Τετάρτη 22 Αυγούστου 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Διατηρείται η κόντρα

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΑΓΚΥΡΑ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε «πολύ λυπηρά» τα όσα κάνει η Τουρκία στην υπόθεση του Αμερικανού πάστορα Μπράνσον (που συνεχίζει να κρατείται, αντιμετωπίζοντας κατηγορίες για «τρομοκρατία» και «κατασκοπεία» σε βάρος του τουρκικού κράτους), συμπληρώνοντας ότι οι Τούρκοι «κάνουν ένα φρικτό λάθος» αλλά και ότι «δεν θα υπάρξουν παραχωρήσεις» απέναντι στην Αγκυρα, στέλνοντας μηνύματα συνολικά για τις διμερείς σχέσεις.

Από την άλλη πλευρά, ο Τραμπ εξέφρασε τη συμπάθειά του για την Τουρκία και είπε ότι «μέχρι τώρα είχα πολύ καλή σχέση, όπως γνωρίζετε, με τον Πρόεδρο (σ.σ. Ρ. Τ. Ερντογάν). Τα πηγαίναμε πολύ καλά», αλλά «αυτό δεν μπορεί να είναι μονόδρομος. Δεν είναι πλέον μονόδρομος για τις ΗΠΑ».

Ενδεικτικές της κρίσιμης φάσης που περνούν οι αμερικανο- τουρκικές σχέσεις είναι και οι επισημάνσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος με άρθρο του στην αμερικανική εφημερίδα «USA Today» σημείωσε πως «οι οικονομικές κυρώσεις που η κυβέρνηση Τραμπ επιβάλλει στην Τουρκία διαταράσσουν κάθε ατμόσφαιρα συνεργασίας - ενώ οι παγκόσμιες απειλές απαιτούν να δυναμώσουμε τους μεταξύ μας δεσμούς, όχι το αντίθετο».

Στο μεταξύ, η ανησυχία για την πορεία της τουρκικής οικονομίας αναζωπυρώνει συζητήσεις και διεργασίες σε διάφορα αστικά επιτελεία, σε σχέση και με το μέλλον των σχέσεων της Τουρκίας με άλλες δυνάμεις.

Στο Βερολίνο, ο εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ, δήλωσε χτες ότι «το ζήτημα γερμανικής παροχής βοήθειας στην Τουρκία δεν βρίσκεται αυτήν τη στιγμή στην ημερήσια διάταξη της κυβέρνησης», σχολιάζοντας δηλώσεις της επικεφαλής του συγκυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Αντρέα Νάλες ότι «μπορεί να φτάσουμε στην κατάσταση στην οποία η Γερμανία να πρέπει να βοηθήσει την Τουρκία - ανεξαρτήτως των πολιτικών διαφορών με τον Πρόεδρο Ερντογάν». Η Νάλες είπε ακόμα ότι «η Τουρκία είναι εταίρος στο ΝΑΤΟ, κάτι που δεν μπορεί να μας είναι αδιάφορο». Ο Ζάιμπερτ, από την άλλη, είπε ότι «είναι θέμα της Τουρκίας να αποφασίσει αν θέλει να ζητήσει βοήθεια από το ΔΝΤ», αλλά και ότι «πάντα εκφράζουμε το ενδιαφέρον μας για καλές σχέσεις με την Τουρκία».

Παρέμβαση έκανε και ο Γερμανός πρώην ΥΠΕΞ Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, που σύμφωνα με τη γαλλική «Φιγκαρό» εκτίμησε ότι «για το δικό μας συμφέρον, πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να κρατήσουμε την Τουρκία στη Δύση». Θυμίζουμε ότι η Γερμανία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στην Τουρκία.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, χτες επανήλθε στην επικαιρότητα η πορεία υλοποίησης της συμφωνίας Ρωσίας - Τουρκίας για την πώληση αντιπυραυλικών συστημάτων «S-400». Ρωσικά ΜΜΕ μετέδωσαν δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας «Rosoboronexport», Αλεξάντερ Μικέεφ, σύμφωνα με τις οποίες «μέσα στο 2019 θα ξεκινήσει η εκτέλεση του συμβολαίου».

  • Οσον αφορά την προχτεσινή επίθεση ενόπλων στην αμερικανική πρεσβεία στην Αγκυρα, οι Αρχές συνέλαβαν δύο άνδρες, ηλικίας 30 - 35 ετών, ενώ κατασχέθηκαν ένα όχημα κι ένα περίστροφο. Σύμφωνα με ΜΜΕ, οι συλληφθέντες ομολόγησαν ότι πυροβόλησαν εναντίον της πρεσβείας.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ