Τρίτη 31 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Για τα δικαιώματα των εργαζομένων σε ομίλους Τηλεπικοινωνιών

Τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων σε επιχειρηματικούς ομίλους του κλάδου των Τηλεπικοινωνιών, που βρίσκονται σε διαδικασίες αλλαγής του ιδιοκτησιακού τους καθεστώτος, ζητούν βουλευτές του ΚΚΕ με Ερωτήσεις τους προς τους υπουργούς Εργασίας και Ψηφιακής Πολιτικής. Τα τελευταία χρόνια οι εργαζόμενοι στον συγκεκριμένο κλάδο έχουν βιώσει εξαγορές, συμφωνίες και ανταγωνισμούς ανάμεσα στους επιχειρηματικούς ομίλους, που συνοδεύονται από μειώσεις του «λειτουργικού και μισθολογικού κόστους», των θέσεων εργασίας, των μισθών και των δικαιωμάτων τους.

Η ολοκλήρωση της εξαγοράς της «Cyta Hellas» από τη «Vodafone Hellas» βρίσκει τους περίπου 700 εργαζόμενους της πρώτης και τους πολλαπλάσιους εργαζόμενους της δεύτερης στην αβεβαιότητα και την εργασιακή ανασφάλεια, τονίζουν οι βουλευτές στην Ερώτησή τους.

«Δεν υπάρχει καμία δέσμευση από την καινούργια διοίκηση γύρω από τα ζητήματα της διατήρησης των θέσεων εργασίας, της διασφάλισης των μισθών και των δικαιωμάτων», όπως εξηγούν. Παράλληλα, επισημαίνουν ότι στη «Vodafone» δουλεύουν εργαζόμενοι διαφορετικών ταχυτήτων «με διαφορά σε παροχές, μισθολογικά και άλλα δικαιώματα (διαλείμματα, άδειες, προστασία μητρότητας κ.τ.λ.)», ενώ οι όποιες προσλήψεις το προηγούμενο διάστημα έγιναν με την μορφή της «ενοικίασης» από τρίτες εταιρείες. «Η εργοδοσία της εταιρείας έχει προχωρήσει ταυτόχρονα σε αλλαγή συμβάσεων σε εργαζόμενους με μεταφορά τους σε θυγατρική της "360 connect" χωρίς καμία περαιτέρω εξήγηση, ενώ έχουν αρχίσει και "εθελούσιες" παραιτήσεις εργαζομένων. Αυτές είναι χαρακτηριστικές κινήσεις από την πλευρά της εργοδοσίας για το τι έπεται για το μέλλον των εργαζομένων».

Το ΚΚΕ ζητά: Να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας και τα δικαιώματα των εργαζομένων στις εταιρείες «Vodafone», «Cyta», «360 connect» και στις υπόλοιπες θυγατρικές του ομίλου «Vodafone Ελλάδας» κατά τη διαδικασία συγχώνευσης που έπεται της εξαγοράς. Να μην υπάρξει χειροτέρευση των συνθηκών εργασίας των εργαζομένων στις παραπάνω εταιρείες, όπως μείωση μισθών, βλαπτικές μεταβολές εργασιακών συνθηκών, αλλαγές τμημάτων. Να εξασφαλιστεί η μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα όλων των εργαζομένων και να σταματήσει η αξιοποίηση της «ενοικίασης» μέσω των δουλεμπορικών γραφείων ως μοχλός πίεσης και διαχωρισμού των εργαζομένων.

Αντίστοιχα, στον όμιλο «Forthnet - Nova», πάνω από 1.000 εργαζόμενοι «βρίσκονται σε διαρκή εργασιακή ανασφάλεια και αβεβαιότητα, καθώς η διοίκηση της επιχείρησης εξακολουθεί να τους αρνείται οποιαδήποτε ενημέρωση για το μέλλον του ομίλου, την ώρα που πληθαίνουν τα δημοσιεύματα για την πιθανότητα να προχωρήσουν η πώληση ενός κομματιού και το κλείσιμο ενός άλλου κομματιού της εταιρείας», τονίζουν οι βουλευτές στην Ερώτησή τους. Υπενθυμίζουν ακόμα ότι βρίσκεται σε εξέλιξη διαγωνισμός για λογαριασμό των πιστωτριών τραπεζών για τη διάθεση ποσοστού της «Forthnet» σε στρατηγικό επενδυτή.

Το ΚΚΕ ζητά από την κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία μέτρα ώστε, ανεξάρτητα από τις εξελίξεις στο ιδιοκτησιακό καθεστώς του ομίλου, να κατοχυρωθούν όλα τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ δεδουλευμένων και αποζημιώσεων, να συνεχίσει η απασχόληση και να μην καταργηθεί κανένα δικαίωμα των εργαζομένων στον όμιλο και υπό τη νέα ιδιοκτησία όποτε και αν γίνει αυτό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ