Τετάρτη 8 Αυγούστου 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να ανακληθεί η απόλυση ανάπηρου τραπεζοϋπαλλήλου

«Να παρθεί πίσω η απόλυση με τη μορφή "εθελούσιας εξόδου" του εργαζόμενου με αναπηρία στην ALPHA BANK», να επαναπροσληφθούν και άλλοι εργαζόμενοι με αναπηρία που απολύθηκαν και να απαγορευθεί κάθε απόλυση εργαζομένου με αναπηρία και γονιού ΑμεΑ, απαιτούν μεταξύ άλλων οι βουλευτές του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, Γιάννης Γκιόκας, Λιάνα Κανέλλη και Διαμάντω Μανωλάκου, με Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή προς την υπουργό Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου.

Στην Ερώτηση σημειώνεται ότι «η Διεύθυνση της ALPHA BANK εξανάγκασε εργαζόμενο με αναπηρία να υπογράψει την απόλυσή του με τη διαδικασία της "εθελούσιας εξόδου". Εργαζόμενος με αναπηρία που είχε προσληφθεί το 1992, με τον ειδικό νομό για τις προσλήψεις αναπήρων (Νόμος 1648), εξαναγκάστηκε να υπογράψει την απόλυσή του, για να προχωρήσει η αναδιάρθρωση προσωπικού της τράπεζας, για τη στήριξη της κερδοφορίας της. Η απόλυση έγινε με την αιτιολογία ότι ο εργαζόμενος δεν είναι συνεργάσιμος και ότι δεν δουλεύει, όταν για χρόνια ήταν ενταγμένος κανονικά στην εργασία και διεκπεραίωνε τα καθήκοντα του.

Η ALPHA BANK δεν σταμάτησε όμως εκεί. Στο νέο οργανόγραμμα - κανονισμό που κυκλοφόρησε, καταργεί την τεχνική υπηρεσία, άρα δεκάδες θέσεις εργαζομένων, και μαζί με αυτές, τις μοναδικές που από το νόμο είναι προσδιορισμένες να δουλεύουν ανάπηροι, αυτές των τυφλών τηλεφωνητών.

Για την κατάσταση αυτή είναι τεράστιες οι ευθύνες της κυβέρνησης, που με την κάλυψή της αλλά και με τα μέτρα που δρομολογεί ενάντια στους ανάπηρους (περικοπές σε θεραπείες, επιδόματα και συντάξεις) δίνει άλλοθι στην επίθεση της μεγαλοεργοδοσίας.

Ενδεικτικά, πριν ένα χρόνο έγινε η απόλυση στην "Παπαστράτος" ανάπηρου επιστήμονα με σκλήρυνση κατά πλάκας. Το χειμώνα οι απολύσεις των αναπληρωτών καθηγητών με σκλήρυνση, την άνοιξη η απόλυση μητέρας παιδιού με βαρύ αυτισμό στην εταιρεία "Φειδάς", πριν λίγες μέρες η απόλυση στη "Leroy Merlin", εργαζόμενης με χρόνια πάθηση.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. υπουργός τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για να παρθούν πίσω οι απολύσεις και πιο συγκεκριμένα για:

-- Να παρθεί πίσω η απόλυση με τη μορφή "εθελούσιας εξόδου" του εργαζόμενου με αναπηρία στην ALPHA BANK, να μην καταργηθεί η τεχνική υπηρεσία και η θέση τυφλών τηλεφωνητών στην ίδια τράπεζα.

-- Να επαναπροσληφθούν η εργαζόμενη με χρόνια πάθηση από την εταιρεία "Leroy Merlin" και ο επιστήμονας με σκλήρυνση κατά πλάκας από την "Παπαστράτος".

-- Να απαγορευθεί κάθε απόλυση εργαζομένου με αναπηρία και γονιού ΑμεΑ».

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις

Την απαράδεκτη ενέργεια της διεύθυνσης της ALPHA BANK καταγγέλλει και η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ). Σε ανακοίνωσή της σημειώνει πως «τα τελευταία χρόνια οι άνθρωποι της Διεύθυνσης, μετά την εξαγορά της Εμπορικής Τράπεζας από την ALPHA BANK, περιθωριοποίησαν τον συνάδελφο, αφήνοντάς τον ουσιαστικά χωρίς καθήκοντα, θεωρώντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα πέσει στα μαλακά η απόλυσή του».

Υπογραμμίζει τις ευθύνες της κυβέρνησης, που με την κάλυψή της αλλά και με τα μέτρα που δρομολογεί ενάντια στους ανάπηρους (περικοπές σε θεραπείες, επιδόματα και συντάξεις) δίνει άλλοθι στην επίθεση της μεγαλοεργοδοσίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ