Σάββατο 1 Σεπτέμβρη 2018 - Κυριακή 2 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Σχέδια για τουρκική στρατιωτική βάση στα Κατεχόμενα

Η Αγκυρα μελετά τη δημιουργία στρατιωτικής ναυτικής βάσης στα Κατεχόμενα, με στόχο να ενισχύσει τη θέση της συνολικά στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο ευρύτερων και σκληρών γεωπολιτικών ανταγωνισμών.

Σύμφωνα με τουρκικά δημοσιεύματα, η Κεντρική Διοίκηση του Πολεμικού Ναυτικού της Τουρκίας έχει ήδη υποβάλει πρόταση στο υπουργείο Εξωτερικών της χώρας για τη δημιουργία στρατιωτικής ναυτικής βάσης στα Κατεχόμενα της Κύπρου. Μάλιστα η πρόταση περιλαμβάνει τη δημιουργία της βάσης ως «ανεξάρτητης υποδομής, αντίστοιχης με τη βρετανική βάση στην περιοχή». Επιπλέον, τα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι εξετάζεται και το ενδεχόμενο να ανοίξουν ξανά εγκαταστάσεις στο Λευκόνοικο της κατεχόμενης Κύπρου (δυτικά της Αμμοχώστου), που η Αγκυρα παλιότερα χρησιμοποιούσε ως στρατιωτικό αεροδρόμιο.

Η Τουρκία φέρεται να καταρτίζει ένα «προσεκτικό σχέδιο» για να αντιμετωπίσει τις εξελίξεις και τα δεδομένα σε μια περιοχή που χαρακτηρίζεται «αρένα για ενεργειακούς αγώνες» και όπου μονιμοποιούν τη στρατιωτική τους παρουσία μια σειρά δυνάμεις.

«Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να προετοιμαστεί για να υπερασπιστεί την κυριαρχία της καθώς διάφορες χώρες δίνουν ώθηση σε στρατιωτικές εξελίξεις στη Μεσόγειο χρησιμοποιώντας ως δικαιολογία τον πόλεμο στη Συρία», αναφέρεται, επισημάνσεις που αποκτούν μεγαλύτερο βάρος σε μία περίοδο που οξύνονται οι αντιθέσεις και τα παζάρια μεταξύ της Τουρκίας και διαφόρων συμμάχων της, με πρώτες τις ΗΠΑ, αλλά και την ΕΕ.

Για τη χρησιμότητα μιας ναυτικής τουρκικής βάσης στην Κύπρο εξηγείται ειδικότερα ότι αυτή «θα επιτρέψει την προστασία της κυριαρχίας της Βόρειας Κύπρου, όπως επίσης θα διευκολύνει και θα ισχυροποιήσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, εμποδίζοντας την κατάληψη θαλάσσιων ενεργειακών οικοπέδων και ενισχύοντας τη θέση της Τουρκίας στις συνομιλίες για την ειρηνευτική διαδικασία της Κύπρου». Επίσης, ότι «θα συνεισφέρει ιδιαίτερα στη λήψη στρατιωτικών μέτρων ενάντια στον θαλάσσιο διακανονισμό που διακήρυξε η ελληνική διοίκηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, τις συμφωνίες που "κλείνει" και τις επιδοτήσεις ερευνών υδρογονανθράκων που επιτρέπει, αγνοώντας την Τουρκία και τη Βόρεια Κύπρο...».

Αναδεικνύεται ότι η Τουρκία θεωρεί την Κύπρο και την παρουσία της σε αυτήν μοχλό προώθησης των συνολικότερων επιδιώξεών της, σε μια περίοδο που θέλει να απορροφήσει «κραδασμούς» από αναδιατάξεις συμμαχιών και διεκδικεί πρωτοβουλίες και πλεονεκτήματα για να υπερασπιστεί τα γεωστρατηγικά της συμφέροντα, σε Μέση Ανατολή αλλά και Βόρεια Αφρική, συνολικά στην κόντρα για τον έλεγχο των διαύλων που συνδέουν Ανατολή με Δύση. «Μία τουρκική βάση στην περιοχή θα μείωνε το χρόνο αντίδρασης που χρειάζεται για τη λήψη στρατιωτικής και ανθρωπιστικής δράσης. Μία ναυτική βάση της Τουρκίας θα έκανε επίσης την περιοχή πιο ειρηνική και θα περιόριζε τις προσπάθειες άλλων παραγόντων να προκαλέσουν αναταραχή», τονίζεται μεταξύ άλλων στον τουρκικό Τύπο, καθώς ειδικά την τελευταία διετία η Αγκυρα διακηρύσσει την ετοιμότητά της και για «στρατιωτικές πρωτοβουλίες» σε όλη την περιοχή, στο όνομα της «αντιμετώπισης της τρομοκρατίας» και της «υπεράσπισης της σταθερότητας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ