Σάββατο 20 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Συνεχίζεται η απεργία των γιατρών
  • Αντιδρούν στη δραστική περικοπή των εφημεριών που καθιστά αδύνατη την ομαλή λειτουργία του νοσοκομείου
  • Τεράστιες οι ελλείψεις ειδικών και ειδικευομένων γιατρών στο Νεογνολογικό Τμήμα

Για τρίτη μέρα συνεχίστηκε, χτες, η απεργία διαρκείας των γιατρών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας. Χτες το Πανεπιστημιακό είχε γενική εφημερία, η οποία «βγήκε» μόνο με το προσωπικό ασφαλείας - δε λειτούργησαν τα εξωτερικά ιατρεία και τα χειρουργεία - αφού η συμμετοχή των γιατρών στην απεργία ήταν και πάλι καθολική, όπως και τις δύο προηγούμενες μέρες.

Την ερχόμενη Τρίτη θα πραγματοποιηθεί νέα γενική συνέλευση των απεργών, όπου θα συζητηθεί η πορεία του αγώνα, μετά και τη συνάντηση που πρόκειται να έχει το ΔΣ του συλλόγου των γιατρών με τον πρόεδρο του ΠΕΣΥ Θεσσαλίας, Γ. Πάγκαλο.

Οι γιατροί του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας διαμαρτύρονται για τη δραστική περικοπή των εφημεριών, στην οποία προχώρησε η διοίκηση επικαλούμενη έλλειψη πιστώσεων και η οποία καθιστά, σχεδόν, αδύνατη την ομαλή λειτουργία του νοσοκομείου και ζητούν ν' αναλάβουν οι διευθυντές των κλινικών και των εργαστηρίων την ευθύνη για την έκδοση και την εφαρμογή του προγράμματος εφημεριών, σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες που υπάρχουν.

Η διοίκηση και ειδικότερα ο πρόεδρος του ΔΣ του νοσοκομείου, Γ. Μεσσήνης, επιχειρεί, με κάθε τρόπο, να σταματήσει η απεργία, χωρίς να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα των γιατρών και χωρίς ν' αντιμετωπιστεί, επί της ουσίας, το πρόβλημα λειτουργίας του νοσοκομείου.

Ετσι δίνει αόριστες και γενικές υποσχέσεις για πρόσθετα κονδύλια που θα δοθούν για την κάλυψη των εφημεριών μέχρι το τέλος του χρόνου - για το αίτημα των γιατρών ν' αυξηθούν τα κονδύλια για τις εφημερίες του 2002 δεν απαντά - και, ταυτόχρονα, κατηγορεί τους απεργούς για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο, προσπαθώντας να φέρει τους εργαζόμενους σε αντιπαράθεση με τους ασθενείς...

Υπολειτουργεί το Νεογνολογικό

Ομως, σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία αντιμετωπίζει και το Νεογνολογικό Τμήμα του νοσοκομείου λόγω της έλλειψης ειδικών και ειδικευόμενων γιατρών. Το Νεογνολογικό, που διαθέτει εντατική μονάδα, είναι το μοναδικό, όχι μόνο στη Λάρισα, αλλά σ' ολόκληρη τη Θεσσαλία και εφημερεύει καθημερινά, διαθέτει μόνο τέσσερις γιατρούς και δεν μπορεί ν' ανταποκριθεί στην κάλυψη των αναγκών.

Στη Θεσσαλία, κατά μέσο όρο, σε ετήσια βάση, γίνονται 6.000 τοκετοί και περισσότερα από 600 νεογνά νοσηλεύονται στο Νεογνολογικό Τμήμα. Κατά συνέπεια οι 4 γιατροί, με καθημερινή εφημερία του τμήματος, καλούνται να εξυπηρετήσουν περίπου 600 περιστατικά ετησίως. Δηλαδή, στον κάθε γιατρό αντιστοιχούν 10 μέρες εφημεριών, περίπου, το μήνα. Το πρόβλημα έχει οξυνθεί ιδιαίτερα μετά τις μετακινήσεις γιατρών από το Νεογνολογικό στην Πανεπιστημιακή Παιδιατρική Κλινική.

Βεβαίως, για την έλλειψη ιατρικού προσωπικού στο Νεογνολογικό Τμήμα, όπως και σε πολλές άλλες κλινικές του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, ευθύνεται η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, που αρνείται να προχωρήσει σε προσλήψεις γιατρών, επικαλούμενη οικονομικούς λόγους.

Με έγγραφό της προς τη διοίκηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας η διευθύντρια του Νεογνολογικού Τμήματος Β. Τσικρίκα «κρούει τον κώδωνα του κινδύνου» για τη λειτουργία του, επισημαίνοντας ότι «η συνέχιση της παρούσας κατάστασης είναι αδύνατη και ως εκ τούτου ουδεμία ευθύνη μπορούμε ν' αναλάβουμε για ό,τι ήθελε προκύψει».

Το Νεογνολογικό είναι ένα από τα ζωτικής σημασίας τμήματα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου και, παρά τα μεγάλα προβλήματα στη λειτουργία του, χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες των γιατρών, συνέβαλε αποφασιστικά ώστε να μειωθούν κατά πολύ οι διακομιδές νεογνών σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας, μια χρονοβόρα διαδικασία, που πολλές φορές, απειλούσε τη ζωή νεογνών. Ομως, αν συνεχιστεί η τραγική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, τότε θα είναι αδύνατη η λειτουργία του τμήματος, με τεράστιες επιπτώσεις σ' όλη τη Θεσσαλία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ