42 μέρες στη Μακεδονία. Την άνοιξη του 1948 φοίτησε στη Σχολή Αξιωματικών του ΔΣΕ και αποφοίτησε με τον βαθμό του λοχαγού. Ελαβε μέρος σε πολλές μάχες. Το καλοκαίρι του 1948 τραυματίστηκε και νοσηλεύτηκε στα Σκόπια. Μετά τη νοσηλεία του επανεντάχθηκε στις γραμμές του ΔΣΕ.

Στις 29 Αυγούστου 1949 τραυματίστηκε σοβαρά, αιχμαλωτίστηκε και εστάλη στο Μακρονήσι. Εκεί συνάντησε τον πατέρα του, ο οποίος είχε εξοριστεί το προηγούμενο έτος για τη δράση των παιδιών του στις γραμμές του ΔΣΕ. Αποφυλακίστηκε το 1952. Πέθανε το 1972.

ΤΖΕΚΗΣ ΑΓΓΕΛΟΣ
ΤΖΕΚΗΣ ΑΓΓΕΛΟΣ
Η αδερφή του Βασιλική Ράπτη και ο ανιψιός του Δημήτριος Ράπτης προσφέρουν 100 ευρώ στη μνήμη του στο τιμημένο ΚΚΕ, που γιορτάζει φέτος 100 χρόνια από την ίδρυσή του.

***

ΦΩΤΟ

Στις 15 Ιούλη συμπληρώνονται 13 χρόνια από τότε που «έφυγε» από κοντά μας ο ΝΙΚΟΣ ΧΑΡΙΣΗΣ, μέλος του ΚΚΕ.

Τιμώντας τη μνήμη του, προσφέρουμε στο Κόμμα 50 ευρώ, μέσω της ΚΟΒ Αχαρνών Αθήνας.

Η οικογένειά του

***

ΦΩΤΟ

Συμπληρώθηκε ένας μήνας από τη μέρα που σύντροφοι, φίλοι και συναγωνιστές δώσαμε τον τελευταίο χαιρετισμό στην αταλάντευτη κομμουνίστρια, την συντρόφισσα ΠΑΡΘΕΝΑ ΚΕΡΑΜΙΔΑ.

Εδωσε όλη της τη ζωή στον αγώνα. Γεννήθηκε στο Σχολάρι Θεσσαλονίκης το 1944 από γονείς αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης. Ο πατέρας της, Παναγιώτης, μέλος του Κόμματος μέχρι την τελευταία του πνοή, «ανταμείφθηκε» για την αντιστασιακή του δράση από το μετεμφυλιακό αστικό κράτος με 7 χρόνια εξορίες στα ξερονήσια.

Η Παρθένα οργανώθηκε στη Νεολαία ΕΔΑ το 1962 και αργότερα στη Νεολαία Λαμπράκη. Μέλος της ΚΝΕ στη δικτατορία, γνώρισε τα βασανιστήρια και τις διώξεις της χούντας, χωρίς να κάνει γραμμή πίσω από τα «πιστεύω» της.

Το 1976 οργανώθηκε στο Κόμμα. Εκλέχθηκε στο Γραφείο της Εργατικής Αχτίδας της ΚΟ Θεσσαλονίκης. Ανέπτυξε πλούσια συνδικαλιστική δράση. Για χρόνια ήταν μέλος του ΔΣ του Συνδικάτου Ιματισμού, του Συνδέσμου Καθαριστριών και της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων. Αργότερα γενική γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων στον Δήμο Θεσσαλονίκης και μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Προσωπικού ΟΤΑ.

Με τη συνταξιοδότησή της συνδέθηκε στην ΚΟΒ Μίκρας της ΤΟ Υπαίθρου Θεσσαλονίκης. Παρά τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε, ήταν πάντα παρούσα όσο μπορούσε στους αγώνες και τις κομματικές διαδικασίες.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΓΙΟΒΛΑΣΙΤΗΣ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΓΙΟΒΛΑΣΙΤΗΣ
Η συντρόφισσα Παρθένα ήταν αταλάντευτη και αλύγιστη κομμουνίστρια. Δεν τη λύγισαν ούτε οι φάλαγγες και τα βασανιστήρια της χούντας, ούτε οι αντεπαναστατικές ανατροπές. Δεν ταλαντεύθηκε ούτε στιγμή στις δύσκολες ώρες της εσωκομματικής κρίσης 1991 - 1992, συνέβαλε αποφασιστικά στην ανασυγκρότηση των Κομματικών Οργανώσεων.

Οι σύντροφοί της θα τη θυμόμαστε πάντα με αγάπη και σεβασμό, θα τιμούμε στους αγώνες για τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό τη μνήμη της, θα παλεύουμε για ισχυρότερες Οργανώσεις, για να αναπληρώνουμε τα κενά που αφήνει η απώλεια τέτοιων διαλεχτών και ακριβών συντρόφων σαν την Παρθένα.

Στη μνήμη της Παρθένας Κεραμιδά ο αδερφός της Παύλος προσφέρει μέσω της ΤΟ Υπαίθρου Θεσσαλονίκης 300 ευρώ στο ΚΚΕ.

Επίσης: Οι σύντροφοί της από την ΚΟΒ Μίκρας προσφέρουν 100 ευρώ. Η Παπαδοπούλου Αννα προσφέρει 50 ευρώ. Σύντροφοι από τη Θεσσαλονίκη προσφέρουν 70 ευρώ.

***

ΦΩΤΟ 2

Στη μνήμη των συντρόφων ΜΙΧΑΛΗ ΣΠΥΡΙΔΑΚΗ και ΑΓΓΕΛΟΥ ΤΖΕΚΗ προσφέρω 200 ευρώ στην Κομματική Οργάνωση της Κεντρικής Μακεδονίας.

Γ. Ζ.

***

Στη μνήμη του ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΠΕΛΩΝΗ προσφέρουμε στο ΚΚΕ μέσω της Κομματικής Οργάνωσης Κέντρου Μπραχαμίου 100 ευρώ και στο «Σπίτι του Αγωνιστή» 110 ευρώ.

Τα αδέρφια του και τα ανίψια του.

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του πολυαγαπημένου μου αδελφού ΔΗΜΗΤΡΗ ΗΛΙΑ ΧΡΙΣΤΑΚΑΚΗ, που «έφυγε» πρόσφατα από τη ζωή, προσφέρω 50 ευρώ μέσω ΚΟΒ Οινοφύτων - Αυλώνα, για οικονομική ενίσχυση στο Κόμμα μας το ΚΚΕ.

Η αδελφή του

Τασούλα Χριστακάκη - Τσατσαλίδη

Τα παιδιά, τα εγγόνια, τα δισέγγονα

***

ΦΩΤΟ

Συμπληρώθηκαν φέτος 8 χρόνια από το θάνατο του σεμνού αγωνιστή και μέλους του ΚΚΕ, ΒΑΣΙΛΗ ΑΓΙΟΒΛΑΣΙΤΗ.

Στη μνήμη του, η οικογένειά του προσφέρει 100 ευρώ μέσω της ΤΟ Κέρκυρας του ΚΚΕ.

ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ ΚΩΣΤΑΣ
ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ ΚΩΣΤΑΣ
***

ΦΩΤΟ

Η ΚΟ Φερών του ΚΚΕ προσφέρει στο Κόμμα 150 ευρώ στη μνήμη του συντρόφου ΔΗΜΗΤΡΟΥ ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ που «έφυγε» πρόσφατα από τη ζωή.

Ο σ. Δημητρός γεννήθηκε το 1926. Η οικογένειά του με δράση στην Κατοχή κατά των κατακτητών. Ο σ. Δημητρός νέος τότε οργανώθηκε στην ΕΠΟΝ.

Το 1944 σε ηλικία 18 ετών έγινε μέλος του ΚΚΕ.

Με κίνδυνο της ζωής του σε πολλές περιπτώσεις, ανέπτυξε δράση κατά των κατακτητών.

Για την αντιστασιακή του δράση κυνηγήθηκε από το μοναρχοφασιστικό καθεστώς και κρατήθηκε στο κτίριο των μεταγωγών στην Αλεξανδρούπολη.

Το 1991 έδωσε τη μάχη κατά του οπορτουνιστών που προσπάθησαν να διαλύσουν το ΚΚΕ, στο οποίο έμεινε πιστός μέχρι και το τέλος της ζωής του.

Στα εγκαίνια του μνημείου των εκτελεσμένων κομμουνιστών από τους Γερμανούς στις Φέρες δεν λογάριασε τις τοπικές αρχές, πήρε μόνος του το λόγο και έδωσε το πραγματικό νόημα της θυσίας των εκτελεσμένων μελών του ΚΚΕ.

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του πολυαγαπημένου μας αδελφού ΓΡΗΓΟΡΗ ΠΑΝΤΕΛΙΔΗ, με αφορμή τριών μηνών από το θάνατό του, τα αδέλφια του Βάσος και Ευσέβιος προσφέρουν στο ΚΚΕ 200 ευρώ, στο Κόμμα που αγωνίζεται για μια καλύτερη ζωή της ανθρωπότητας.

Ο Γρηγόρης γεννήθηκε το 1940 στις Φέρες Εβρου από αγροτική φτωχή οικογένεια. Εμεινε ορφανός στα 8 του χρόνια μαζί με τα αδέλφια του, χάνοντας τον πατέρα τους που γύρισε από την εξορία το Σεπτέμβρη του 1949.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΡΑΜΑΝΗΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΡΑΜΑΝΗΣ
Στη ζωή του ο Γρηγόρης κυνηγήθηκε πολύ, όπως όλοι οι κομμουνιστές. Ομως δεν υπέκυψε, έμεινε πιστός οπαδός στο ΚΚΕ μέχρι το τέλος του. Θυμόμαστε τα λόγια του για την περεστρόικα του Γκορμπατσόφ, «αυτός με το σημάδι θα μας διαλύσει».

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του συντρόφου και αγωνιστή ΙΩΑΝΝΗ ΜΑΡΑΠΑ, μέλος του ΔΣ και για σειρά ετών έφορου του φιλανθρωπικού τμήματος της Ενωσης Ποντίων Νίκαιας - Κορυδαλλού, που «έφυγε» από κοντά μας στις 9 Ιούνη 2018, η σύζυγός του Γεωργία και οι κόρες του Ελένη και Περσεφόνη προσφέρουν στο ΚΚΕ 70 ευρώ.


ΚΟΚΚΙΝΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
ΚΟΚΚΙΝΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

ΜΠΑΝΑΡΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΜΠΑΝΑΡΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΗΣ (ΛΕΟΝΤΑΡΑΚΟΣ)
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΗΣ (ΛΕΟΝΤΑΡΑΚΟΣ)

ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ ΑΣΠΑΣΙΑ
ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ ΑΣΠΑΣΙΑ

ΛΑΜΠΡΟΣ ΖΗΣΙΜΟΣ
ΛΑΜΠΡΟΣ ΖΗΣΙΜΟΣ

ΝΙΚΟΣ ΧΑΡΙΣΗΣ
ΝΙΚΟΣ ΧΑΡΙΣΗΣ

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΓΚΑΤΖΟΛΗ
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΓΚΑΤΖΟΛΗ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΣΩΠΑΚΗ
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΣΩΠΑΚΗ

ΜΗΝΑΣ ΓΑΤΗΣ
ΜΗΝΑΣ ΓΑΤΗΣ

ΜΑΡΤΙΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΜΑΡΤΙΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΠΑΡΘΕΝΑ ΚΕΡΑΜΙΔΑ
ΠΑΡΘΕΝΑ ΚΕΡΑΜΙΔΑ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΗΛΙΑΣ ΧΡΙΣΤΑΚΑΚΗΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΗΛΙΑΣ ΧΡΙΣΤΑΚΑΚΗΣ

ΔΗΜΗΤΡΟΣ ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ
ΔΗΜΗΤΡΟΣ ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΠΑΝΤΕΛΙΔΗΣ
ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΠΑΝΤΕΛΙΔΗΣ

ΜΑΡΑΠΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΜΑΡΑΠΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ