Τρίτη 17 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΟΕΝΓΕ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Νέα κινητοποίηση για τα οξυμένα προβλήματα στην Υγεία

Πραγματοποίησαν χτες νέα στάση εργασίας και συγκέντρωση στο υπουργείο

Πανελλαδική στάση εργασίας και κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Υγείας πραγματοποίησε χτες η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις για τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν εργαζόμενοι και ασθενείς από την αντιλαϊκή πολιτική στην Υγεία.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν επίσης η ΕΙΝΑΠ και σωματεία εργαζομένων από διάφορα νοσοκομεία της Αττικής, στο πλαίσιο των κοινών δράσεων που αποφασίστηκαν από εκπροσώπους 15 σωματείων σε συνάντηση συντονισμού στον «Ευαγγελισμό».

Ισχυρισμοί και υποσχέσεις χωρίς κανένα αντίκρισμα για τους εργαζόμενους

Με αιχμή τα αιτήματα για μόνιμη και σταθερή δουλειά, να μη γίνουν απολύσεις, αλλά αντίθετα μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, αντιπροσωπεία των υγειονομικών συναντήθηκε με τον υπουργό Υγείας, Α. Ξανθό, ο οποίος από την πλευρά του επιβεβαίωσε ότι οι μνημονιακοί νόμοι θα τηρούνται και στη «μεταμνημονιακή εποχή», οι ελαστικές σχέσεις εργασίας θα διευρυνθούν, τα δικαιώματα και οι μισθοί των εργαζομένων στα νοσοκομεία θα παραμείνουν πετσοκομμένα, ο λαός θα απολαμβάνει όλο και χαμηλότερης ποιότητας δημόσιες υπηρεσίες Υγείας.

Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση γενικεύει την «ευελιξία» στα νοσοκομεία, ο υπουργός ισχυρίστηκε ότι οι προσλήψεις με ελαστικές εργασιακές σχέσεις είναι «ανάγκη κι όχι επιλογή». Αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι οι ανάγκες είναι περισσότερες από τους πόρους που διατίθενται, ενώ υποστήριξε ότι μέσα στην τελευταία 3ετία έχουν προκηρυχθεί πάνω από... 8.000 θέσεις μόνιμου προσωπικού. Εκτός από το ανυπόστατο της συγκεκριμένης δήλωσης, οι προσλήψεις που έχουν γίνει δεν αναπληρώνουν ούτε καν τις αποχωρήσεις των τελευταίων ετών.

Να σημειωθεί ότι μέσα στο 2018 θα συνταξιοδοτηθούν 364 γιατροί σε νοσοκομεία όλης της Ελλάδας, μέχρι 31/1/2019 εκατοντάδες επικουρικοί θα απολυθούν, όπως κι εκατοντάδες γιατροί που έχουν προσληφθεί μέσω ΕΣΠΑ. Πρόκειται συνολικά για περίπου 1.500 αποχωρήσεις/απολύσεις γιατρών. Ο υπουργός ανέφερε ότι τα κενά θα «καλυφθούν» με νέους επικουρικούς. Είπε ακόμη ότι θα προκηρυχθούν 1.200 θέσεις για επικουρικούς μη γιατρούς, με κριτήρια ΑΣΕΠ, και φυσικά θα απολυθούν πολλοί από τους υπηρετούντες. Κι όλα αυτά όταν σε πολλά τμήματα και κλινικές η κατάσταση είναι ήδη οριακή, ακόμη κι ένας εργαζόμενος αν απολυθεί θα τιναχτεί η λειτουργία τους στον αέρα.

Ο υπουργός υποστήριξε ακόμα ότι για το 2019 θα προκηρυχθούν 8.000 θέσεις μόνιμων εργαζομένων για όλο το Δημόσιο (συμπεριλαμβανομένων των 1.200 μη γιατρών) και με δεδομένο ότι στη «μεταμνημονιακή» περίοδο οι προσλήψεις θα είναι 1 προς 1 (1 συνταξιοδότηση - 1 πρόσληψη), «θα προσπαθήσει να πάρουν τα νοσοκομεία ένα μεγάλο κομμάτι». Εδειξε ως «λύση» το «ρίξιμο» του ενός ή του άλλου τομέα που σχετίζεται με την κάλυψη λαϊκών αναγκών, για προσλήψεις που έτσι κι αλλιώς είναι σταγόνα στον ωκεανό των ελλείψεων των νοσοκομείων.

Ακόμη, παρουσίασε ως κοσμογονία την «προσπάθεια από 1/1/19 οι νέες συμβάσεις να είναι διετείς και όχι ενός έτους». Για τους 2.800 συμβασιούχους του ΟΑΕΔ που πρόκειται να απολυθούν Φλεβάρη - Μάρτη και τους άλλους 1.200 που απολύονται το Σεπτέμβρη του 2019, είπε ότι ακόμη δεν έχει βρεθεί λύση.

Ισχυρίστηκε ακόμη ότι η κυβέρνηση έχει πετάξει τους εργολάβους έξω από τα μισά νοσοκομεία, αποσιωπώντας πόσοι απ' τους εργολαβικούς ξαναβιώνουν το ίδιο έργο και με τις νέες συμβάσεις, με απληρωσιά μηνών, λειψά δικαιώματα, τρομοκρατία κι απολύσεις. Χαρακτηριστικά, για τους εργαζόμενους με ατομικές συμβάσεις (καθαριότητα, σίτιση, φύλαξη) που λήγει η θητεία τους στις 31/12 ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να γίνει ανανέωση συμβάσεων, αλλά θα γίνουν νέες προκηρύξεις με κριτήρια ΑΣΕΠ, διαψεύδοντας τις διοικήσεις των νοσοκομείων που τάζουν ανανεώσεις, προκειμένου να τους καθησυχάσουν.

Στο μεγάλο πρόβλημα της έλλειψης ειδικευόμενων γιατρών (80 κενά στον «Ευαγγελισμό», 90 στο ΚΑΤ, τρομακτικά κενά στην επαρχία), ο ισχυρισμός του υπουργού ήταν ότι δεν υπάρχει επιδείνωση της μετανάστευσης. Οι ταξικές δυνάμεις τόνισαν ότι οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, η κακοπληρωσιά, η έλλειψη προσωπικού και ιατρικού εξοπλισμού ωθούν τους ειδικευόμενους να μεταναστεύουν και το πρόβλημα θα διογκώνεται όσο υπάρχουν αυτές οι συνθήκες.

Σε ό,τι αφορά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τα ειδικά μισθολόγια (δικαστών, στρατιωτικών, γιατρών κ.ά.), ανέφερε ως πρόβλημα ότι απαιτούνται 1,1 δισ. ευρώ για την υλοποίησή της...

Για το πρόβλημα των επικουρικών και την άρνηση παρέδρων να υπογράφουν εντάλματα πληρωμής τους, υποστήριξε ότι γίνεται προσπάθεια να καμφθούν οι αντιδράσεις τους, ενώ δήλωσε άγνοια για το γεγονός ότι σε πολλά νοσοκομεία (Χαλκίδας, Καρδίτσας, Αγρινίου, Χίου, Ιωαννίνων κ.α.) δεν πληρώνονται οι επικουρικοί.

Για το «Ερρίκος Ντυνάν» είπε ότι υπάρχει πρόθεση να επανέλθει «με την ευρεία έννοια στο Δημόσιο», καθώς αν πήγαινε με τη «στενή» η κυβέρνηση θα έπρεπε να μονιμοποιήσει τους 950 εργαζομένους του και κάτι τέτοιο «αντιβαίνει τις μνημονιακές δεσμεύσεις»...

Οσο για το αίτημα υπογραφής κλαδικής σύμβασης των γιατρών, απέφυγε να δώσει οποιαδήποτε απάντηση. Υπενθυμίζεται ότι πριν από 15 μέρες σε αντίστοιχες συναντήσεις με συνδικαλιστικούς φορείς, η ηγεσία του υπουργείου υποστήριζε πως πολλά από τα προβλήματα θα λυθούν... «μετά το τέλος των μνημονίων». Χτες, ο υπουργός Υγείας τα «μάζεψε», ισχυριζόμενος ότι «ποτέ δεν ειπώθηκε κάτι τέτοιο»!

Σε ετοιμότητα για νέες αγωνιστικές πρωτοβουλίες

Οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία παραμένουν σε εγρήγορση για να συνεχίσουν τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες τους το επόμενο διάστημα.

Μετά την πλατιά σύσκεψη που έγινε πριν από λίγες μέρες στον «Ευαγγελισμό», στην οποία συμμετείχαν με αποφάσεις τους τα Διοικητικά Συμβούλια 15 Σωματείων Εργαζομένων, καθώς και μέλη ΔΣ και Επιτροπές Αγώνα από άλλα νοσοκομεία, προσανατολίζονται σε: Νέα σύσκεψη ακόμα περισσότερων Σωματείων στις αρχές Σεπτέμβρη. Κινητοποίηση αρχές του φθινοπώρου, ως μέρα δράσης ενάντια στις ελαστικές σχέσεις εργασίας. Συμμετοχή στη συναυλία που προγραμματίζει το Σωματείο Εργαζομένων ΨΝΑ στα τέλη Σεπτέμβρη, ενάντια στην υποβάθμιση των ψυχιατρικών νοσοκομείων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ