Σάββατο 28 Ιούλη 2018 - Κυριακή 29 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΥΡΙΝΗ ΛΑΙΛΑΠΑ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ
Οι δυνάμεις του ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή δίπλα στους πληγέντες

Κλιμάκιο του ΚΚΕ στο Μάτι
Κλιμάκιο του ΚΚΕ στο Μάτι
Από την πρώτη στιγμή που ξέσπασαν οι πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική και την Κινέτα την περασμένη Δευτέρα, δυνάμεις του ΚΚΕ βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή, για να βοηθήσουν στην κατάσβεση, να δώσουν την όποια βοήθεια μπορούσαν σε ανθρώπους που είχαν ανάγκη.

Συνεργεία που συγκρότησαν οι Κομματικές Οργανώσεις, έμειναν στο Μάτι, τον Νέο Βουτζά, την Κινέτα όλη τη νύχτα, ενώ ακόμα και 24 ώρες μετά την εκδήλωση των πυρκαγιών, αρκετά από τα μέλη του Κόμματος δεν είχαν γυρίσει στα σπίτια τους, κλείνοντας πάνω από 24 ώρες «στο πόδι», πλάι στο λαό που πάλευε να σταθεί στα πόδια του. Εκεί, έκαναν ό,τι περνάει από το χέρι τους: Αλλοι αντιμετώπιζαν τις φλόγες ακόμα και με κλαδιά, άλλοι βοηθούσαν κατοίκους να απεγκλωβιστούν, άλλοι εντόπιζαν αγνοούμενους συμβάλλοντας στη διάσωσή τους, άλλοι βρέθηκαν μπροστά στη θλιβερή εικόνα των νεκρών θυμάτων.

Το ΚΚΕ, λίγα λεπτά μετά την εκδήλωση των πυρκαγιών, με ανακοίνωσή του απαίτησε από την πρώτη στιγμή από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, από κάθε αρμόδια κρατική και τοπική αρχή, να παρθούν άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των πυρκαγιών που βρίσκονταν σε εξέλιξη.

Μία μέρα μετά, το Κόμμα με νέα ανακοίνωσή του απαίτησε από την κυβέρνηση να κινητοποιηθούν όλες οι απαραίτητες δυνάμεις του κρατικού μηχανισμού για να στηριχθούν οι κάτοικοι των περιοχών. Κάλεσε τα μέλη και τους φίλους του, τα μέλη της ΚΝΕ, να πρωτοστατήσουν μέσα από τη δράση τους στα εργατικά σωματεία και τους άλλους μαζικούς φορείς της Αττικής για την οργάνωση της αλληλεγγύης, της άμεσης βοήθειας, για την οργάνωση της πάλης διεκδικώντας έργα και υποδομές που να ικανοποιούν τις λαϊκές ανάγκες.

Δίπλα στους πληγέντες την ώρα της φωτιάς

Από την περιοδεία στην Κινέτα
Από την περιοδεία στην Κινέτα
Νωρίς το πρωί της Τρίτης κι ενώ ακόμα οι φωτιές και οι επιχειρήσεις κατάσβεσης είναι σε εξέλιξη, κλιμάκια του Κόμματος βρίσκονται στις πληγείσες περιοχές.

Κλιμάκιο του ΚΚΕ αποτελούμενο από την Αλέκα Παπαρήγα, τον Χρήστο Κατσώτη και τον Γιάννη Γκιόκα, μέλη της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτές του Κόμματος, βρίσκονται στην Ανατολική Αττική, μαζί με τις τοπικές Κομματικές Οργανώσεις. «Επικρατούσε πανικός. Εκατοντάδες άνθρωποι πήγαμε στη θάλασσα. Ανάμεσά τους πολλά παιδιά. Αλλά ούτε και κει μέσα μπορούσες να αναπνεύσεις. Βάζαμε ρούχα στο πρόσωπο κι από πάνω έβρεχε φωτιά. Τα ρεύματα ήταν πολύ δυνατά και την ίδια στιγμή ερχόταν κύμα από την ακτή προς τα μέσα. Πολλοί δεν γνώριζαν καλό κολύμπι. Εγώ έμεινα μέσα πάνω από πέντε ώρες», λένε κάτοικοι στο κλιμάκιο του Κόμματος.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας, η Αλ. Παπαρήγα συμμετέχει στη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου του δήμου Μαραθώνα. Εκεί, τονίζει την ανάγκη να παρθούν άμεσα μέτρα ανακούφισης όλων όσοι έχουν πληγεί, με προτεραιότητα στους ανέργους, στους φτωχούς αυτοαπασχολούμενους, οι οποίοι έχουν χάσει τα σπίτια τους, ταυτόχρονα με μέτρα αποκατάστασης όλων των υποδομών και ολικής αποζημίωσης των πληγέντων. Ακόμα, σημειώνει ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα που δεν είναι επιμέρους και προσωρινά, αλλά να αντιμετωπίζουν συνολικά τα προβλήματα που προκύπτουν και μεταξύ άλλων έθεσε το ζήτημα εκσυγχρονισμού των υποδομών (ύδρευσης, ρεύματος κ.ά.) στην περιοχή, αλλά και συνολικά των υποδομών προστασίας της ανθρώπινης ζωής σε περιπτώσεις πυρκαγιών, αλλά και άλλων καταστροφών.

Από την επίσκεψη του Δ. Κουτσούμπα στο Λιμεναρχείο Ραφήνας
Από την επίσκεψη του Δ. Κουτσούμπα στο Λιμεναρχείο Ραφήνας
Στις πληγείσες περιοχές της Δυτικής Αττικής, στην Κινέτα του δήμου Μεγάρων και στη Γλυκιά Ζωή του δήμου Λουτρακίου - Περαχώρας βρέθηκε το πρωί της Τρίτης κλιμάκιο του ΚΚΕ, αποτελούμενο από την Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ και βουλευτή του Κόμματος, και τον Γιώργο Τούσσα, μέλος της ΚΕ. Το κλιμάκιο του Κόμματος βρέθηκε στην Ομοσπονδία Συλλόγων Κινέτας και συναντήθηκε με τον δήμαρχο Μεγαρέων, Γρηγόρη Σταμούλη, και κατοίκους, ενώ επισήμανε ότι αυτό που προέχει αυτήν τη στιγμή είναι η αλληλεγγύη προς τους πληγέντες.

Το κλιμάκιο μιλά με κατοίκους στον οικισμό Πανόραμα, όπου κάτοικοι λένε πως πολλοί κρουνοί δεν είχαν νερό, δεν υπήρχε ηλεκτρικό ρεύμα και η Περιφέρεια με τον δήμο δεν είχαν γεννήτριες για να χρησιμοποιηθούν για αντλήσεις νερών από τα πηγάδια της περιοχής, ώστε να διευκολυνθεί η πυρόσβεση. Η ανάγκη αυτή επισημάνθηκε και από την Δ. Μανωλάκου, η οποία μιλώντας με κατοίκους ανέφερε ότι «κλιμάκια του Κόμματος βρίσκονται σε όλες τις πληγείσες περιοχές για να δούμε τις μεγάλες, τραγικές επιπτώσεις από τις μεγάλες φωτιές, τους άδικους και σκληρούς θανάτους οικογενειών, ανθρώπων. Γιατί; Γιατί δεν υπήρχε σχέδιο απέναντι σε αυτήν τη λαίλαπα, για να προστατευτούν ζωές και κατοικίες. Εμείς, το ΚΚΕ, δεν θα μείνουμε μόνο στις περιγραφές. Πιέζουμε και ζητάμε άμεσα όχι μόνο την καταγραφή, όποιος είναι άστεγος αυτήν τη στιγμή και έχει καταστραφεί το σπίτι του να φιλοξενηθεί όσο διάστημα χρειάζεται».

Επίσκεψη του Δ. Κουτσούμπα στη Ραφήνα

Την περασμένη Τετάρτη, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, επικεφαλής αντιπροσωπείας του Κόμματος, επισκέφτηκε τις πληγείσες, από τις καταστροφικές πυρκαγιές, περιοχές της Ανατολικής Αττικής. Ο Δ. Κουτσούμπας επισκέφτηκε το δημαρχείο Ραφήνας, όπου συναντήθηκε με τον δήμαρχο Ραφήνας - Πικερμίου, Ευάγγελο Μπουρνούς, και ενημερώθηκε για την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή, για το πώς αντιμετωπίζονται οι συνέπειες των πυρκαγιών, για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες εκδηλώθηκε το ξέσπασμα της φωτιάς. Αμέσως μετά, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ βρέθηκε στο Λιμεναρχείο, όπου συναντήθηκε με τον λιμενάρχη, Δημήτρη Κωσταράκη. Ο Δ. Κουτσούμπας μετέφερε τα συγχαρητήρια του Κόμματος για το έργο του Λιμενικού Σώματος στη διάσωση εκατοντάδων ανθρώπων, παρά τις δυσκολίες, τα προβλήματα και τις ελλείψεις που αντιμετωπίζει το Σώμα. Σημειώθηκε μάλιστα ότι ανάμεσα στους λιμενικούς που το βράδυ της Δευτέρας έδιναν με αυταπάρνηση τη μάχη της διάσωσης, ήταν και πυρόπληκτοι, που την ίδια στιγμή αγωνιούσαν για τα σπίτια και τις οικογένειές τους.

Κατά την επίσκεψή του στην περιοχή, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, δήλωσε ανάμεσα σε άλλα: «(...) Από την πρώτη στιγμή βρέθηκαν εδώ οι δυνάμεις του ΚΚΕ, οι Κομματικές Οργανώσεις, τα στελέχη του, σε αυτήν την προσπάθεια για να περισώσουμε ό,τι μπορούμε.

Ομως, θα ήθελα να επισημάνω το εξής ζήτημα: Το εθνικό πένθος που κήρυξε η κυβέρνηση, τα διάφορα λόγια, που δυστυχώς πολλές φορές μένουν μεγάλα λόγια χωρίς αντίκρισμα, περί "εθνικής ενότητας, αλληλεγγύης" κ.λπ., δεν μπορούν αυτήν τη στιγμή να αποτελέσουν το άλλοθι για να ξεχαστούν τα τεράστια προβλήματα που προέκυψαν από αυτήν την ανείπωτη τραγωδία και να αποτελέσουν άλλοθι για να συγκαλυφθούν οι τεράστιες κυβερνητικές ευθύνες διαχρονικά, αλλά και της σημερινής κυβέρνησης, που υπάρχουν, όπως και του κρατικού μηχανισμού, όταν κλείσουν τα φώτα της δημοσιότητας και αρχίζει και ξεχνιέται το πρόβλημα. Αυτό το ζήτημα επισημαίνουμε από σήμερα και από αυτήν την άποψη καλούμε σε συνεχή αλληλεγγύη, επαγρύπνηση, κινητοποίηση το εργατικό - λαϊκό κίνημα, το λαό της περιοχής, όλο το λαό της Αττικής, ώστε να αποφύγουμε τα χειρότερα. Και βεβαίως να αποκατασταθούν πλήρως όλες οι καταστροφές που έγιναν και από εκεί και πέρα να παρθούν τα μέτρα, γιατί έρχεται και το φθινόπωρο. Χρειάζονται εδώ και τώρα αντιπλημμυρικά έργα. Δεν πρέπει να ξεχάσουμε αυτήν την τραγωδία. Αυτό είναι το καθήκον μας αυτήν τη στιγμή.

Ξέρετε ότι κάναμε τεράστια προσπάθεια τους προηγουμένους μήνες, από την αρχή του Μάη, με προώθηση προτάσεων προς την κυβέρνηση, αλλά και ευρύτερα στην κοινωνία, για το πώς πρέπει να ληφθούν μέτρα πυρασφάλειας - πυροπροστασίας και να φτιαχτούν έγκαιρα υποδομές. Κάναμε Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή στις 23 Μάη, η οποία, επίσης, έμεινε ουσιαστικά αναπάντητη από την κυβέρνηση και έχουμε αυτά τα τραγικά αποτελέσματα. Δεν πρέπει να ξανασυμβεί τέτοιο έγκλημα στο μέλλον από εδώ και πέρα. Γι' αυτό κινητοποίηση, ενότητα και πάλη όλων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ