Τετάρτη 8 Αυγούστου 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συντηρείται η ένταση στις ελληνορωσικές σχέσεις

Συντηρείται η ένταση στις ελληνορωσικές σχέσεις, μετά τα ρωσικά αντίμετρα ως απάντηση στις απελάσεις, τον Ιούλη, Ρώσων διπλωματών από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με κατηγορίες ότι υποδαύλιζαν διαμαρτυρίες ενάντια στη συμφωνία των Πρεσπών.

Θυμίζουμε ότι, προχτές, η ρωσική κυβέρνηση προχώρησε στην απέλαση του εμπορικού ακόλουθου και του υπεύθυνου επικοινωνίας της ελληνικής πρεσβείας καθώς και στην απαγόρευση εισόδου στη χώρα του διευθυντή του γραφείου του υπουργού Εξωτερικών.

Στην Αθήνα, διπλωματικές πηγές έκαναν λόγο για «ασύμμετρη κίνηση» εκ μέρους της Μόσχας, υποστηρίζοντας ότι η ελληνική πλευρά είχε επιβάλει μέτρα (2 απελάσεις, 2 απαγορεύσεις εισόδου) απαντώντας σε συγκεκριμένες, αυθαίρετες κινήσεις των Ρώσων, ενώ οι Ελληνες διπλωμάτες δεν έχουν ενεργήσει - όπως οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν - εναντίον των ρωσικών συμφερόντων.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως η χώρα μας θα αντιδράσει «κατάλληλα και ανάλογα» στα ρωσικά αντίποινα. Μέχρι στιγμής, λέγεται ότι εκλήθη στο ελληνικό ΥΠΕΞ ο Ρώσος πρέσβης στην Ελλάδα, Αντρέι Μασλόφ, στον οποίο επιδόθηκε διαμαρτυρία.

Απόρροια της στοίχισης με ΗΠΑ - ΝΑΤΟ

Χτες, στο ρ/σ «Παραπολιτικά FM» ο Ν. Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, ρωτήθηκε σχετικά και με τις εξελίξεις στις ελληνορωσικές σχέσεις και σχολίασε:

«Είναι σίγουρο ότι όλες αυτές οι εξελίξεις σε σχέση με τις ελληνορωσικές σχέσεις και τις απελάσεις είναι η απόρροια της επιλογής της κυβέρνησης να αποτελέσει τον σημαιοφόρο των ΝΑΤΟικών και αμερικάνικων επιλογών και στρατηγικών στην περιοχή των Δ. Βαλκανίων και την ευρύτερη περιοχή. Και αυτό βεβαίως έχει οδηγήσει σε δυσαρέσκεια τη ρωσική πλευρά, η οποία είναι ο κατεξοχήν ανταγωνιστής των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή και βλέπει τη θέση της να υπονομεύεται και από τις κυβερνητικές επιλογές οι οποίες έχουν γίνει, που επί της ουσίας συμπαρατάσσονται με τους Αμερικανούς και τους ΝΑΤΟικούς και δεν είναι τυχαία και τα εύσημα τα οποία πήραν και από το πρόσφατο ψήφισμα στη Γερουσία τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και η κυβέρνηση των Σκοπίων σε σχέση με τη στάση που κράτησαν σε σχέση με τη συμφωνία. Αυτό είναι το αποτέλεσμα, οι απελάσεις. Τώρα το αν θα έχουμε μεγαλύτερη όξυνση της κατάστασης αυτό θα εξαρτηθεί απ' τη συνολικότερη διαπάλη στην περιοχή. Εμείς το έχουμε δηλώσει πάρα πολύ έγκαιρα ότι αυτή η συμφωνία με τα Σκόπια όχι μόνο δε θα φέρει σταθερότητα στην περιοχή, αλλά αντίθετα μπορεί να αποτελέσει και παράγοντα αποσταθεροποίησης ευρύτερα της περιοχής και των Δ. Βαλκανίων συνολικότερα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ